Почистващи кърпички за лице: да или не?!

6 причини, които доказват, че е време да спреш да използваш мокри кърпички за почистване на лицето.

 
 

6 причини, които доказват, че е време да спреш да използваш мокри кърпички за почистване на лицето.

Сигурни сме, че често като се прибереш от работа, парти или кафе с приятелки, не ти се занимава да свалиш грима си, отмивайки го в банята. В този случай най-често прибягваш до използването на мокрите кърпички, но това не е много добре за кожата ти. Ето защо трябва да забравиш за тях и никога повече да не се оставяш мързелът да те командва.

10 храни, които ще те направят по-красива, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни, които ще те направят по-красива

Виж всички снимки

►►► 6 бюти грешки, които вероятно допускаш

1. Те всъщност не почистват

Кърпичките за отстраняване на грим само разнасят грима, те не го почистват в дълбочина. Себумът се замърсява от околната среда и грима, и когато не измиеш лицето си, а избършеш с кърпичка – реално не правиш нищо добро за лицето си.

Визуално може да изглежда, че гримът се отмива, но в действителност това не е точно така – остатъците си остават на лицето ти, а в бъдеще това може да причини дразнене и обриви. Но ако вече си свикнала така и не искаш да спираш да ги използваш – тогава първо измий лицето си с почистващо средство, а след това допълнително почисти и с кърпичката.

2. Кърпичките предизвикват дразнене

Много момичета почистват кожата си само с мокри кърпички, като забравят да се мият с обикновена вода и по този начин оставят активните съставки по кожата си. Но във формулата на кърпичките се съдържа и висока концентрация на консерванти и други, и ако това не се отмие, с времето кожата ще започне да изсъхва и да проявява признаци на раздразнение. (А алкохолът в състава им изсушава кожата!)

3. Ненужно ексфолиране

Ако имаш чувствителна кожа, тогава ще разбереш какво имаме предвид. Движенията, с които смяташ, че „почистваш грима“ водят до появата на червени петна по лицето след „измиване“ с мокрите кърпички.

4. Опъват кожата

Мокрите кърпички са обичани и предпочитани, защото могат бързо да почистят лицето. А понякога не обръщаш внимание как неусетно прилагаш натиск и допринасяш за опъването на кожата си. Съответно с такъв тип ежедневие кожата с време ще започне да губи еластичността си и може да доведе до поява на рани и бръчки.

5. Бебешките мокри кърпички не са почистващи мокри кърпички!

Добре е да запомниш това и да правиш разлика между двете неща, в противен случай – няма да бъде добре нито за теб, нито за кожата ти. Да, понякога посягаш към тях в магазина, водена от идеята, че опаковката е по-голяма и струва значително по-малко от специалните за тази цел кърпички. А и те са по-меки и нежни към кожата – да, така е, но това не е толкова добре, защото не могат да почистят добре кожата в дълбочина. С течение на времето качеството на кожата ти ще се понижи значително – може да се появят дори обриви, черни точки и други проблеми.

6. А най-тъжното е, че не се разграждат лесно в природата.