Порното, по-реално от всякога

Какво се случва, когато виртуалната реалност влезе в света на порното?

 
 

В следващите 18 месеца очилата за виртуална реалност ще променят начина, по който ти и партньорът ти правите секс (както и хората, с които го правите).

 

Джо Мадън слага едни, за да пробва.

 

Седя във вила с бели стени и поглеждам „моето“ тяло. Кацнал съм на метален стол и необичайно за мен, съм облечен с бяла тениска и черен панталон. Още по-странното е, че пред мен е коленичила монахиня. Вдига очи и ги вперва в моите. Започва да говори задъхано и страстно. Казва, че иска да ми изповяда „нечистите си помисли“ и да ги изкупи. Протяга се и разкопчава панталона, вади „моя“ член и започва да...сещате се какво. „Добре ли се справям, достатъчно добра ли съм за теб...“

Никога не съм имал фетиш към монахините, но скоро започвам да усещам познатата силна възбуда. Това трябва да спре.

Порно актрисите изглеждат напълно различно без грим. Виж ги в галерията долу:

Галерия: 27 порно актриси без и с грим

Виж всички снимки

Свалям очилата, които ме пренесоха в този толкова сюрреалистичен сценарий, на който, за голям мой срам, не мога да устоя и, бум, отново съм в слънчевия апартамент в покрайнините на Барселона. Само преди няколко минути мъж на име Шави Клос от местната продуцентска компания за порно филми BaDoink ми сложи очилата за виртуална реалност (ВР) Samsung Gear. Усмихна ми се многозначително, сякаш ще ми отнесе главата, както и направи.Сега седи на няколко метра от мен и се подсмива. Не можех физически да усетя свирката, но гледките и звуците бяха толкова реалистични, че трябваше да спра, преди да съм загубил контрол. Колебая се между чувствата на изумление, забавление, притеснение и малко вина. Имам си сериозна приятелка във Великобритания. Дали сега не ѝ изневерих. Защото това беше далеч отвъд пасивното гледане на порно. Беше интимно, интерактивно, всеобхватно и аз имах активна роля в него.

Когато разказах на приятелката си по-късно същия ден, тя призна, че е малко разстроена и ядосана. За щастие, ми прощава бързо, защото съм го направил в името на работата. Но подобни неудобни разговори предстоят на много хора, защото ВР порното става все по-популярно и мнозина ще бъдат хванати в неудобната ситуация да се пипат с очила за виртуална реалност на главата. BaDoink едвам се справя с главоломно растящия си брой абонати, 94% мъже, като Великобритания е третият им най-голям пазар след САЩ и Австралия*. Членството струва стотинки, а ВР очилата вече не са някаква особено луксозна и скъпа стока за гъзари. Разбира се, можеш да пръснеш куп пари за лъскавите Oculus Rift, но можеш да си купиш картонените очила Google Cardboard за 3 паунда. Пъхаш смартфона в процепа и си готов. Всъщност 23% от клиентите на BaDoink ползват точно този нискотехнологичен и евтин вариант, за да гледат порно*.

►►► 7 истини за порното

„Броят на абонатите ни се удвоява всеки месец“, казва Клос, който изпълнява длъжността на главен продуцент на BaDoink. „По Коледа имахме голям ръст, защото много мъже получиха очила за виртуална реалност като подарък, но 2017 ще е годината, в която ВР порното ще избухне.“

Разликата между „традиционното“ порно и това с виртуална реалност, е в сърцераздирателната нужди на най-страстните му почитатели. „Питаме клиентите си за мнението им и те винаги искат повече интимност в сцените“, казва Клос. „Искат момичетата да са близо, да ги целуват и да им шепнат. Не е това, което очакваш от порното, нали?“Явно по лицето ми се изписва съжаление, защото Клос се засмива: „Е, да, може би е малко тъжно, но пък момчетата могат да правят секс с момичета, с които не биха имали шанс, така че няма лошо.“

Сексът – не виртуален, а съвсем истински – започна отново, само на няколко метра от нас. Може би трябва да уточня, че съм на снимачната площадка на BaDoink. Бяха прекъснали снимките за малко, за да направят промо снимки на актьорите Катана и Джоел. За да запазят важната ерекция на Джоел, направиха снимка, на която пенисът му и лицето на Катана са намазано с бял сос. Сега обаче продължават с екшъна и аз не знам накъде да гледам. В краката си? В тавана? В тях?

Избери кои секс пози да пробвате с гаджето, според неговата зодия (снимки долу):

Галерия: Секс пози според неговата зодия

Виж всички снимки

Секс сцената, макар и изпипано атлетична, е малко неудобна. За да се постигне нужната за виртуалната реалност гледна точка, камерите – GoPro със специален обектив, са сложени точно пред главата на Джоел. Той трябва да остане напълно тих и неподвижен и да внимава ръцете му да не попадат в кадър, за да не разваля усещането на зрителя, че е в сцената. На практика Джоел е ерекция с GoPro.

Има ново прекъсване в снимките и питам Катана какво мисли за този нов тип порно. „Предпочитам да се снимам в традиционно“, свива рамене тя, докато аз умишлено я гледам в очите и се опитвам да игнорирам факта, че е без бельо. „Както виждаш няма много взаимодействие и трябва да говориш странни неща на камерата, но това ми е работата.“

►►► Мръсни секс признания на момичета от порно камери

Хващам за момент Динора Ернандес, мениджър съдържание в BaDoink и режисьор на днешната сценка. Умна и с мрачен хумор, тя има вид на човек, чиито работни дни са редовно провалени от увиснали пениси. Питам я дали смята, че експлозията на ВР порното ще провали много връзки. „Това е интимно преживяване и има известна логика в твърдението, че е донякъде изневяра“, казва тя. „Но съм чувала за двойки, които гледат заедно. Зареждат една и съща сцена от женска и мъжка гледна точка и се забавляват.“ Само си го представете за момент!

►►► 4 двойки порно актьори и техните секс признания

В началото се смяташе, че компютърните игри ще са основната движеща сила на очилата за виртуална реалност, докато не стана ясно, че постоянното движение предизвиква замайване и гадене. А в играенето на неподвижни игри няма нищо забавно, така че това е положението, поне засега.

Основната причина за растящата популярност на ВР очилата в момента е порното, както беше и за видеокасетите, домашните камери и интернет. Нищо не вдъхновява хората за нови технологии, както сексът.

Виртуалната реалност привлича инвестиции и талантливи хора от гейм индустрията, но по напълно неприлични причини. Такъв пример е Даниъл Дилало, който е работил за популярни игри като Guitar Hero и Call of Duty. В момента той работи за набиращ популярност стартъп на име VRClubz и използва знанията и уменията си да разработва висококачествени ВР стрийп клубове. Говоря по Skype с Дилало и бизнеспартньора му Джими Хес. И двамата са силно развълнувани от предстоящото пускане на първия им проект – вирутален модел на популярния стриxп бар Gold Club в Сан Франсиско – скъп и луксозен клуб, посещаван от най-големите звезди на технологичната индустрия.

►►► Най-добрите секс пози за всяка ситуация

„Това, което правим във VRClubz, е да създаваме усещането, че си в реален стрийп клуб. Направили сме абсолютно точно копие на Gold Club, до последната подробност, в 360° 3D, и сме го комбинирали с часове записи на най-секси танцьорките в света. Влизаш в клуба, посрещат те и те въвеждат вътре“, продължава той. „Усещането за потапяне е пълно. Има бар, бармани, танцьорки на платформи и сцени, диджеи. Можеш да си поръчаш питие, да седнеш, да отидеш във ВИП стаята, да изтеглиш пари от банкомата. Пълно изживяване.“

„В момента всички са много въодушевени от ВР порното“, казва Джими. „Но за нас виртуалната реалност е много повече от това. Човек трябва да участва активно в нея, а не само да гледа сценарии, които са му се стрували невъзможни. Това е бъдещето на ВР и ние се фокусираме върху нея.“

В момента VRClubz и ВР порно индустрията като цяло са насочени основно към... О, каква изненада, хетеросексуалните мъже. Пазарните проучвания показват, че 96% от потребителите в момента са мъже* и затова все още не е икономически оправдано да се създава съдържание за жени.

„В момента търсим подходящия дамски стрийп клуб, който да претворим във виртуална реалност“, казва Хес. Искаш да изживееш усещането на сантиметри от теб да танцува чисто гол мускулест мъж, без да ставаш от дивана у вас? Някои от най-големите технологични гении вече работят по въпроса.

Галерия: 5 пози за секс (без секс)

Виж всички снимки

С повече от 25 години опит, Робърт Вайс е известен експерт по проблемите на интимността и секса в тази технологична епоха. Създал е много терапевтични програми и е автор на много книги за проблеми със секса, като „Възбуден: Пристрастяване към секса в дигиталната епоха“. Когато го попитах какво е мнението му за предстоящия бум на ВР порното, отговорът му е предпазлив, но не и апокалиптичен.

„Можем само да спекулираме какъв ще е ефектът от ВР порното“, казва той. „Но всяко ново постижение на дигиталните секс технологии води до все повече хора с проблеми със сексуалността, близостта, пристрастяването и доказателствата сочат, че те са свързани с технологиите.“

►►► Как социалните мрежи да не ни изморяват

За щастие, прогнозата не е фатална и повечето хора по думите на Вайс ще могат да се наслаждават на кибер секса, без да се пристрастят, както повечето хора играят комар, пият алкохол и взимат леки наркотици в умерени дози. „Обикновено се пристрастяват хора, които са предразположени към пристрастяване по една или друга причина“, коментира Вайс.„Хората са адаптивни. Мнозинството от тях ще свикнат с ВР порното и ще се научат да му се наслаждават по безобиден начин. Някои ще имат проблеми. И така животът продължава.“

Но какво ще стане с тези, които ще имат проблеми? Виртуалното порно е толкова всепоглъщащо, толкова истинско и същевременно толкова различно от реалността, че не е трудно да си представим как някой, който е в тежък период и е по-лабилен, потъва безгрижно в този измислен свят? И макар че повечето хора, които имат стабилна връзка, могат да приемат, че партньорът им гледа порно, когато е сам, ще могат ли да приемат, че се отдават на толкова реалистични удоволствия с виртуални секси мацки?

Но докато ти е трудно да приемеш, че гаджето ти се възбужда с помощта на виртуални очила, помисли, че преди 20 години мисълта за мастурбиране пред компютърен екран беше абсурдна, а преди 10 същото се отнасяше и за екраните на телефоните.

В деня след снимките с Джоел и Катана съм в лъскавия офис на BaDoink в центъра на Барселона. Клос е пуснал най-популярното филмче на компанията – наръчник за секс, озаглавен „Виртуална сексология“, а Ернандес ми е дала назаем нейните очила Oculus Rift, за да го гледам. С начална цена от 500 паунда, Oculus Rift са много по-добри от Samsung Gear за 60 паунда и всеобхватното усещане кара ченето ми да увисне.

Аз съм в най-обикновена хотелска стая. Порно звездата Огъст Еймс се надига от легло с балдахин и се плъзга към мен, докато гърдите и се очертават под полузакопчната блузка. Плътен женски глас обяснява колко е важно дълбокото дишане по време на секс, докато Еймс е на сантиметри от лицето ми и демонстрира техниката. Разкопчава блузката си, стене и мърка, взира се в очите ми и, по дяволите...чувствам се въвлечен. Махам рязко очилата от лицето си, за да не рискувам възбуждане на обществено място. „Да, това е ... ъъъммм,“ успявам да промърморя. Клос и Ернандес се смеят.

Ернандес има амбициозни планове за бъдещето на BaDoink. „Искам да направим серии със сюжет, а не само тези 20-минутни филмчета“, казва тя. „Искам да направим и съдържание за жени. Но предизвикателството там е, че жените, за разлика от мъжете, нямат външни гениталии. Ако гледаш секс с проникване от гледна точка във ВР, реално няма много какво да видиш. Но има начин да се направи, ако снимаш с много гъвкав модел.“ Олеле!

Ернандес и Клос са наясно, че са на една крачка от голямата промяна, която ще предизвикат с това, което правят. „Това е бъдещето,“ казва Клос. „Веднъж като пробват ВР порно, не искат да се връщат към предишното.“