Почиваш ли си... правилно?

7 съвета за пълно отпускане през уикенда и как да натрупаш сили за седмицата.

 
 

7 съвета за пълно отпускане през уикенда и как да натрупаш сили за седмицата.​

Всяка неделя вечер сериозна половина от населението изпада в микродепресия, защото утре: а) става рано и б) пак е време да се ходи на работа. И ако през лятото е много по-лесно да се справиш с тази ситуация, то през зимата желанието да се направи нещо по принцип намалява до нула... Двата почивни дни (които всички чакаме с нетърпение още от понеделник сутринта) минават толкова бързо, че едва имаш време да мигнеш, а за добра почивка не може и да става дума.

Паник атаките – 10 техники, с които да ги овладеееш, виж в галерията по-долу:

Галерия: Паник атаките – 10 техники, с които да...

Виж всички снимки

►►► 8 знака, че имаш нужда от почивка. Веднага!

Анализираме „болната“ тема на всички работещи момичета, опитвайки се да намерим магически начини за „освежаване“ за 48 часа (и за пълно презареждане на батериите, разбира се) за цялата седмица.

Ето ги и седемте ценни съвета на психолозите:

1. Не проспивай целия уикенд

Много от нас правят голямата грешка да спят твърде дълго през уикендите. Изглежда, че сънят трябва да помогне на човек да се отпусне и да се почувства по-добре, но това не е съвсем така. Удължаването на съня води до влошаване на качеството му, тъй като сънят изисква определен период от време, в който съзнанието да е в абсолютен покой, за да бъде пълноценен. И в неделя вечерта се оказва, че е много трудно да заспиш, защото си изместила часовете, в които организмът и съзнанието ти са били активни. Резултатът: събуждаш се в понеделник сутринта напълно изтощена. Затова е много важно си изградиш режим, от който да не бягаш през уикенда.

Това означава и в същото време да спиш достатъчно. Ако спестиш време от сън, производството на хормона мелатонин ще се наруши в организма ти, а това знаеш, че се отразява на преждевременното стареене, намалените нива на работоспособност, умствена дейност и най-важното – моментален спад на имунитет.

2. Опитай се да бъдеш през повечето време навън

Изненадващо, но факт. Едно от правилата за качествен сън е физическата активност и пряка среща със слънцето. Излагането на слънчева светлина задейства производството на дневни хормони, които задават рамките на фииологичния часовник на тялото ти. Дори когато навън е облачно, си струва да излезеш за кратка разходка. Ако прекараш времето си в стая, където няма достатъчно светлина и въздух, това ще наруши качеството на съня и почивката ти.

3. Слушай сигналите на тялото си

Ако нямаш сили, отложи задачите си до пълното ти възстановяване. В този случай задачата ти е една - пасивната почивка. Не прави нищо, легни си в леглото, поръчай си храна и отложи всичко (дори почистването). И в никакъв случай не се упреквай за мързела си, имаш важна задача - да възстановиш ресурсите на тялото си.

4. Запази делничната рутина и през почивните дни

Ако спазваш перфектно всички правила през уикендите, но през седмицата работиш усилено до малките часове на нощта - тогава всичките ти усилия ще бъдат напразни... Всеки добър навик се нуждае от последователност. Какво ще ти помогне да се грижиш добре за себе си не само през уикендите? Просто слушай тялото си и следвай сигналите, които ти изпраща. Това всъщност е най-простото и в същото време - най-трудното. Започни да слушаш себе си и не се опитвай да си навреме по всяко време, особено ако нямаш сили. Да бъдеш добра към себе си е по-важно от това да се харесваш на останалите.

5. Не натоварвай мозъка си

Понякога най-продуктивното нещо, което можеш да направиш, е да си починеш добре и да не правиш нищо! Много от нас се чувстват виновни, когато си позволяват такъв „лукс“, но за да станеш по-ефективна, е важно да спреш и да си починеш. Освен това в този момент, в допълнение към възстановяването, даваш на мозъка си възможност да обработва огромно количество информация.

Когато не правиш нищо, паметта ти е организирана и подсъзнателно даваш приоритет на задачите и целите си. В мозъка ти в този момент има активна работа и на пръв поглед изглежда, че не правиш нищо, но мозъкът ти работи. Именно в този режим идват брилянтните идеи и спонтанните решения. И следователно прилив на енергия, жизненост и добро настроение.

Тайните на успеха за всяка зодия, виж в галерията по-долу:

Галерия: Тайните на успеха за всяка зодия

Виж всички снимки

►►► Открихме идеалния коктейл за работохолици

6. Не мисли за понеделник

През почивните дни е много важно да не се поддаваш на неделния копнеж. Много хора често се събуждат в неделя сутрин в лошо настроение заради това, което трябва да направят следващата седмица. И колкото и да обичаш работата си, все пак си тъжна, че уикендът свършва. Важно е да откриеш тези автоматични мисли навреме и да направиш малко упражнение: обърни внимание на мислите, емоциите и телесните си усещания в момента „тук и сега“. Спри, поеми няколко съзнателни, дълбоки вдишвания и се фиксирай в настоящия момент. Задай си въпросите: „Какво се случва в главата ми? В тялото? Какви емоции изпитвам? Какво е важно за мен сега? Какво е важно за мен днес? Премести фокуса си върху това, което бих искала да правиш в неделя и как да имаш страхотен ден. Това е повече от достатъчно!

7. Избери активната почивка!

Колко добре си си починала през уикенда често зависи не от това колко време си прекарала вкъщи, а от това колко емоции и впечатления си получила. Съвременната психология и невронауката доказват, че колкото повече инвестираш в свободното си време, толкова повече получаваш от него. Ако наистина имаш нужда от енергия, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е да откриеш активното си хоби, което ще погълне цялото ти внимание. Когато човек е потопен в това, което наистина го му хареса и го кара да се чувства напълно завладян, тогава той истински си почива от работните мисли и ангажименти и всички проблеми остават на заден план. Получаваш впечатления и това те зарежда и понижава общото ти ниво на изтощение.