Ползите от червените храни

Знаеш ли защо са полезни храните, които имат червен цвят?

 
 

Знаеш ли защо са полезни храните, които имат червен цвят?​

Червени храни подсилват работата на сърцето и с напредването на възрастта и появата на различни неразположения, червените храни спомагат за регулирането на кръвното налягане и предпазват от сериозни болести.

Храните с червен цвят са ценени от специалистите по здравословно хранене преди всичко заради високото съдържание на ликопен, който е ценен антиоксидант. Той влияе добре на работата на сърцето. Съдържа се в големи количества в доматите. Червените храни подобряват състоянието на кръвоносните съдове и са източник и на калий, който регулира ритъма на сърцето и артериалното налягане.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Защо са полезни оранжевите и жълтите храни?

Домат

Съдържа витамин С, К, В6, фолиева киселина, фосфор, цинк, желязо. Ценен източник на калий и ликопен. Помага за формирането на нови червени кръвни клетки, като така помага при лечение на анемия. Има противовъзпалително действие.

Червена чушка

via GIPHY

Само една чушка съдържа толкова витамин С, колкото и два лимона. Богата е и на витамин А, калий и каротин (30 пъти повече от зелената чушка).

Репички

Благодарение на високото съдържание на желязо, манган и мед подобрява образуването на еритроцити (червени кръвни телца).

Цвекло

Богат източник на магнезий, желязо, фосфор и калий. Съдържа и фолиева киселина и витамин С. Подпомага усвояването на хранителните вещества. Ускорява изхвърлянето на токсините от организма.

Знаеш ли, че: доматите са богати на ликопен?

Диетата, богата на ликопен, предпазва от сърдечна недостатъчност и атеросклероза. Ликопенът има уникалната способност да не се променя при топлинна обработка. Така че е еднакво полезно да се консумират и пресни домати, и доматени ястия.

Предлагаме ти няколко рецепти, с които истински да се насладиш на червените храни

Витаминозна салата

Накъсай няколко листа рукола, добави парченца домати, нарязани червена и жълта чушка. Полей салатата с дресинг от 4 лъжици рапично олио, лимонов сок на вкус, щипка сол и пипер.

Калиев коктейл

Сложи в блендер два домата. Добави шепа нарязан магданоз, нарязано на кръгчета стъбло на един стрък целина и две скилидки чесън. Миксирай зеленчуците и смеси с кисело мляко. Подправи с малко сол и пипер.

Вегетарианско карпачо

Свари 2-3 глави цвекло. Като изстине, ги обели. Нарежи на тънки филийки. Подреди парчетата с леко застъпване в плоска чиния. Полей ги със смес от олио от гроздови семки и лимонов сок. Наръси малко ситно нарязан пресен лук и сирене фета.