Полезните масла, които трябва да имаш в своята кухня

Ако зехтинът и слънчогледовото масло и олио отдавна са влезли в твоя живот и диети, то тези седем все още не са завладели твоето кухненско пространство. Ето защо трябва да им обърнеш внимание.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Масло от бял трън

Изненадващо, от семената на този бодлив плевел се получава изключително вкусно и здравословно масло. Известен е със своите детокс свойства и способността да укрепва имунната система. Маслото от бял трън премахва токсините от тялото и е полезно за тези, които страдат от чернодробни заболявания. Добави го към зърнената си закуска и използвай като дресинг за всякакви ястия. Подобно на рапицовото масло, маслото от бял трън не трябва да се подлага на термична обработка.

Оризово масло

Ако оризовото масло за нас все още е екзотичен продукт, то в Азия отдавна се е вкоренило и често се използва при приготвянето на различни топли и студени ястия. Маслото е известно не само с приятния си вкус, но и с лечебните си свойства. То забавя процеса на стареене, подобрява сърдечно-съдовата и храносмилателната системи, а също така ще бъде и полезно за тези, които страдат от високи нива на холестерол.

Масло от тиквени семки

Между другото, това е любимото масло на Гуинет Полтроу. Тя, като привърженик на здравословното хранене, силно съветва всеки да го включи в диетата си. Между другото, няма причина да не ѝ вярваме. Маслото от тиквени семки е богато на витамини, подобрява метаболизма и здравето на мъжете и жените. Идеално е като дресинг за сали и като гарнитура към зърнени култури и риба.

Внимание: Не е полезно да ядеш само плодове и зеленчуци

Вижте повече

Внимание: Не е полезно да ядеш само плодове и зеленчуци

Ако си от момичетата, които често се заблуждават, че една седмица на плодове, зеленчуци и чай, и веднага ще се почувстват по-добре в тялото си -...

Орехово масло

Подобно на самия орех, неговото масло помага за подобряване на мозъчната функция, а също така укрепва и паметта. Той е богат източник на омега-3 мастни киселини. Благодарение на приятния си и дори леко дървесен вкус, маслото идеално допълва салати и сосове. Много гастрономи предпочитат да използват орехово масло при приготвянето на десерти и сладкиши.

Масло от рапица

Рапицата е едногодишно растение с малки зелени листа и жълти цветове. Вкусът на маслото е леко пикантен, така че се съчетава добре с всякакви листни салати, риба и морски дарове. Важно е да запомниш, че рапицовото масло не може да се обработва - при нагряване то губи всичките си полезни свойства, включително укрепване на стените на кръвоносните съдове и предотвратяване на сърдечни заболявания.

Масло от авокадо

То е много популярно в Южна Америка, откъдето идва в Европа, а по-късно се разпространява в целия свят. Заредено с антиоксиданти, маслото от авокадо може да бъде полезно както за козметични, така и за кулинарни цели. Препоръчва се да се използва при диабет и нервни сривове, тъй като съдържащите се в него витамини и минерали имат благоприятен ефект върху общото състояние на човека. Имай предвид обаче, че маслото от авокадо е много калорично. Комбинирай с месо и риба.

Ленено масло

Друг фаворит сред почитателите на здравословното хранене. Лененото семе е малко известно не само като отличен източник на всякакви витамини, но и като продукт, който насърчава бързото зарастване на рани, както и възстановяването на мускулите след тренировка. Освен това помага в борбата с наднорменото тегло и подобрява метаболизма. Комбинирай го със салати и зърнени храни.