Повече от бижута: тайните значения на брошките на кралица Елизабет II

Не е нужно да си заклет фен на кралското семейство, за да знаеш колко важни са били брошките за Елизабет II през различни периоди от живота й.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Кралицата никога не се е появявала публично без тях - тя вярвала в бижутата в традиционния смисъл на кралското семейство. А именно, че не е просто бижу, а символ, който може да каже много без думи. Значението зад всяка брошка очарова още повече.

Сапфирената брошка на кралица Виктория

Брошка със сапфир и диаманти в златен обков - наследство от Викторианската епоха. Брошката била подарена на кралица Виктория (1837–1901) от нейния бъдещ съпруг, принц Алберт, ден преди сватбата им. Виктория носила подаръка на съпруга си в деня на сватбата им и продължила да го носи до края на живота си, след което завещала брошката на Короната.

Оттогава бижуто се носи от всичките четири кралици. Елизабет II често носеше брошката на официални семейни събития като символ на наследството.

Палмово листо

Имало е таен смисъл и в брошките, които Елизабет II носила по време на посещението на Доналд Тръмп при нея през 2018 г. Някои предполагат, че с помощта на последователно показване на бижута кралицата е предала някои послания на американския президент.

Последната брошка беше сапфир - "Палмово листо", собственост на майката на кралицата. Тя носеше бижута на погребението на баща си Джордж IV. Така, според някои изследователи, английската кралица ясно и елегантно е сигнализирала на Доналд Тръмп, че Великобритания няма да може да изгради ползотворно сътрудничество с него.

Възелът на истинския любим

Зад брошката "True Lover's Knot" се крие романтична история. Първоначално е принадлежал на бабата на кралицата, кралица Мери. Тази брошка е носена от Елизабет II само при специални случаи. Например през 1960 г. на сватбата на сестра му, принцеса Маргарет. През 2011 г. диамантената брошка украси визията на Нейно Величество за сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. Така Елизабет II за пореден път мълчаливо одобри съюза на младоженците.

Лондонският мост падна: промените в семейството вече са факт

Вижте повече

Лондонският мост падна: промените в семейството вече са факт

Планът за действие в страната, когато официално бъде обявена смъртта на кралица Елизабет II, беше известен много отдавна, но какво се случи...