Погледни към небето и се предпази от рак на кожата

След 14 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE – от групата на Pierre Fabre организира кампанията Евромеланома 2020.

След 14 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата Българско дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE – от групата на Pierre Fabre, организира кампанията Евромеланома 2020.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможностите за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Резултатите от миналогодишната кампания със 1167 прегледани пациенти от 210 дерматолози в България показват, че около 30% от пациентите са имали сериозно слънчево изгаряне в детска възраст, което е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случая на кожни карциноми и 15 случая със съмнение за злокачествен меланом. От началото на кампанията през 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледа.

През 2020 г. в кампанията ще бъде наблегнато на важността от самостоятелно и редовно преглеждане на кожата за новообразувания. Тя ще включва и безплатни прегледи от специалисти дерматолози, като информацията за участниците ще бъде актуализирана своевременно на сайта на Българското дерматологично дружество и на Евромеланома 2020, както и на Facebook страницата Euromelanoma Bulgaria.

Кой е изложен на риск от рак на кожата?

Ракът на кожата може да засегне всеки, независимо от възрастта, особено ако:

• имаш светла кожа или лесно изгаряш на слънце;

• си изгаряла на слънце като дете;

• си прекарвала дълго време на слънце (за работа или удоволствие);

• периодично се излагаш на слънце (напр. по време на ваканция);

• ходиш на солариум;

• имаш повече от 50 бенки;

• имаш семейна история на рак на кожата;

• си претърпяла трансплантация на орган.

Златните правила:

• не игнорирай проблема, надявайки се, че ще си отиде сам;

• не чакай да видиш как ще се развие, нито се опитвай сама да го третираш;

• не се успокоявай, че не е нещо сериозно;

• не мисли, че това не е приоритет;

• и най-вече, не се бой да отидеш на преглед при дерматолога си.

Ракът на кожата може да бъде лекуван, ако се открие навреме. Ако имаш петно, което изглежда съмнително, отиди на преглед при лекаря си!

Винаги се пази от слънцето!

Децата са изложени на най-висок риск от дълготрайни здравословни проблеми, свързани с излагане на слънце без защита. Играта навън е важна, но никога не оставяй детето да изгори на слънце. Избягвай ненужното излагане на слънце. Търси сянка, когато е възможно, и избягвай лятното слънце в средата на деня. Слагай си слънцезащитен крем.

Препоръчан продукт от EAU THERMALE AVENE: МНОГО ВИСОКА СЛЪНЦЕЗАЩИТА ФЛУИД СПОРТ SPF 50+

Слънцезащитата е висоководоустойчива, за чувствителна кожа по време на интензивни спортни занимания на открито. Подходяща за лице и тяло.  Освежаващата му лека текстура не е мазна, не лепне и не оставя бели следи.

Увери се, че слънцезащитният ти крем има висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помни, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа. Носи предпазни дрехи,включително тъмни цветове, дълги ръкави, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита.

Дерматолозите препоръчват да използваш и EAU THERMALE AVENE ТЕРМАЛНА ВОДА 

Успокояваща, антииритативна, подходяща за чувствителна кожа. Помага при зачервявания след излагане на слънце, подходяща допълваща грижа при изсушаващи третирания, зачервявания на лицето, зачервявания на седалище на бебе, разнообразни раздразнения и т.н. 

Термалната вода Avène има уникален и постоянен състав, на който се дължат нейните успокояващи и антииритативни свойства, доказани в многобройни научни трудове. Тествана под дерматологичен контрол, тя е предназначена като основна грижа при чувствителна, свръхчувствителна и кожа, склонна към раздразнения.