Неподозираните ползи от зеления чай

Най-консумираната напитка в света след водата е чаят. Той има забележителни превантивни и лечебни свойства.

 
 

Най-консумираната напитка в света след водата е чаят. Той има забележителни превантивни и лечебни свойства. 

Сред многобройните сортове чай зеленият се отличава с богатството си на антиоксиданти.

Зеленият чай стимулира мозъка

Изследвания, проведени в Дания, убедително сочат, че всекидневната консумация на зелен чай помага за поддържане на умствените способности и на духа в динамично състояние. Японски учени твърдят, че ако изпиваме по 1-6 чаши зелен чай дневно, ще намалим значително /средно с 37%/ риска от старческа деменция и леки умствени смущения. При консумация на поне 2 чаши дневно този риск намалява с 54%. Ефектът се обяснява с действието на катехините – едни от най-важните активни съставки на зеления чай.

Виж кои звезди обичат горещата напитка ⇒тук

Галерия: Звездите пият чай

Виж всички снимки

Помага ни да отслабнем

Листата на зеления чай съдържат кофеин и катехини – вещества, които повишават нивото на норадреналина в организма. Този невротрансмитер и хормон позволява да се увеличи енергийният разход на тялото. Многобройни изследвания показват, че редовната консумация на зелен чай стимулира разграждането на натрупаните мазнини. В съчетание с всекидневна физическа активност се стига до намаляване на телесното тегло и по-лесно задържане на желаните килограми.

►►►Страхотните ползи от чая за красотата ти

Предпазва от някои видове рак

Сред напитките, които консумираме всекидневно, зеленият чай има най-силен противораков ефект. Той се засилва с всяка следваща чаша. Японците достигат до 10 чаши дневно! Проучванията говорят за предпазната роля на зеления чай срещу рака на яйчниците, ендометриума, простатата, млечната жлеза, хранопровода. Заслугата за това отново е на катехините.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания

Пак в Япония, където зеленият чай е настолна напитка, е изследвана връзката между консумацията му и сърдечносъдовите инциденти като причина за смъртен изход. Изследването обхваща 40 530  души на възраст от 40 до 79 години. Според неговите автори, 5 чаши дневно за седем години намаляват риска с 26%. Клинични проучвания доказват също, че редовната консумация на зелен чай може да намали кръвното налягане при диабетиците.

►►►10 чая за отслабване

Ефикасен е срещу кондиломите

Гениталните брадавици и ефектът на зеления чай върху тях е изследван от американската Агенция по храните. Проведени са тестове с помада, съдържаща 15% катехини от зелен чай, за локално третиране на анални и генитални кондиломи. В повече от половината случаи брадавиците са се смалили или са изчезнали. Помадата е и превенция срещу рецидиви.

Снижава нивото на лошия холестерол

След шестмесечна редовна консумация на зелен чай катехините в него успяват да намалят нивото на лошия холестерол при пациенти с хиперлипидемия – това са резултатите от две паралелни изследвания, проведени в Швеция и Холандия. Те само потвърждават изводите от предишни проучвания за ефекта на катехините на зеления чай върху холестерола и триглециридите в кръвта на хора в добро здравословно състояние.

Намалява вредата за белите дробове от цигарения дим

Независимо дали става дума за активно или пасивно пушене, или за токсини, поети от въздуха, зеленият чай доказано намалява риска от рак на белите дробове като ограничава увреждането на клетките, предизвикано от цигарения дим. Според изследванията, при редовна консумация на чай този риск намалява с до 25%.

Предпазва черния дроб

Две проведени в последните пет години китайски изследвания показват, че зеленият чай предпазва черния дроб от увреждане в резултат на злоупотреба с алкохол или неволно поемане на токсични химични вещества. Резултатите от проучванията са толкова категорични, че учените планират създаване на медикамент на основата на зелен чай за лечение на заболявания на черния дроб.