Повиши имунитета си... с див копър

Дивият копър е сред най-добрите оръжия за добро храносмилане и имунитет.

Дивият копър е сред най-добрите оръжия за добро храносмилане и имунитет.

Той е известен от древни времена като хранително и лекарствено растение. Според историците римските гладиатори са го смятали за отличен стимулатор и са го добавяли в храната си преди схватки, за да повишат шансовете си за победа. Дивият копър (резене) бил уважаван заради качествата си дори от император Карл Велики (742-814 г. пр. н. е.), който със специален указ наредил полезното растение да се засажда в градините за укрепване на здравето на членовете на двора.

11 супер храни, които ще бъдат популярни през 2021 г., виж в галерията по-долу:

Галерия: 11 супер храни, които ще бъдат популярни през...

Виж всички снимки

►►► Ползите от червените храни

Към тази идея го тласнали монасите от най-близкото му обкръжение, които познавали целебните свойства на копъра. Благодарение на тях, дивият копър заел своето място в лечебните градини практически на всички манастири в средновековна Европа, а оттам – и в аптеките.

Монасите приемали резенето за незаменимо средство срещу зимната депресия и свързаното с нея намаляване на жизнените сили. Съвременните изследвания потвърждават, че това растение стимулира храносмилането и имунната система, като помага да се бориш със зимните болести. А противокашлечното му действие и способността му да успокоява спазмите били известни още на знаменитите лекари от Древността – Хипократ и Авицена.

В медицината се използват сушените плодове (семе), богати на етерични масла - анетол и фенхон, които отстраняват подуването на червата, справят се с пристъпите на кашлица и възпалението на лигавицата на носа при хрема. Днес лекарите препоръчват средствата на основата на това растение (включително чайове) при заболявания на горните дихателни пътища и при нарушения в храносмилането.

За получаване на нужния ефект върху храносмилането вършат работа не само лекарствата със съдържание на див копър, но и добавянето му като подправка в храната (използват се семената). Той придава приятен, леко сладникав и освежаващ вкус на салати, бульони и хлебни изделия.

Лосионът на основата на резене е известен при лечението на възпалителни процеси на кожата. Семената се смилат и се сваряват във вода (1 с. л. семе в 250 мл вода), добавя се лъжичка мед и се охлажда. Полученият лосион може да се съхранява в хладилника една седмица и се смята за отлично средство за почистване на кожата.

Лекарите натуропати съветват да се съчетават чай от див копър и кимион с пробиотици. Полезните вещества от тези растения спират ръста на вредните, патогенни бактерии в червата и поддържат функциите на полезните бактерии. Курсът на приемане на чая е 2-3 седмици по чашка на ден.