Покорявай върхове с тези съвети (от експерт)

Постави летвата високо и я достигни с нашите супер професионални съвети.

 
 

Кариереният съветник Мария Гергова, управляващ директор на PR, отговаря на твоите въпроси.

Тайните на успеха за всяка зодия: разбери кои са от галерията долу

Галерия: Тайните на успеха за всяка зодия

Виж всички снимки

►►►6 мита, които ти пречат да имаш добра кариера

Работя в една компания от три години и смятам, че заслужавам да ме повишат, защото един от колегите напуска. Как да повдигна темата?

Може да поискаш среща с прекия си шеф и да изразиш своето съжаление за колегата, който напуска, изреждайки неговите професионални качестваq както и да използваш случая да предложиш своите умения, знания и ентусиазъм да компенсираш липсата на този ценен колега. И че искрено се надяваш, че това е верния път за твоето професионално развитие. Хубаво е да споменеш, че си наясно че повечето ангажименти са свързани с повече отговорности и че с радост би поела такива. Това е ясен намек, че искаш повишение, без да си твърде настойчива.

►►►Печелившата формула за успешна кариера

С шефката ми имахме спор по един проект и оттогава тя се държи по-дръпнато с мен. Какво да направя, за да премахна напрежението между нас?

Най-добрият начин за стопяване на ледовете е неформалният. Покани шефката на чаша кафе или напитка след работа и сподели съвсем искрено, че усещаш напрежение след въпросния спор и че истински се надяваш, че може заедно да го премахнете. Спокойно може да споменеш, че сте наясно, че напрежението влияе на ефективността на работата, а твоето желание е да си максимално полезна и ефективна.

Харесвам един колега. Той също има някакво специално отношение към мен. Какво мислите за любовните връзки в работа?

Зависи от компанията, в която работиш. В някои компании правилата са ясни и не толерират подобни неща. Но от друга страна има много компании, където дори се поощряват такива ситуации. И в двата случая няма проблем за първа среща. В първия случай обаче ще се наложи преосмисляне на работното място на един от вас, в случай че връзката се задълбочи. Но дори и това да се случи, едно е сигурно – жертви в името на любовта си струват и нищо няма да попречи на щастието ви.

Смятате ли, че човек трябва да си прави приятелства в офиса или по-добре да забрави за това?

Аз съм абсолютно за приятелствата. Приятелската атмосфера в един офис се усеща отдалече и води до приятна, спокойна и ефективна работа. Прекарваме толкова часове на работното място, защо да не е с приятели?

Наскоро се оказа, че колежка от офиса, която винаги съм харесвала, е говорила срещу мен. Много съм разочарована и не мога да го скрия. Какво е най-доброто, което мога да направя – да се преструвам или честно да си кажа колко ме е яд?

Винаги е за предпочитане да сме честни. Говори открито с нея. Може пък неговата версия да е по-различна от това, което знаеш или си представяш. Понякога си изграждаме доста черни картинки, без да сме наясно с всички факти около една ситуация. Затова един спокоен разговор очи в очи би могъл да реши и най-трудния проблем.