„Особеният“ модел, който чупи стереотипите

25-годишната Катерина Адамс е родена с рядко генетично заболяване, което се отразява на външността й. Но тя успява да промени закоравелите рамки за красота.

 
 

25-годишната Катерина Адамс е родена с рядко генетично заболяване, което се отразява на външността й. Но тя успява да промени закоравелите рамки за красота.

Моделите на Victoria's Secret без грим: виж ги в галерията долу

Галерия: Моделите на Victoria's Secret без грим

Виж всички снимки

►►►Моделите с недъзи: прекрасни и уникални

Още от дете Катя няма мигли, когато става тийнейджър й опада косата и зъбите, ноктите променят цвета си и буквално се отронват, а гърдите й остават в началната фаза на растеж.

Ръстът на Адамс е 150 см, а слабото тяло лекарите обясняват също с генетичното заболяване.

Да си различна, е изпитание, но това не пречи на Катерина да стане известен модел. Вдъхновени сме от историята й и затова искаме да те запознаем с това силно и удивително момиче.

При раждането на Катя й поставят диагноза – ектодермална дисплазия и синдром на Rothmund-Thomson.

Мислех си, че съм извънземно, посадено на нашата планета. Странната ми външност е последствие от вродено заболяване, което лекарите и до ден днешен не могат да диагностицират с точност какво е.“

Болестта се отразява на кожата й, на зъбите, косата и гърдите. „Имам суха кожа, нисък ръст и съм прекалено слаба. Краката ми са чупливи, косата – тънка, а гърдите са неправилно оформени – на практика ги няма. Родих се без мигли и вежди. Миглите ми са миниатюрни и растат в обратна посока. След като млечните ми зъби паднаха, нови не ми пораснаха. Това, което виждаш, са протези“, разказва за себе си Катерина пред Dazed.

►►►Шокираща красота: моделите, взривили подиумите

Училищни години

Детството на Катя не може да се нарече безгрижно. „В началото не разбирах, че съм различна. Почти никога не се гледах в огледалото. За първи път осъзнах реалността в училище: децата могат да бъдат много жестоки. Веднага ми дадоха да разбера, че не съм като тях и затова не може да сме приятели“, спомня си Катерина.

Опитвах с всички сили да се приема такава, каквато съм. Гримирах се, за да изглеждам поне малко, както изискваше обществото.“

Катерина иска да изглежда като останалите, рисува веждите си с молив и си лепи мигли. Но веждите й никога не изглеждат равни, а миглите винаги се отлепват, затова тя казва на родителите си, че няма да ходи повече на училище.

„Накрая реших да си направя парманентен грим, който и до ден днешен стои. Но дори това не помогна да ме приемат, постоянно ми се подиграваха. Годините в училище бяха най-кошмарните в живота ми. Едва след като завърших, се почувствах малко по-добре“, спомня си Адамс.

Момичето расте с майка си, която е фотограф, и затова от малка е привлечена от камерата и е научена да вижда красотата във всичко, което я заобикаля. Прави си блог в социалните мрежи и публикува там свои снимки.

„Обичах да позирам, не защото се смятах за красива, а защото така си повдигах самочувствието. Instagram ми дава свободата да изразявам индивидуалността си. Харесва ми да получавам комплименти от хора, които никога не съм срещала лично. Също обичам да си измислям образи, да търся интересни места за снимки“, казва Катерина.

Малко след като тя започва да публикува снимки в мрежата, с нея се свързват няколко модни агенции, но всички те са потресени от ниския ръст на момичето.

Разстройвах се, защото ми се искаше да разчупя стереотипите в модния бизнес.“

Кариерата на модел

„Само колко пъти си задавах въпроса: Защо съм такава? Но не намерих отговор. Когато стана време да започна работа, често чувах отговора „не“. Или „Имате симпатична муцунка. Ще ви вземам, но само ако работите с перука.“ И веднъж получих отговора. Не съм такава случайно. Създадена съм за голямото, а не просто да съществувам. С примера си трябва да покажа на хората, че всички имаме право на щастие. Че дори да си различен, не трябва да се отпиваш да се променяш според приетите от обществото норми за нормалност.“

Животът на Катя се променя, когато се среща със създателката на независимата агенция Lumpen. Нейните модели участват в ревюта на Gucci, Balenciaga и Comme des Garçons. А брокерите в тази агенция винаги са търсели нетипични лица, които не могат да се нарекат красиви според общоприетото разбиране за красота.

Сигурно си мислиш, че съм нямала проблеми с цензурата, но грешиш. Профилът ми беше блокиран няколко пъти, а снимките ми бяха квалифицирани като детска порнография, макар да съм на 24 години. Според мен политиката на Instagram не е справедлива“, разказва Катя.

За критиката и хейтърите

„Хората нямат опит като моя, но ги бива да си седят и да обиждат. Те не искат да показвам нещата каквото са. Това е същото като при изневерите. Нервират се само тези, които искат да изневеряват, но не могат. Или пък тези, които изневеряват, но казват обратното, и това ги изяжда. Защото, който иска, го прави и не го мисли. А тези, които се страхуват от обвинения, постоянно мрънкат и са в лошо настроение, обвинявайки всички останали. Ето така работят нещата.“

Всяка сутрин се поглеждам в огледалото и си казвам, че съм красива.“

 

Истинската красота

Какво наистина е красотата? Кой е казал, че този човек е красив, а другият – не е? Според Катерина Адамс не съществува точно определение за красота: „Мисля, че всеки човек е прекрасен, а неговата прекрасност се крие в уникалността му. Човекът е красив, когато е себе си и не се стреми да се впише в общоприетите норми, не желае да е клонинг.“

В света, в който живеем, всеки трябва да намери собственото определение за красота. Каквото и да мислиш обаче, ще се съгласиш с нас, че историята на Катя е вдъхновяваща приказка за силата и волята на едно момиче, което има смелостта да е естествено, да хареса недостатъците си и да направи така, че те да й носят щастие.

Обичайте недостатъците си и те ще се превърнат в най-добрия ви приятел“, казва Адамс.