Погрижи се за имунитета си правилно!

8 начина да повишиш имунитета си без да харчиш излишни пари за различни видове витамини и минерали.

 
 

8 начина да повишиш имунитета си без да харчиш излишни пари за различни видове витамини и минерали.

Винаги си искала да водиш здравословен начин на живот, но все не ти се удава подходящ момент да започнеш?! Е, както се казва, сега ти се е паднало!

Тези изключително прости предложения ще ти помогнат значително да повишиш имунитета си, което означава, че можеш да помогнеш на тялото си да устои на всички бактерии и вируси, да се надяваме и на коронавируса, който върлува в момента също. А и няма да усетиш как бързо ще влезеш в доста добра форма.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► 6 сигнала, че имаш недостиг на витамини от група В

1. Подсили имунитета си с 0 калорий!

Тайната е вода! Да, да, точно така – говорим за вода – този така незаменим елемент, в подкрепа на твоя имунитет. Ако храната и витамините могат да бъдат комбинирани и заменени помежду си, то водата не бива (а и не може). Трябва да пиеш само вода – чиста вода! Чай, кафе, фреш, смути… не се броят!

via GIPHY

Водата е необходима за нормалното функциониране на метаболитните процеси, за пречистване на организма от токсини и за стабилното функциониране на органите. Следователно, ако изпиваш по около 2 литра вода на ден, шансът да се заразиш с коронавирус намалява.

2. Замени кафето с билков чай

Време е да коригираш малко навиците си. Опитай да замениш за известно време кафето и/или черния и зеления чай с билков. Лидерите сред естествените имуномодулатори са дива роза, жълт кантарион, листа от касис, мента, мащерка, хибискус и други. В билковия чай можеш да добавиш мед, лимон, джинджифил, които също имат мощни противовъзпалителни свойства и могат да повишат имунитета ти, както и да предотвратят заболяване в начален етап.

via GIPHY

3. Редуцирай „лошите“ си навици

Световноизвестната шега, че трябва да пребориш коронавируса като „дезинфекцираш“ тялото си отвътре с алкохол не е чак толкова достоверна. Специалистите съветват да бъдеш по внимателна и дори да намалиш приема на силни алкохолни напитки, в това число и цигарите (включително и електронните!) Приемът на алкохол разрушава клетките на имунната система, отслабва защитните бариери на организма и увеличава риска от инфекции и възпаления.

4. Сън (7-9 часа). Задължително!

Как организмът да възстанови силата си, ако не чрез съня?!

Ако си сред тези, които страдат от хронична липса на сън или просто си свикнала да си лягаш късно, (а изборът кога да станеш на сутринта не е лично твой, защото имаш ангажименти, с които се съобразяваш), тогава спешно преразгледай отношението си към съня! Защото то е важно!

Ако в рамките на две седмици системно се лишаваш от нужното количество сън, тогава ефективността на имунната ти система може да намалее с 30%. Така че поработи върху това още сега!

8 начина да се отървеш от токсините в тялото, виж в галерията по-долу:

►►► “Полезни" навици, които могат да ти навредят

5. Осигури си среща със слънцето

В ситуацията на извънредното положение в момента е ясно, че си лишена от ежедневните си срещи със слънцето, но все пак можеш да го виждаш и от вкъщи. Обособи си приятен кът на откритата тераса, където да прекарваш известно време под преките слънчеви лъчи, вдигни щорите, отвори завесите, пусни слънцето вкъщи и му се радвай!

via GIPHY

Излагането на пряка слънчева светлина е много полезно – от една страна, тялото ти произвежда витамин D, който е толкова необходим за имунната система, а от друга, спомага за намаляването нивата на стрес и депресия.

6. Спортувай

Това, че си вкъщи никак не означава, че не можеш да спортуваш!

Първо, спортът има благоприятен ефект върху фигурата ти и второ, подобрява настроението ти, а отсъствието на стреса е ключът към безпроблемното функциониране на имунната система.