Познаваш ли правилата на бързото ходене?

Ходенето е най-естествената физическа активност, достъпна за всеки човек. В бързия си вариант то добива спортен характер, но това не го прави по-сложно, а само по-полезно.

​Въпрос на ритъм

Ходенето се смята за бързо, когато изминаваш 1,5-2 км за четвърт час или 6-8 км в час. При тази скорост то се превръща в спорт. Ако е още по-бързо – до 15 км/ч, вече е истинска лекоатлетическа дисциплина, но движенията при нея не са естествени, а специално изработени.

  • 5-6 км/ч – нормално ходене
  • под 5 км/ч – бавно ходене
  • 6-8 км/ч – бързо ходене

​Бързото ходене – само ползи за здравето

Голямото предимство на бързото ходене пред бягането е, че тялото не посреща удари при отблъскването на ходилата. Така ставите са предпазени от вибрации.

Ходенето е комплексна физическа дейност, която укрепва тонуса и здравето. В зависимост от скоростта, то ангажира повече или по-малко цялостно организма. По-бързата крачка мобилизира сърдечносъдовата и дихателната дейност, мускулите и ставите. Тя стимулира също кръвообращението в горните крайници и сърдечния мускул.

Бързият ритъм е истинска тренировка за белите дробове. Стягат се отлично мускулите на краката и дупето. Ако използваш щеките, характерни за северното ходене (които се употребяват и през лятото на различни видове терен), в тренировката се включва равностойно и горната част на тялото.

Повече мускулна маса – повече изгорени калории! Като всеки спорт и бързото ходене укрепва мускулите и помага за изразходване на приетите с храната калории. При скорост 6-8 км/ч за един час можеш да изгориш 250 калории. Важното е да го правиш редовно – няколко пъти седмично, да удължаваш постепенно продължителността и да спазваш общ режим за поддържане на оптимално тегло.

​Основни правила

Добра стойка

Гърбът е изправен, тазът – леко изнесен напред, гръдните мускули са стегнати, раменете - леко отпуснати, главата – вдигната, а погледът – отправен далече напред.

Ръцете, които балансират позицията на тялото, се движат до 90 градуса спрямо линията на торса, юмруците са свити, но без напрежение. Маховете на ръцете са водещи по отношение на крачката.

Стегната крачка

Прекалено големите крачки спират устрема. За да увеличиш скоростта си, прави по-малки, но по-бързи крачки. Ще познаеш, че трябва да намалиш разкрача, ако главата ти леко се люлее при ходенето или чувстваш разтягане в крака, който е пред другия.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Правилна стъпка

Постави първо петата и след това постепенно цялото ходило до пръстите. Мисли да използваш максимално мускулите на прасеца, за да улесниш придвижването напред.

Дишай!

Вдишванията и издишванията трябва да бъдат дълбоки и ритмични. Правилният дихателен ритъм е този, който не те кара да се задъхваш, докато разговаряш.

Удобни обувки

Инвестирай в стабилни, комфортни обувки за ходене – те трябва добре да поддържат стъпалото и глезена, леко да омекотяват стъпката, без да предизвикват ефект на пружина. В спортните магазини ще те посъветват какъв модел да избереш.