Открий и опознай тъмната страна на здравословните зелени храни

Растителните храни може да не са толкова здравословни, колкото си мислиш. С помощта на специалистите, проучихме опасните аспекти на менюто, основно съставено от зеленолистни растения.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Коварни (полезни) семена

За нас семената (зърнени, ядки и бобови) са отличен източник на макро- и микроелементи, богати са на желязо, магнезий, фолати и фосфор. Например, една чаша леща е почти 90% от необходимите фибри. А без фибри няма храносмилане и нормална функция на червата. Следователно, здравият човек трябва да включва "семената" в менюто си. Но те също са богати на антинутриенти, които пречат на усвояването на хранителните вещества.

Например, фитиновата киселина се намира в семената на растенията, особено в триците и външната им обвивка. Той предотвратява пълното усвояване на хранителните вещества от храната и като магнит привлича и извежда от тялото жизненоважни минерали като калций, желязо и магнезий. Той също така инхибира работата на собствените си ензими, пречейки на усвояването на протеините.

Здравен риск - дефицит на витамини и минерали.
Снимка: iStock
Снимка: iStock

Вредни лектини

Лектините, открити в бобовите растения, семената, ядките и зърнените храни, се прикрепят към чревната стена и намаляват чревната пропускливост. Това причинява лошо храносмилане и подуване, възпаление и възникване на автоимунни заболявания. При храните като пипер, домат, патладжан, е по-добре да премахнеш семките, те съдържат най-много лектини.

5 трика за по-лесно приготвяне на здравословна храна

Вижте повече

5 трика за по-лесно приготвяне на здравословна храна

Към каквато и цел да се стремиш – здравословната храна е едно от основните оръжия за постигането й.

Как да консумираш?

Най-ефективните начини за намаляване на антинутриентите са накисване, ферментиране, покълване и готвене.

Така че се препоръчва да се накисват всички от типа: овесени ядки, пшеница, кафяв ориз за около 10-12 часа, ръж, бял ориз - 9 часа, перлен ечемик - 7 часа, елда, просо, киноа, амарант - 5-6 часа, слънчоглед, лен и сусам - 8 -10 часа, мак - 7 часа, ядки - 10 часа, соя - 12-14 часа.

Протеинова заплаха

Зърнените протеини са друга заплаха за твоето тяло. Онзи прословут глутен (пшеница, ръж, ечемик), за който се говори на всеки ъгъл, е един от тях. Много експерти свързват непоносимостта към глутен със заболявания като астма, хипотиреоидизъм, псориазис, аутизъм, безплодие, автоимунни заболявания, остеопороза и дори хроничен ринит. Ограничи глутена за известно време и симптомите може да изчезнат.

Киноата съдържа сапонини, оризът и овесът съдържат проламини, а царевицата съдържа зеин. За да се намали протеиновото натоварване на зърнените култури, е необходимо зърнените култури да се измият старателно с чиста вода, да се накиснат, да покълнат или да се въздържат напълно.

Защо са полезни зелените храни?

Вижте повече

Защо са полезни зелените храни?

Зелените храни прочистват организма, улесняват отслабването и предотвратяват йо-йо ефекта.

Какво са оксалатите?

Вярваш в ползите от зелени листа като спанак, къдраво зеле, горчица, манголд, магданоз, но тези полезни растения също са с високо съдържание на оксалати. Това са соли и естери на оксаловата киселина, антинутриент, който растенията произвеждат, за да се предпазят от изяждане от вредители. В малки количества той е безвреден, но високите дози (повече от 50 mg) пречат на усвояването на калция и допринасят за натрупването му.

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Опасно зелено

Картофите, патладжаните и доматите съдържат химично съединение, наречено соланин. В природата е необходимо растенията да се предпазват от вредители и болести. За хората това вещество е токсично. Най-много соланин се съдържа в картофените кори, кълнове, върхове и стъбла.