Правенето на татуировки е полезно за организма

Ново проучване показва, че изписването на тялото с мастило е повече от добра идея.

Многото татуировки те карат да изглеждаш като силна личност отвън, но и отвътре. Ново проучване, публикувано от Американския журнал по човешка генетика показва, че изписването с татута подобрява състоянието на имунната ти система.

Проучването е малко и включва 24 жени и 5 мъже на възраст между 18 и 47 години. Учени от университета в Алабама събрали слюнка от участниците, преди и след като те са си направили татуировки. След това тествали слюнката за нивата на имуноглобулин А (антитяло, което се произвежда от организма като отговор на появила се инфекция) и кортизол (хормон на стреса, който може да потисне имунната система).

Галерия: 23 мини татуировки, които дори майка ти ще...

Виж всички снимки

Откритието – правенето на нова татуировка може да подтисне имунния отговор на организма, защото тялото ти е стресирано от преживяното. Това те прави по податлива на заболявания, но само в краткосрочен аспект. Ако вече имаш няколко татуировки, тялото ти свиква и не се „плаши“ по същия начин, когато сядаш да те боцкат на стола за татуировки. Макар проучването да е с ограничен брой хора, то все пак показва удивителната връзка между татуирането и състоянието на имунната система.

Да, покрито с рисунки тяло няма да те отърве от хващане на настинка. Но следващия път, когато майка ти те погледне на криво, защото ще ходиш да се татуираш за последен път, спокойно можеш да й обясниш, че всъщност го правиш за благото на организма си.