Ползи и вреди от семейния живот преди сватбата

Полезен или вреден е семейният живот преди сватбата? Заслужава ли си да заживеете заедно преди да се ожените и как едното се отразява на другото?

 
 

С гаджето си ли живееш? А замисляла ли си се дали е полезен, или вреден семейният живот преди да сте се оженили? Това, че живеете заедно, означава ли, че няма да има сватба?

Съвместното съжителство преди сватбата е често срещано явление (да не говорим, че направо то си измести функцията на брака). Например в западните страни има приблизително 8,5 милиона двойки, които са избрали този вариант, което е около 5% от населението. Но тази опция не е подходяща за всички и ето как да разбереш ти от кои си.

Зодиакалните знаци, с които не трябва да излизаш на среща, виж в галерията по-долу:

Галерия: Зодиакалните знаци, с които не трябва да излизаш...

Виж всички снимки

►►► Мислите ли да заживеете заедно?

Предимствата да живеете заедно:

На първо място, това е страхотно изпитание за връзката ви, защото ще минете през много неща заедно. Ще се забавлявате, ще трябва да се справяте с различни трудности и проблеми, включително ежедневни и битови. Ще разберете дали представите ви за живота и бъдещето съвпадат, ще можете да прецените дали ще можете да живеете заедно в продължение на много години („докато смъртта ви раздели“ колкото и зловещо да звучи на моменти този устойчив израз). Ако и двамата планирате в бъдеще да създадете семейство и да имате (много) деца (куче и по-голяма къща с бяла ограда и сини капаци на прозорците), разбира се, има смисъл да опитате да заживеете заедно предварително.

Другият важен въпрос е сексът! (А отговорът за него ще дойде бързо след като заживеете заедно.) Когато си всеки ден с половинката си и прекарвате доста време заедно, е по-лесно да оцениш качеството и количеството на интимните ви изживявания. Както казват сексолозите: „Сексът е много малка част от връзката, ако всичко друго е наред и много голяма, ако всичко друго е зле“.

Проучванията показват, че тези, които живеят с любимия човек, се чувстват много по-добре и физически, и психически (независимо дали това се случва преди, или след сватбата).

via GIPHY

Минусите на съвместния живот:

В сравнение с плюсовете, практически няма минуси. Единствената разлика между живота преди и след брака е, че на етап „преди“ това прилича повече на споделяне на жилището (на съквартирантски начала), а „след“- налага нов статус, задължения и отношения (може би). А що се отнася до раздялата, в тези случаи тя е условна. От друга страна, има много двойки, които имат деца и живеят заедно много дълги години, без изобщо да имат желание да узаконят връзката си и съвместното си съжителство. Но пък идеята е ясна...

Когато живеете заедно в ранните етапи на връзката си, може да бъде трудно да сложите край. Ако живеете отделно, е достатъчно само с един разговор да прекратите взаимоотношенията си, а когато се отнася до края в момент на съвместно съжителство, е по-трудно. Тогава изникват въпроси кой ще остане да живее в това жилище, кой ще трябва да се изнесе, лампата, която купихте двамата, за кого ще остане, телевизора, кафемашината и т.н.

Проучванията показват, че съвместният живот преди сватбата леко увеличава риска от бърз развод след това. Често се случва, ако например сте планирали всичко, определили сте датата, измислили сте великолепно пищно тържество и след това започнете да живееете заедно... иии нещо се обърка. Но вече е трудно и невъзможно да отмените всичко без загуба и съответно се съгласяваш да търпиш и да си наложиш, че ще се влюбиш (все някога). Ако с течение на времето това, което чувстваш не се доближава до любовта, е, тогава разводът е съвсем неизбежен.

Как реагираш, когато скъсат с теб, според хороскопа ти, провери в галерията по-долу:

Галерия: Как реагираш, когато скъсат с теб, според хороскопа...

Виж всички снимки

►►► Датата, на която най-много двойки се разделят

Как да увеличите шансовете за успех?

  1. Обсъдете детайлите

Понякога хората започват да живеят заедно без да обсъждат основните правила. Говорим за неща като почистването на къщата, съвместното домакинство, излизането с приятели вечер (по-точно всяка вечер) и т.н.

  1. Не позволявайте материалното положение да влияе на отношенията ви

Ако и двамата живеете под наем е изкушаващо да се съберете и да плащате само за единия, вместо и за двата. Но не бива да допускате парите да ви управляват и вилияят, така че ако нямате много общи неща, струва ли си да опитвате?

  1. Помислете за бъдещето

Като цяло плановете за бъдещето ви е добре да съвпадат. Случва се хората да живеят заедно временно и да двамата да нямат очаквания за повече, но по-често срещано явление е семейният живот да е първата стъпка към дълга връзка, прерастваща в сериозно обвързване. И ако някои от основните неща не съвпадат, по-добре изобщо да не започвате.