"Оскар"-ите въвеждат еко дрескод

Академията за филмово изкуство и наука, която връчва Оскарите, подготвя ръководство за стил, което да насърчи гостите да се обличат по устойчив начин.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Има се предвид, например, носенето на ретро рокли, тоалети, изработени от рециклирани тъкани, или избор на марки, които се придържат към екологичния начин на работа, съобщава изданието Hypebae. Инициативата се осъществява в партньорство с Red Carpet Green Dress (RCGD Global), с които "Оскар"-ите си сътрудничат от 2011 г. RCGD Global е организация с нестопанска цел, която насърчава отговорното потребление в света на развлеченията и дизайна.

За да запознаят по-добре бъдещите гости на церемонията с правилата, двете страни планират да организират поредица от вечери Sustainability Nights. Съобщава се, че подобен дрескод няма да е задължителен, въпреки че RCGD Global вече има редица влиятелни посланици, включително Били Айлиш и Софи Търнър.

Текстът на новите правила трябва да бъде публикуван до края на месеца. Като примери ще включва и изображения от минали церемонии, които отговарят на новите правила.

Например на последната церемония по връчването на Оскарите Кирстен Дънст се появи в архаична рокля на Christian Lacroix. През 2020 г. Сърша Уна Ронан носеше рокля на Gucci с корсаж, направен от нейната рокля за BAFTA, а Пенелопе Крус се появи в рокля на Chanel от колекция от 1995 г.

Ким Кардашиян може да служи като пример за подражание. През последните години тя редовно носи винтидж тоалети за големи светски събития, от прочутата рокля на Александър Маккуин от 2004 г. за партито на Vanity Fair до роклята на Мерилин Монро за Met Gala.

Ким коментира скандала с емблематичната рокля на Монро

Вижте повече

Ким коментира скандала с емблематичната рокля на Монро

Кардашиян се оправда: "Носих роклята на себе си за 3 минути!"

И това са само няколко примера. През последните години много знаменитости избраха винтидж или стари тоалети за светски събития, а също така не се срамуват да носят рокли, които вече са се появили в публичното пространство преди няколко години.

Модните марки също заеха по-екологична позиция. Големите модни къщи вече се отдръпнаха от естествената кожа, а на неотдавнашната климатична конференция COP27 компании като H&M, Kering, Inditex и Stella McCartney гарантираха, че производството им няма да навреди на горите.

Даутцен Крус с бански от преработена пластмаса

Вижте повече

Даутцен Крус с бански от преработена пластмаса

Супермоделът напомни за проблемите с екологията. Звездата пусна колекция от преработени материали.