По-слаба за Нова година: 7 прости правила

7 прости правила, които могат да ти помогнат да отслабнеш до Нова година, без да вредиш на здравето си.

 
 

Възможно ли е да влезеш във форма до Нова година?

До празника остава съвсем малко време, а ти се поглеждаш в огледалото и се ужасяваш: бузите ти са като на хамстер, коремът ти виси, паласките - стърчат... Изглежда ще ти се наложи да посрещаш Новата година, облечена в разтеглена пижама, а не в новата си секси рокля.

Холивудските звезди са наясно как бързо да влязат във форма. Помниш ли Рене Зелуегър, която след „Бриджит Джоунс“ само за няколко месеца свали 15 излишни килограма, качени заради ролята. Или красавицата Джей Ло, която само месец след ражданото беше с 18 килограма надолу. Само че, заслужава ли така жестоко да тормозиш организма си? Точно това попитахме специалист и той ни сподели 7 прости правила, които могат да ти помогнат да отслабнеш до Нова година, без да вредиш на здравето си.

Галерия: Най-модерните здравословни храни в социалните мрежи за 2016

Виж всички снимки

Постави целта си правилно

Психологическата готовност за диета е първата стъпка към успеха. Нова година е прекрасен повод най-накрая да започнеш да отслабваш. Но не е редно да превръщаш този празник в единствения мотив да се отървеш от излишните килограми. Ти, разбира се, ще бъдеш неотразима в новата си рокля и ще събереш купища комплименти. Но ако биенето на 12-ия час е начало на нов етап за лакомията ти, изобщо не започвай с диетата. По-добре отслабването за Нова година да се превърне за теб в някаква междинна цел. За няколко месеца ти изцяло ще можеш да си създадеш здравословен режим и да придобиеш правилни хранителни навици. Така, без кой знае какви усилия след това, ще запазиш и резултата.

Откажи се от жестоките диети

Ти си на мнение, че ще отслабнеш по-бързо, като орежеш 700 kcal на денонощие? В никакъв случай! При рязко сваляне на калорийността започва да се „мъчи“ щитовидната жлеза, снижава се скоростта на обменните процеси, а това означава, че и изгарянето на мазнините ще става по-бавно. А ето, че ако махнеш от дневното си меню с 500-600 kcal, ще можеш да постигнеш доста прилични резултати и да се разделиш с 6-8 кг. за разумен период от време.

►►►ВИЖ ТУК: Как да пазиш диета без дори да забележиш!

Намали количеството на празните и течните калории

Към празните калории се отнасят сладкарските изделия, бонбоните, полуфабрикатите, фаст фуудът. Към течните – соковете, шейковете, супите. От една страна, някои от тези ястия са диетични, от друга – те не създават усещане за ситост. 

Обърни внимание на продуктите, които трябва да се дъвчат

Именно те засищат най-много. А и, преработвайки такава храна, организмът ти ще изхаби излишни калории. Идеалният вариант е, ако при всяко хранене съчетаваш протеини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати (например омлет със салата, подправена със зехтин, или риба с кафяв ориз).

►►►ВИЖ ТУК: 5 признака, че трябва да промениш храненето си!

Обърни внимание на протеиновата монодиета

Това ще ти помогне да отървеш организма си от излишните течности и да загубиш няколко сантиметра в талията. Лекарите наричат такива диета „протеинов удар“ и я препоръчват само на хора със здрави бъбреци (това е важно!). За подобно разтоварване е подходящо варено телешко месо или пилешко без кожа. 1 кг се разпределя на 4 приема и се изяжда в течение на едно денонощие.

Приемай поливитамини

Дори да си взимаш необходимата дневна доза от калории, ти изпитваш дефицит на много витамини и микроелементи. Представи си колко ценни вещества няма да получиш, ако „орежеш“ рациона си. Дефицитът им може да се превърне в причина за непреодолимо притегляне към определени продукти (организмът ти ще се опитва с всички сили да се добере до това, което не му достига), в това число и към нездравословните храни: кифли, колбаси, торти... Подходящият комплекс от поливитамини можеш да избереш заедно с личния си лекар.

Включи в менюто си продукти, богати на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Тези вещества намаляват нивото на възпаленията в организма (поддържат ги мастните отлагания в областта на корема), което позволява бързо да изгаряш мазнините и да „изгониш“ от тялото си излишните течности.

А една от разновидностите на омега-3 включва гени, които способстват извеждането на собствените мазнини от организма. Казано по-просто – яж по-често риба!