Остават 3 месеца до сватбата! А после?!

Ясно е, че с нетърпение очакваш големия си ден, но какво ще се случи като се събудиш сутринта след сватбата?

 
 

Ясно е, че с нетърпение очакваш големия си ден, но какво ще се случи като се събудиш сутринта след сватбата?​

Депресия? Всичко дългоочаквано приключи?! Ами, не!

Кино реалност: колко всъщност струват сватбите от филмите, виж в галерията долу:

Галерия: Кино реалност: колко всъщност струват сватбите от филмите

Виж всички снимки

►►► Най-добрата дата за сватба през 2022-ра година

Независимо дали си булка, която развълнувано отброява оставащото време до големия ден, или току-що си се завърнала от медения си месец и осъзнаваш, че вече всичко е приключило, много е вероятно мисълта за следсватбената депресия да навлиза бавно и сигурно в ума ти.

Да, макар че има толкова много неща, които трябва да очакваш тепърва, когато става въпрос за най-дългоочакваното събитие откакто се помниш – като например да носиш сватбената рокля на твоите мечти или да заминеш на Малдивите с половинката си – тази сватбена висока честота завършва с малко сватбена ниска, наричан още „следсватбен блус“. Всъщност, проучване от 2018 г. установява, че почти 12% от жените са имали симптоми, свързани с клинична депресия след сватбата си.

Имайки предвид всички тези неща, д-р Оунда Оунас, общопрактикуващ лекар от Harley Street, обучен психотерапевт, разказва за следсватбената депресия, включително какво я причинява и, по-важното, какво трябва да направиш, ако вече страдаш от нея?

Защо съществува следсватбена депресия?

С цялото вълнение, което идва с планирането (и присъствието) на сватба, е съвсем допустимо да се предположи, че булките и младоженците са под влиянието на доста адреналин в навечерието и по време на големия ден. Затова не е и изненада, че след това идва същинската катастрофа.

Коментирайки защо толкова много хора страдат от "следсватбен блус" и какво ги причинява, д-р Оунас разказва, че това отчасти се дължи на „вълнението от подготовката за сватбата и това, че сте център на вниманието за деня, изчезва след като сватбата вече се е случила."

Други причини, посочва тя, могат да бъдат свързани с „адаптирането към новите ви роли в живота на съпруг, съпруга или женен човек“, както и справяне с „новата семейна динамика и вероятно дори жизнени ситуации“ – особено за тези които не са живели заедно преди сватбата си.

Какви са признаците и симптомите на следсватбената депресия?

Посочвайки признаците, които може да забележиш, ако изпитваш "следсватбен блус", д-р Оунас казва, че трябва да се самонаблюдаваш дали се чувстваш по-раздразнителна и/или изпитваш постоянно лошо настроение. Други симптоми, обяснява тя, включват невъзможност да се насладиш на неща, които преди си харесвала, лоша концентрация, както и нарушен модел на сън и/или апетит.

Как да се справиш с депресията след сватбата?

Ако изпитваш горните симптоми и те оказват влияние върху ежедневния ти живот, важно е да говориш със специалист възможно най-скоро.

Ако си уверена, че "следсватбения ти блус" ще премине от само себе си с времето, има някои неща, които можеш да направиш, за да си помогнеш да се почувстваш по-добре. „Планирането на вълнуващи нови неща, които да очакваш с нетърпение, е чудесен начин да си помогнеш да се върнеш към по-добро настроение“, казва д-р Оунас, както и да се опитваш да намериш „радост“ в ежедневните си дейности. Знаеш, както би казал TikTok, романтизирай живота си.

„Разбирането, че това е нова глава в живота ти и че си в период на преход, ще ти помогне в крайна сметка да се адаптираш към това ново нормално състояние, така че бъди мила към себе си и към партньора си“.