Почина майсторът на опаковъчното изкуство

Американският скулптор и художник от български произход Христо Явашев – Кристо почина на 84 години.

Американският скулптор и художник от български произход Христо Явашев – Кристо почина на 84 години.

Христо Владимиров Явашев, по-известен като Кристо, е американски скулптор и художник от български произход, прославил се заедно със съпругата си Жан-Клод де Гийебон с оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон, до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Сред неговите творби са опаковането на сградите на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж. Опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк също са дело на Кристо и неговата съпруга.

Христо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, а през 1957 г. емигрира. През 1958 г. пристига в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод, с която по съвпадение са родени в един и същи ден, и която започва да работи с него.

„Аз правя това, защото обичам Христо. Ако той беше зъболекар, щях да се занимавам със зъболекарство“

Това е едно прочуто нейно изказване, говорещо само по себе си за силната любов между двамата съпрузи.

Кристо и Жан-Клод използват като художествен похват опаковането на предмети – от пишеща машина и телефон, до мостове и цели сгради. С все по-мащабните си творби, и не само опаковки, изкуството им се категоризира като Environmental Art.

Всичките им творби са знакови и заради стила, и заради самите пространства, но за съжаление те са временни, защото е невъзможно да бъдат запазени завинаги. Сред местата, опаковани от семейството са: „Вратите“ в Сентръл парк, Райхстага в Берлин, Увитият бряг, Литъл Бей в Сидни, Завеса в долината Колорадо, Бягащата ограда в Калифорния, Понт Ноуф, обвит в Париж, Чадърите в Япония и Калифорния, Плаващите кейове на италианското езеро Изео, Лондонската Мастаба на езерото „Serpentine Lake“ и други.

„Кристо изживя живота си напълно, защото той не само мечтаеше онова, което изглеждаше невъзможно, но го осъзнаваше, че е такова. Художествените произведения на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделен опит по целия свят и работата им продължава в нашите сърца и спомени..." - се казва в изявление от офиса на Кристо.

Ето няколко по-малко известни и любопитни факти за Кристо:

⇒ бил е обявен е за почетен гражданин на Габрово

⇒ Кристо е правил скиците, Жан-Клод никога не е рисувала

⇒ отбелязал е 4 рекорда "Гинес"

„Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“