Правилата на здравословния живот: истини и митове

Провери собствените си позания и поправи грешките в подхода.

 
 

Колко вода трябва да пием а ден? Как е првилно да спрем кръв течението от носа? Трябва ли да сваляме температурата? Как да разграничим медицинските препоръки от бабините деветини? Провери собствените си позания и поправи грешките в подхода.

Виж кои са задължителните храни за твоята кухня (снимки долу):

Галерия: 10 задължителни храни за твоята кухня

Виж всички снимки

И така: истина или мит е, че:

1. При кръвотечение от носа главата трябва да се наведе назад

МИТ

Ако главата е наведена назад, кръвта ще се стича в гърлото, а по-нататък зависи: ако попадне в хранопровода, има опасност да се нагълтаме с толкова кръв, че да ни прилошее. Ако пък попадне в дихателните пътища, то при обилно кръвотечение може да се задушим. Особено опасно е да се подхожда по този начин при малките деца, които все още не умеят да контролират дишането си и лесно могат да се задавят.

Правилният алгоритъм на действие при кръвотечение от носа е следният: наклони главата леко напред, издухай носа, сложи лед в горната част на носа, при умерено кръвотечение стисни ноздрите с пръсти, а при обилно сложи в носа тампони, напоени с вода. И се старай да не нервничиш, иначе кръвното ти налягане ще се качи, от което ще се усили и кръвотечението.

►►►Подсигури си здраве: важни съвети за всяко десетилетие

2. Преохлаждането води до простуда

ИСТИНА

Разбира се, всички знаем, че болестите се предизвикват не просто от студа, а от вирусите и бактериите. Но работата е там, че те постоянно присъстват в лигавицата ни, което не ни пречи да сме здрави през по-голямата част от времето. Това е възможно благодарение на локалния имунитет, който потиска размножаването на болестотворни вируси и бактерии. Ако подишаме студен въздух, пием ледена вода или просто премръзнем, локалният имунитет отслабва. Това води до активизиране на патогенната микрофлора и развитие на възпаления (например тонзилит или ринит).

3. При премръзване е най-важно да сгреем краката си

ИСТИНА

Защо да загряваме краката, ако усещаме сухота и дразнене в гърлото? Тук сработва механизъм, който е обратен на споменатия в твърдението по-горе. Първо, горещата вода повишава температурата на тялото, което усилва кръвообращението и подсилва общия имунитет. Второ, на стъпалата има рефлексогенни зони – при въздействие върху тях се подобрява кръвообращението в лигавицата на горните дихателни пътища и се усилва локалният имунитет.

4. Преди взимане на кръв не трябва да се яде

ИСТИНА

Анализът на кръвта се прави, за да се провери количеството на съдържащите се в нея клетки (левкоцити, еритроцити, тромбоцити) и молекули (глюкоза, белтък, холестерол, амилаза и други). Дори скромната закуска може да промени резултата и така да затрудни диагностиката. Друг въпрос е донорството. Ако се каниш да се включиш в кръводарение с половин литър от своята кръв, то е задължително да закусиш. Лекарите препоръчват преди даване на кръв да се хапват каша, макарони, хляб, плодове и зеленчуци, но молят да се въздържаме от мазните храни – излишъкът от липиди затруднява обработката на донорска кръв.

5. В жегата трябва да се пие повече вода

ИСТИНА

Високата температура е свързана с интоксикация, отравяне на организма с отпадъчните продукти от болестотворните микроби. Обилното поемане на течности помага за отмиването на токсините от организма. И още: при високи температури човек се поти интензивно, тоест – губи течности, затова трябва да компенсира тази липса.

6. Високата температура не трябва да се сваля – организмът трябва да се бори сам

МИТ

Всичко зависи от цифрите. Ако температурата на тялото е над 38,5ºС, трябва да се свали, защото вече силно натоварва мозъка, сърцето и останалите органи в човешкото тяло. Но по-ниската температура, например 37,5ºС, не само е безопасна за човека, но дори спомага за по-бързото оздравяване. При повишаване на температурата се увеличава и интензивността на фагоцитозата – процес на поглъщане на микроорганизми от клетките на имунната система.

►►►Храните, които ще те избавят от пролетната умора

7. При припадък трябва главата да се подпре на възглавница

МИТ

В стремежа си да осигурим на пострадалия максимален комфорт, не трябва да забравяме за физиологията на припадъка. Той се случва заради внезапно понижаване на кръвното налягане и намаляване на притока на кръв към мозъка. Ако главата се вдигне по-нагоре, притокът на кръв към нея ще намалее още повече, а това няма да подобри състоянието на припадналия. Затова по-правилно е да го оставим на твърда повърхност и да повдигнем краката му.

8. Бонбоните за смучене помагат при полет със самолет

ИСТИНА

Раздаването на бонбони за смучене преди полет със самолет не е просто за настроение: смученето на бонбони наистина облекчава полета. Работата е там, че при набиране на височина, налягането в самолета пада, от което на пътниците им заглъхват ушите. И тъй като Евстахиевата тръба (вътрешна слухова тръба) всъщност е свързана с фаринкса (гълтача), няколко преглъщания позволяват да се изравнят налягането отвън и в самия ушен канал. При смученето на бонбони се получава обилно отделяне на слюнка, а така по неволя започваме да преглъщаме по-често.

9. Всеки ден трябва да пием по 2 литра

МИТ

Наистина се препоръчва да се изпиват по 100 мл вода на всеки 100 употребени в храната килокалории. При средно 2000 ккал на ден се получават точно 2 литра. Но има едно важно уточнение, за което авторите на диети понякога забравят: 60% от необходимите течности се поемат със самата храна. Това означава, че е достатъчно да се пият 750 мл вода на ден. Но имай предвид, че в жегите или по време на спортуване се получава обезводняване, затова трябва да пиеш повече вода. Колко? На този въпрос ще отговори твоят организъм: почувстваш ли жажда, пий.