Пести пари, докато чакаш сушилнята

Знаеш ли как можеш да пестиш пари, докато използваш сушилнята?

 
 

Знаеш ли как можеш да пестиш пари, докато използваш сушилнята?​

Почти всички съвременни домове разполагат със сушилни за дрехи. Те са практични и пестят време в домакинството, но в същото време харчат електричество. Умните домакини обаче знаят, че има начин да използват сушилните по-евтино. Ето няколко спестовни съвета от тях:

Центрофугирай добре

Пестенето на средства при сушене на дрехи всъщност започва още от прането. Винаги, когато переш дрехите си, настройвай центрофугата на възможно най-високата скорост. Така дрехите ще излизат максимално добре изцедени и ще имат нужда от много по-малко енергия за изсушаване.

Почиствай филтъра за мъх

Почистването на филтъра за мъх след всяко ползване може да ти се стори досадна работа. Но всъщност това е важен навик, който е добре да придобиеш. През филтъра за мъх циркулира топлият въздух, който суши дрехите. Ако той е запушен, въздухът не преминава достатъчно добре през дрехите, което прави сушенето по-малко ефективно и уредът има нужда от повече електричество, за да се получи желания резултат.

Погрижи се за маркучите

Добър навик е също така веднъж годишно да почистваш с прахосмукачка вентилационните отвори и маркуча за въздуха, който излиза от уреда. Постарай се също така той да бъде възможно най-къс, за да отвежда най-бързо влагата от уреда.

Проветрявай помещението

Вентилиращите сушилни изпускат влажния въздух в помещението, но в същото време взимат от същия въздух, за да осигурят сушенето. Ето защо е важно да проветряваш добре стаята, в която работи сушилнята. Колкото по-сух е въздухът в нея, толкова по-бързо и ефикасно ще бъде сушенето на дрехи.

Ако помещението няма прозорец или друг начин да се проветрява, по-добре е да използваш сушилня с термопомпа или кондензна. Макар че са по-скъпи като първоначална инвестиция, те ще ти спестят доста разходи при работата си по-късно.

Избери добър клас енергийна ефективност

Когато избираш новата си сушилня, следи класа енергийна ефективност и вземи най-високия, който можеш да си позволиш. Така ще намалиш сметките си за електричество. Можеш също така да избереш кондензна сушилня с термопомпа – макар да е по-голяма инвестиция, тя ще се изплати с годините.

Зареждай оптимално количество дрехи

Погрижи се да пускаш сушилнята само когато е добре заредена – енергията за изсушаването на малко количество дрехи е почти същата, както и за пълен барабан. И все пак не е добре да го препълваш, защото тогава въздухът не циркулира достатъчно добре и сушенето става по-бавно.

Намали температурата

Някои хора смятат, че колкото по-висока е температурата в сушилнята, толкова по-малко електричество ще консумира. Това обаче не е съвсем вярно. Всъщност по-бавните програми на по-ниска температура ще намалят сметките ти.