Ползите от горещата вана

Вземи си една веднага!

 
 

Вземи си една веднага!​

Освен, че ваната носи релаксиращ ефект (а ако си вземеш една с половинката си ще е доста романтично и еротично) има още 6 ползи за здравето ти, които носи горещият влажен въздух, топлата вода и приятното усещане.

Кои храни да ядеш, когато си стресирана, виж в галерията по-долу:

Галерия: Кои храни да ядеш, когато си стресирана

Виж всички снимки

►►► Нежeн допир за тотален релакс

За много хора ваната и сауната са нещо доста скучно и дори досадно, но необичайният ефект, който носят на организма са доста осезаеми. А крио терапиите, инфрачервените сауни и обикновените парни бани остават доста честно пренебрегвани, дори и да са доста лесно достъпни в почти всеки фитнес. А най-лесно е да си направиш гореща вана вкъщи (ако разполагаш с такава, разбира се). Ето какви са ползите за тялото ти от горещия влажен въздух и защо да не пропускаш да си вземеш вана във всеки удобен момент, както и парна баня във фитнеса:

1. Заменя част от тренировката

Изследванията показват, че 25 минути, прекарани в сауната са сравними с лека велотренировка. Когато се намираш в топла атмосфера, кръвното налягане в организма ти се показва, пулсът също се увеличава и след напускането на помещението се нормализират отново.

2. Релаксация

Ако си под стрес и не можеш да се отпуснеш, вземи си вана! Помага за успокояване на нервната система и при редовни посещения намалява риска от психични разстройства.

3. Намалява напрежението в тялото

Тези, които редовно посещават парната баня, не са толкова склонни към хипертония. Горещият въздух стимулира кръвоносната система и помага за извеждането на излишната вода от организма.

4. Повишава имунитета

Горещият въздух е особено важен по време на заболяване и/или инфекция - особено през есента и пролетта. 15 минути, прекарани в помещение с горещ въздух, укрепват защитните сили на организма.

5. Намалява риска от сърдечни проблеми

Не означава, че сауната непременно ще те предпази от абсолютно всички проблеми с кръвоносните съдове, но определено ще спомогне за поддържането на кръвоносната система в изправност.

6. Помага на комуникацията

Особено ако ходиш на сауна или парна баня с приятелите си, или си взимаш вана с половинката.