7 отклонения в храненето, които може би имаш

Всъщност зад всяко отклонение в храненето, стои сериозен емоционален проблем.

 
 

Всъщност зад всяко отклонение в храненето, стои сериозен емоционален проблем.

Приятел за едни, враг за други, отхвърляна или обичана, храната или по-точно – отношението ни към нея, отразява емоционалното ни равновесие. 

Виж вдъхновяващи снимки на жени, излекували се от анорексията (снимки долу)

Галерия: 10 вдъхващи надежда снимки на жени, излекували се...

Виж всички снимки

Какво е анорексията?

Тя се изразява в три симптома:

  • 1. Чувствително отслабване - над 25%, дори над 50% от първоначалното тегло. Видът на болния от анорексия е ужасяващ за околните, но не и за него самия! Тялото е кожа и кости, мускулите се стопяват, при жените изчезват формите на женствеността (но това е и целта). Скулите хлътват, очите се обграждат с тъмни кръгове. Общият вид е като на болен. Потърпевшият обаче все още е убеден, че е много дебел и се чувства удовлетворен, когато успява да надвие чувството си на глад.

  • 2. Самата анорексия – това е и най-важния симптом. Става дума за строго ограничаване на храната, което обикновено започва с лека диета за сваляне на няколко килограма. Болният се срамува от чувството си на глад и води ожесточена борба с него. Интересът към храната обаче продължава, болният мисли непрекъснато за ядене, събира рецепти, дори готви…но за другите. Начинът на хранене при страдащите от анорексия е характерен: стриктно подбират храната, хапват малки порции… Ако решат, че са яли много, си предизвикват повръщане.

  • 3. Аменорея, което е спиране на менструационния цикъл при жените. Често това е първият симптом, както и най-трудно изчезващият при лечението.

Лечението

Най-важното е болните от анорексия да бъдат поети от психотерапевт. Болестта сериозно застрашава живота им, но също така разстройва общуването им с хората, както и сексуалния им живот. Трябва да се има предвид, че оздравяването е бавно и трудно.

Какво е булимията?

Ето симптомите, които издават заболяването:

  1. Булимичният пристъп започва рязко, не може да бъде преодолян и кара болният да яде до призляване и повръщане.

  2. Кризата се изразява в трескаво поглъщане на храна. Обикновено става бързо, без почивки, извън часовете за хранене и тайно от другите.

  3. В повечето случаи хранителните продукти са богати на калории (тестени и макаронени изделия, шоколад, сладкиши), които са много засищащи. Количеството е огромно, качеството е без значение. Повръщането се предизвика нарочно, но може да стане автоматично с времето.

  4. Краят на кризата често е последван от състояние на вцепененост, от остри физически болки и най-вече от чувство на вина и отвращение от себе си. Неразположението обаче бързо се забравя, което обяснява повтарящия се характер на кризите.

  5. Страхът от надебеляване е повод за изграждане на стратегии за контролиране на теглото: повръщане и най-вече употреба на различни слабителни, диуретични или потискащи апетита препарати. Честотата на пристъпите може да бъде от един-два на седмица до 15 на ден!

Лечението

Развитието на болестта е хаотично, периодите на булимия се редуват с периоди на ремисия. Намесата на психотерапевт е също така важна, както и при анорексията. Освен това двете болести могат да съществуват паралелно. Психологът трябва първо да излекува депресията, която често е характерна за булимията. Постъпването в болница не е задължително, но може да бъде наложително, ако депресивното състояние е тежко.

►►►Хранително разстройство: какво трябва да направиш веднага

Какво е хиперфагията?

Не бива да се бърка с булимията. Тук не става въпрос за задължителни кризи, а просто за склонност към преяждане при всяко хранене. Чувството на ситост (“ не ми се яде повече”) не играе ограничаваща роля и докато има храна на масата, вие се тъпчете! Това поведение често е свързано със семейни навици: у вас се яде много и вие сте длъжни да продължите традицията. Това води до увеличаване на теглото, дори до затлъстяване. Вече не различавате чувството на глад и бъркате нуждите на вашето тяло. Може да се каже, че вие не управлявате собственото си тяло, след като не можете да контролирате това, което поглъщате, нито да определите какво точно ви кара да ядете прекалено. И като последица сте обзети от депресия и самота. Не сте доволни как изглеждате и започвате да страните от другите. Нямате приятели, нямате любим човек, затваряте се в омагьосан кръг, който ви подтиква да търсите успокоение в това, което познавате най-добре: храната.

Лечението

Трябва да излезете от тази ситуация, да се отървете от влиянието на семейството си, да се опитате да бъдете самостоятелна личност и така да опознаете по-добре себе си. На този етап не ви се налага да се лекувате с лекарства, още по-малко да постъпвате в болница (освен ако здравето ви е застрашено, или пък вие самите желаете това, за да създадете дистанция между вас и семейството ви). Препоръчва се психотерапия, която ще ви позволи да осъзнаете вашата дълбока същност, която прикривате зад храната и свръхкилограмите. И когато дойде времето, сами да регулирате своето тегло (а не друг да го прави вместо вас), вие ще сте спечелили битката!

И още:

“Постоянно дъвча нещо. Защо?”

За разлика от хиперфагията това поведение е свързано с глада. Този глад обаче се задоволява бързо и служи за претекст. Похапването става между храненията и може да трае целия ден! Обикновено не си приготвяте вкусно ястие, за което е необходимо време, а се нахвърляте върху лесно достъпни неща, като сухи сладки, шоколад или солети. А похапването съпровожда вашите ежедневни дейности: работа, четене, гледане на телевизия…В тези моменти физическото обездвижване е пълно. То е съпроводено и от усещането за самота. Фактът, че дори след бързото утоляване на чувството за глад вие продължавате да дъвчете е показателен за нещо друго: скука, лошо настроение, гняв, който “преглъщаме” и др. Освен това похапването ви засища и вие не сте гладни във времето за хранене, така си спестявате конфликтите, които могат да възникнат между вас и вашите близки.

Решението

Ако искате това да се промени, трябва да се вземете в ръце! Никой човек и никое лекарство не може да ви попречи да похапвате между храненията. Ако действително се чувствате потиснати от повечето килограми, консултирайте се с диетолог, който ще ви назначи отслабващ хранителен режим.

“Отхвърлям някои храни, защо?”

В пубертета и дори преди това често ни се случва да отхвърляме някои храни. Например, прочели сте, че от тях се пълнее, а не можете да си наложите ограничение. Тук е валидно правилото: „Или всичко, или нищо!”. Предпочитате по-скоро да се лишите изцяло от зачеркнатата храна, отколкото да полагате усилия за ограничаване на количеството. В дъното на проблема стои, разбира се, желанието да бъдете слаби. Оттук произлизат естествено семейните спорове, които могат да прераснат в конфликти, тъй като вашите близки са силно обезпокоени да не се разболеете от анорексия…

►►►Всичко прекалено е вредно, дори и здравословните навици

Решението

Направете споразумение с вашите родители и се придържайте към него. Пресметнете внимателно броя килограми, които искате да смъкнете, разбира се, в рамките на разумното, съобразявайки се с вашите тегло и ръст. Помолете близките ви да ви помогнат в това начинание, при удобен случай да започнат и те диета с вас. Не надхвърляйте предвидения брой килограми за сваляне.

“Обсебен/а съм от сладките неща, от шоколада. Защо?”

И така, вие сте изгладнели до побъркване. Така наречения “craving” е нов симптом, открит при последни изследвания. “Craving”-ът ( от to crave -изгладнявам ) е термин, който означава да имаш силна и спешна нужда да изядеш определена храна. Най-често срещаното и най-типично за жените е желанието за шоколад. “Сraving” -ът се засилва в предменстуалния период, той обаче не изчезва задължително в началото на цикъла и може да бъде предвестник на по-сериозни нарушения като булимията.

Добре е да знаете, че сладкото и шоколадът са естествени средства срещу стрес. Веществата, които съдържат, са успокояващи, особено що се отнася до емоциите. Според психолозите “craving”-ът е характерен за хора с ниско самочувствие и силна потребност от обич.

Решението

Най-напред подобрете хранителния си режим, като добавите бавноразграждащи се захари: ориз, картофи, зеленчуци. Те успокояват чувството на глад и ви помагат да издържите до следващото хранене. При нужда добавете четвърто хранене: шоколад, сирене или зърнени храни. Не изхвърляйте шоколада от вашето меню! Той предпазва от стреса. И накрая, не забравяйте да спортувате!