Отслабни завинаги (диета без йо-йо ефект)

Възможно ли е да запазиш новото си тегло за по-дълго време?

 
 

Отслабвай трайно без йо-йо ефект!

По-малко от 20% от спазващите диети успяват да запазят новото си тегло за година. За три години успяват едва 10% и само 5% - завинаги. Как да попаднеш в тези 5%?

Галерия: 9 здравословни храни, с които не трябва да...

Виж всички снимки

Защо след диетата теглото се връща?

Има три причини за това: Първата и най-очевидната е, че след като постигне целта си, човек спира да се старае и да следи какво яде и започва да си хапва това, което диетата му е забранявала.

Правило 1: Смятай винаги, смятай навсякъде

Винаги, винаги, следи какво ядеш. Води си сметки за калориите и хранителен дневник. Да, след диетата можеш да си позволиш някои глезотийки, но не надхвърляй препоръчителните 1500 калории на ден, ако не спортуваш активно. Ако понякога практикуваш спорт (йогата изобщо не се брои), можеш да поемаш до 1800 калории и ако спортуваш силово поне 3 пъти седмично – до 2000. Освен това, трябва да си отчиташ калориите всеки ден, а не веднъж седмично или веднъж месечно. Ако днес не си яла торта, просто я извади от сметките, но не си я компенсирай на следващия ден, защото не ти се полагат 300 калории допълнително от вчера. И не се заблуждавай, че ще изгориш тортата с малко каране на колело в парка. Важно е никога да не забравяш, че не можеш да се натъпчеш, без да мислиш за последствията. 

►►►ВИЖ ТУК: Причините, заради които не отслабваш!

Втора причина: драстично сваляне на тегло. Диетолозите са на мнение, че здравият организъм сам знае теглото си, колко мастни запаси са му нужни и с каква скорост да работи метаболизмът. Как да отслабнеш така, че след това да не си възстановиш теглото? Ако като дете си била с нормално тегло и балансирани хормони, спомни си колко си тежала, когато си била на 17 – 20 години. Това е идеалното ти тегло, към което организмът ти винаги ще се стреми.

Правило 2: Не се стреми към невъзможносто

Ако си била пухкавка, борбата с килограмите може да се превърне в борбата на живота ти, но ако си била по-слаба, ще отслабнеш по-лесно. Така или иначе, организмът ти си е създал еталон, след като е приключил с половото съзряване. Ако с огромни усилия си свалила, да речем 20 килограма под тази норма, организмът ти ще се постарае да си ги върне. Най-лесният начин да изчислиш идеалното си тегло, е като разделиш теглото си на ръста на квадрат.

Галерия: Ако Дисни принцесите бяха със закръглени фигури

Виж всички снимки

Трета причина: психологическа

Често използваме храната, за да компенсираме стреса, награждаваме са за постижения, или се наказваме за провали. Ако си свикнала така да потушаваш проблемите с ядене или да се черпиш с глезотийки по специални поводи, попадаш в рискова група. Според статистиката, такива хора по-често си възвръщат старото тегло след диета.

►►►ВИЖ ТУК: 6 вредни диети, които да забравиш!

Правило 3: Научи се да се наслаждаваш на храната

Награждавай се с разходки, нова рокля или чанта, малка екскурзия, но никога не се награждавай с храна. Но и не се наказвай като се лишаваш от десерт, заради някакъв провал. Храната не е награда, мотиватор или наказание.

И накрая най-важното: тайната на предпазването от затлъстяване е да изразходваш повече калории, отколкото приемаш. Няма значение как ще поддържаш тази разлика – чрез гладувае или физическо натоварване. Това е единственият начин да поддържаш теглото си.