Подготви кожата си за пролетта

5 важни стъпки, които трябва да предприемеш преди сериозното затопляне.

5 важни стъпки, които трябва да предприемеш преди сериозното затопляне.

През зимата кожата изпитва известни неприятности - вятър, студ, липса на слънчева светлина и постоянни температурни промени. В резултат на всички тези метеорологични тестове, тя изглежда бледа, суха, забелязва се лющене и повишено омазняване на Т-зоната. Следователно основната задача на пролетната грижа е цялостното възстановяване на кожата.

Топ решения за минималистичната ти грим визия, виж в галерията долу:

Галерия: Топ решения за минималистичната ти грим визия

Виж всички снимки

►►► 5 трика, които ще подобрят рутинната грижа за кожата ти

Коя козметика да оставиш за есента и на какво да обърнеш повече внимание сега?

1. Вместо скраб - ензимен прах

На първо място, както вече добре знаеш - кожата трябва да бъде почистена от мъртвите частици на кожата и така да се премахне „бариерата“, която не позволява на активните съставки да проникнат по-дълбоко. По-добре е да се откажеш от интензивно ексфолиране със скраб през пролетта, за да не нараниш кожата си и да не увеличиш принудително нейната чувствителност към слънцето. По-мек, но също толкова ефективен заместител е ензимният прах.

Това азиатско решение, което работи на принципа на лекия пилинг. Основните компоненти на праха са ензими или протеинови молекули, които се синтезират в клетките. В козметологията се използват за деликатно почистване и обновяване на кожата.

Предимства – ензимният прах може да се използва целогодишно и е подходящ за всеки тип кожа, включително чувствителна. По-добре е да използваш през нощта и не забравяйте за SPF защитата през деня.

2. Времето за киселините свърши

През есенно-зимния сезон киселинните продукти бяха твоят основен приятели, но през пролетта трябва да внимаваш с тях. Наистина! Всеки месец слънцето става все по-силно, така че продуктите с високо съдържание на киселини повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. PHA идват на помощ. Това е ново поколение AHA с по-деликатен ефект. Те имат големи молекули, които не проникват дълбоко в кожата, а действат върху епидермиса (горния слой). Продуктите с PHA киселини нежно ексфолират, изсветляват пигментацията и са подходящи за чувствителна кожа.

3. Старт на хидратационния маратон!

Сега е най-доброто време да компенсираш липсата на влага и витамини в кожата си. За дехидратирана кожа е подходящ курс от овлажняващи маски. Ако кожата е в нормално състояние, ще бъде достатъчно да нанесеш подхранващите вещества вечер, а хидратиращите - сутрин. Най-вероятно кремът, който беше верен твой спътник през цялата зима, ще бъде твърде тежък за пролетта. Така че, когато навън стане по-топло, премини към продукт с по-лека текстура.

4. Добави витамини към грижата си

След зимата, кожата на лицето и тялото страда от остра липса на витамини. Серуми, маски и концентрирани продукти могат да окажат сериозна помощ в преходния период. Добре е също да използваш продукти с комулативен ефект. Полезни са за сезона. За възстановяване на тонуса са подходящи серуми с витамин С, Е или А (ретинол). Тези експресни продукти, въпреки че не са заместител на ежедневната грижа, ще я допълнят и ще придадат на кожата ти здрав вид и блясък.

5. SPF защитата е всичко!

Tова трябва да бъде мотото ти поне до есента! Добре знаеш, че ултравиолетовите лъчи разрушават еластина и колагена, които са отговорни за еластичността на кожата. Затова няма да спрем да ти напомняме, че слънцезащитният крем е един от основните спасители от преждевременното стареене. Още към средата на април активността на слънцето се засилва, а кожата, която е загубила част от обвивката си през зимата, става още по-чувствителна. Следователно кремът с SPF не по-малко от 30 трябва да си спечели задължително място в чантата ти!