Пори под прикритие – как да ги направиш невидими

5 начина да направиш порите (почти) невидими

 
 

Размерът на порите не е нещо, заради което наистина трябва да се тревожиш.

Нормално е те да са видими – особено в зони от лицето, които са по-мазни – носа, брадичката и челото. Но се съмняваме, че ти е приятно да виждаш как тези миниатюрни „кратери“ са се разпръснали из T-зоната ти. Тогава как да направиш порите си по-малки?

Ако освен уголемени пори, страдаш и от акне, виж кои храни ще помогнат в галерията долу:

Галерия: 9 храни, които ще те избавят от акнето

Виж всички снимки

За съжаление, не можеш да ги „намалиш“. Това би било все едно да намалиш размера на обувките си. Порите са си пори и техният размер не може да бъде променен.

Но ако предприемеш няколко прости стъпки,ще ги направиш по-малко видими.

1. Поддържай порите чисти.

Когато бързаш да излезеш рано сутрин или да си легнеш късно вечер, вижда ти изкусително да пропуснеш почистването. Но мръсотията и себумът се натрупват в порите и ги уголемяват. За това е особено важно да ги почистваш старателно всеки ден, за предпочитане с продукт, който съдържа ретиноиди, които са супер ефективни за почистване на порите. Запомни – колкото по-чисти поддържаш „дупчиците“, толкова по-малки ще изглеждат те.

2. Внимавай с лепенките и маските за почистване за пори.

Доста е приятно да видиш цялата мръсотия, полепнала върху почистващата порите лепенка, но процедурата може да ти навреди, ако кожата ти е чувствителна. Лепенките и отплепващите се маски дразнят кожата, когато се премахват от повърхността. Вместо тях, заложи на по-нежно екфолиращо средство, на базата на гликолова киселина.

►►► 5 места, които не ексфолираш, а трябва

3. Защити кожата си.

С напредване на годините, кожата започва да губи еластичност. Гравитацията си казва своето и като резултат забелязваш увисване на кожата и уголемяване на порите. И макар тези тревоги да ти се виждат далечни, някои от вредните ти навици – като тютюнопушене и прекалено излагане на слънце – карат кожата ти да старее по-бързо, отколкото трябва. Защити лицето и запази размера на порите такъв, какъвто е, с правилна и ефективна слънцезащита (най-малко SPF 15 за градски условия и SPF 30, когато си на плажа). Не пропускай и хидратиращия крем.

Ефикасни съвети от звездите за поддържане на красотата (прочети ги в галерията долу):

Галерия: 10 гениални бюти трика на звездите

Виж всички снимки

4. Не пипай с пръсти.

Знаем, че го желаеш – да изстискаш мръсотията от порите. Но нищо не ги прави по-големи и забележими от червенината, която остава след прясно изстискване с пръсти. Никога, никога не пипай порите си! Най-добрият начин да премахнеш всичко от тях (освен редовното почистване и ексфолиране) е да отидеш при професионален козметик за екстракция.

►►► 6 причини за появата на пъпки и как да ги избегнеш

5. Избери правилния фон дьо тен.

Да, невъзможно е да смалиш порите си, но правилния грим също е средство за „замъгляване' на несъвършенствата. Минералният грим е особено добро прикритие. Спри се на компактен фон дьо тен (тоест, под формата на пудра), който придава мек, прикриващ порите завършек и по-гладка текстура на кожата.