Поправи грешките от трагичното боядисване

Излязла си от фризьорския салон, обляна в сълзи, защото боядисването на косата ти е завършило кошмарно? Ето как да поправиш щетите.

 
 

Ако до този момент от живота си никога не си ставала жертва на трагично боядисана коса, то ти си по-голяма късметлийка от нас, обикновените смъртни.

Да, мнозинството от нас сме ставали жертва на истински непоправими бедствия с боята за коса. Какво правим, когато най-лошото с прическата ни се случи (освен да крещим, плачем и проклинаме клетия фризьор)? Обръщаме се към интернет за помощ, естествено!

28 идеи за супер модерна коса в сребристо (галерията долу):

Галерия: 28 примера: сребърната коса, за която мечтаем

Виж всички снимки

От бързи трикове, които веднага да прикрият стореното, до дългосрочни решения и съвети как да не се стига втори път до подобно престъпление срещу кичурите ти – представяме ти най-ефективните съвети, събрани на едно място.

1. Русото изглежда жълто

Често срещан проблем при повечето блондинки – косата добива жълтеникав оттенък като при кукла Барби, особено ако се използват грешните продукти.

Бързо решение:

A post shared by Guy Tang® (@guy_tang) on

Лилавото стои на противоположната страна на жълтото в „колелото на цветовете“. Това означава, че начинът да неутрализираш жълтеникавите тонове е да сложиш лилаво върху тях. Разбира се, това не означава да си направиш цветни кичури, а просто да използваш специално предназначените за боядисаните русокоски „лилави“ шампоани.

Дългосрочно решение:

Следващият път, когато си във фризьорския салон, помоли фризьора си да те боядиса в „студено-русо“. Бъди много специфична за това каква боя НЕ искаш (никакви топли или жълти тонове). Инструктирай специалиста да използва хладни нюанси и да избягва такива като карамел или мед, защото те спадат към топлата скала. Използвай маска за блондинки веднъж седмично, за да не позволиш на жълтото да пробие.

►►► Лято в злато: най-желаните прически

2. Косата ти е станала оранжева

Случва се и на най-добрите от нас. За жалост, оранжевите тонове са особено упорити и трудни за премахване, но мисията не е невъзможна.

Бързо решение:

Съществуват доста продукти на лилава основа, които можеш да използваш, но за неутрализиране на оранжевия нюанс най-добре работят тези в цвят индиго или тъмносиньо. Когато случаят е спешен, използвай такъв шампоан като маска. Нанеси го върху суха коса и го остави да подейства за 10-15 мин., преди да отмиеш. Оранжевите нюанси ще „паднат“ от кичурите ти като с магическа пръчица.

Дългосрочно решение:

Обясни на фризьора ти, че след боядисване косата ти често добива оранжев оттенък и обясни, че иска по-пепеляви нюанси. Понякога на фризьора ти ще му се наложи да изсветли косата ти до светлорусо, за да успее да „изтръгне“ оранжевите оттенъци, но след това ще потъмни, за да постигне желания от теб цвят. Например, ако косата ти е естествено кестенява, но ти я искаш пепеляво руса, фризьорът ще трябва да я направи много, много светла, след това да я потъмни и накрая да й придаде пепелявия завършек.

3. Русото е станало прекалено пепеляво

Поискала си да станеш пепеляво руса блондинка, но фризьорът е прекалил и сега цветът е твърде „пепеляв“ - нещо като пепелта от цигара с добавени към нея зеленикави оттенъци.

Бързо решение:

Ако косата ти е боядисана с тониращо средство, което я е направило твърде пепелява на цвят, използвай дълбоко почистващ шампоан (има доста видове такива на българския пазар) за няколко измивания, докато тонера не падне.

Дългосрочно решение:

Кажи на фризьора ти да използва златисти, медни или прасковен нюанси – те спадат към по-топлия цветови спектър. Занеси снимка, за да покажеш желанието си, но имай едно на ум – ако професионалистът е добър, той ще ти помогне да избереш правилния цвят.

Виж интересни идеи за балеаж за блондинки (снимки долу):

Галерия: Секси балеаж за блондинки: 23 идеи

Виж всички снимки

4. Корените са различен цвят от краищата

Боята не „хваща“ в корените така добре, както в краищата и сега е два напълно различни цвята.

Бързо решение:

За да скриеш неприятната разлика на часа, използвай боя за покриване на корените (обикновено се продава под форамта на „тебешир“ или флумастер“), за да скриеш разликата в тоновете. Ако този опит се провали, пробвай най-лесния вариант – сух, но оцветен шампоан, с който да напръскаш само корените.

Дългосрочно решение:

A post shared by HERSHESONS (@hershesons) on

Добрият фризьор би трябвало успешно да съчетае цветовете на косата в краищата и корените й. Той трябва да отдели време да раздели прическата на секции и да боядиса първо корените, а след това да прелее боята към краищата, ако е необходимо.

5. Скучен, еднотонен цвят

Решаваш, че ти е скучно и единственият начин да разнообразиш деня си е да си купиш боя от козметичния магазин и да си боядисаш косата. Да, но цветът стои „плоско“ върху кичурите, без никакви подтонове, по-тъмни и светли нюанси, които да му дават дълбочина. С една дума, трагедия!

►►► Брюнетки, вече има коса в цвят розово злато и за вас!

Бързо решение:

Измъкни от чекмеджето най-добрата си маша и накъдри няколко кичура, за да направиш прическата по-подвижна. Напръскай косата и със спрей за блясък, което ще помогне на кичурите да отразяват светлината по-добре, за да се компенсира липсата на дълбочина на цвета.

Дългосрочно решение:

Ако не си майстор в домашното боядисване, по-добре не си прави експерименти. Но след като бедата вече е станала, отиди на фризьор и помоли за балеаж или стробинг на прическата. При тези техники цветът на косата става постепенно и почти незабележимо по-светъл от средата на косата към върховете. Не се използва фолио – боята се нанася директно върху безинтересния цвят, който сама си си причинила. Ще излезеш от салона с напълно нова прическа!

6. Твърде дебели изсветлени кичури

A post shared by BLEACH (@bleachlondon) on

Искала си кичури за ефект „коса, целуната от слънцето“, но си излязла от салона със супер дебели и забележими кичури, които ясно се открояват от по-тъмния цвят на останалата част от косата (и бяха модерни някъде в средата на 90-те).

Бързо решение:

Най-лесно е да напръскаш косата с оцветяващ сух шампоан за блондинки или брюнетки, за да прелееш поне малко кичурите към основния цвят на прическата.

Дългосрочно решение:

Първо, отиди на друг фризьор (повече от логично заключение). Второ, помоли незабавно да ти направят балеаж, който ще доведе до по-естествен резултат от боядисването. На фризьора може да му се наложи първо да покрие дебелите, контрастиращи кичури със същия цвят боя, с каквато е боядисана останалата ти коса, за да изравни разликата поне малко. Чак тогава ще може да премине към балеажа.

7. Косата ти е станала на петна – буквално!

Искала си един и същи цвят от корените към краищата, но някои кичури са прихванали боята по-добре от други и сега прическата ти е на петна, като на хиена.

Бързо решение:

Всичко, което ти трябва е малко хитро стилизиране. Сплети косата на една или две френски плитки, за да скриеш бъркотията.

►►► Как да си сплетеш рибената кост на мечтите си

Дългосрочно решение:

За съжаление, в този случай не съществува трик, който да помага на всички. Добрият фризьор трябва да знае как да се справи със злополучната ситуация, в зависимост от цвета, който искаш да постигнеш. Запомни: никога, никога, НИКОГА не посягай към боята за коса за домашна употреба, защото ще предизвикаш непоправима катастрофа.

8. Цветът е станал твърде тъмен

Случвало се е и на най-добрите от нас, нали? Стремила си се към богато, шоколадово кафяво, но си се озовала с гарваново черна прическа, която ще накара 14-годишното ти пристрастено към готиката „аз“ да въздъхне завистливо. Но 27-годишното ти „аз“, което утре сутринта има среща с шефа си, никак не доволно.

Бързо решение:

Първо и много важно: опитай да не се паникьосваш. После, влез под душа и измий косата си с шампоан един, два, три... колкото можеш повече пъти. Да, ще почувстваш косата си прекомерно суха след това, но си заслужава. Само не пропускай да нанесеш богата подхранваща маска след това.

Дългосрочно решение:

Обясни на фризьора си, че искаш цветът да избледнее колкото е възможно по-бързо. Независимо дали той ще реши да ти направи балеаж, кичури или просто да сложи боя за блясък, ако е професионалист ще оправи проблема ти.