Оръжието коса. Използвай го правилно!

Съществуват доста спорове дали красивата, здрава и сияйна коса е природен дар, който или притежаваш, или не.

 
 

Съществуват доста спорове дали красивата, здрава и сияйна коса е природен дар, който или притежаваш, или не.​

Ами, дано не те разочароваме, но не! Косата, като всяко друго нещо, има нужда от специално внимание и грижа, за да ти се отблагодари със същото. Зависимостта е ясна – колкото повече се грижиш за нея, толкова по-прекрасна ще бъде тя. А за всички ни е известно, че косата е най-голямото оръжие на всяка жена и ти го знаеш най-добре.

Замисляла ли си се, че почти всеки втори разговор с приятелка започва или приключва с темата за косата… Хвърчаща, трудна за стилизиране коса, бързо омазняване, изсушаване на скалпа, загуба на обем, особено след постоянното носене на шапка през зимния сезон, поява на пърхот… ужас! Кошмарите на всяко момиче. Но пък моментът, в който половинката ти си зарови пръстите в нея, докато те целува – незаменим!

Да се върнем на проблемите: пърхотът, сезонният косопад, дехидратацията на скалпа, която води до лющене на кожата и до появата на още куп неща, са само част от неприятностите, които влияят на самочувствието ти (и на връзката ти понякога).

Като бюти редактор на Cosmo, мога да се похваля с интересен и доста динамичен начин на живот (или поне можех – преди да се окажем в капана на коронавируса). Ежедневието ми беше доста натоварено и изпълнено с точно толкова задачки, колкото и твоето. Слънцето, вятърът, замърсената околна среда, стилизиращите продукти и честото миене на косата не бяха най-добрата формула за грижа. Но точно в тези моменти много ясно се вижда тънката граница между жената и косата – гъвкава, издръжлива, понякога изтощена, но винаги вярна на себе си!

Също както жената, така и косата преминава през няколко състояния само в рамките на един ден – сутринта е прилежно прибрана, сияйна и красива, до обяд изглежда леко разпусната (почти като изморената си притежателка), често следобедите са тежки – било то заради лекия полъх на вятъра, или заради осезаемата преумора към края на деня. Съответно и косата може да е рошава, но все така прекрасна, до вечерта – времето за теб, за мен, за нас – за вътрешното аз и за косата ти. Времето, в което да си поемеш глътка въздух и да се погрижиш за косата си, която отново, както на сутринта, ще бъде най-неустоимият, романтичен и интимен пристан за половинката ти.

Но не винаги се случват точно така нещата, имайки предвид, че косата е изложена на ежедневните изпитания на околната среда, затова е важно да се грижиш правилно и съобразно нуждите й.

Освен ежедневните изпитания, на които е подложена косата, тя често се изправя и срещу един от големите (и доста неприятни) проблеми за всяка жена – появата на пърхот. Разбира се, има много и различни варианти за справяне със ситуацията, но най-важното е да разбереш от какво точно има нужда косата ти.

Моята рецепта и максима за неустоима коса всеки сезон и за всяка дължина и форма е проста: „По-малкото е повече“, затова и рядко експериментирам с грижата, но едно е сигурно – винаги имам трима верни помощници – хидратиращ шампоан за всеки тип коса, балсам и маска с арганово масло и подхранваща грижа против накъсване. Важно е да разбереш от какво точно се нуждае косата ти, за да откриеш точния продукт, с който да въздействаш върху проблема.

Съвет: опитай да не използваш 10 различни продукта, на 4 от които действието е почти еднакво. Така не само, че не помагаш на косата си, но й пречиш още повече, запушвайки порите на скалпа и наслоявайки продукти върху косъма.

Тъй като пролетта е съвсем близо (въпреки, че честият снежец навън никак не напомня за нея), настъпването на новия сезон ще донесе със себе си и нови проблеми… снеговалеж и в косата. Пърхотът не се влияе от сезонните фактори, защото той се образува вследствие на наслагването на люспест рогов слой на епидермиса, образуващ излишък върху самия скалп. Причините могат да бъдат много и е важно да откриеш какви са, за да им въздействаш директно, но дотогава, за да го предотвратиш, не е нужно да се запасяваш с цяла серия шампоани, балсами, маски, серуми, кристали и други. Достатъчно е да разчетеш сигналите, с които скалпът и косата ти подсказва от какво имат нужда – най-често – свобода, изчистени формули и неагресивни продукти. А има ли по-добро решение от билките?!

Ако си почитателка на лечебните билки, изчистените формули и свежите пролетни аромати, изпробвай Teo Expert, които ни изненадаха с новата си серия против пърхот, създадена на основата на три лечебни билки – коприва, бреза и бор.

Шампоаните не само отстраняват неприятния натрапник, но и се грижат за перфектния външен вид на прическата ти.

Серията предлага грижа за всеки тип коса – за суха и увредена, за мазна и за нормална.

Разбира се, за любителите на комбинираните продукти серията предлага шампоан и балсам 2в1 за ежедневна грижа и за всеки тип коса.

Освен сияйната коса, която ще се превърне в твой неизменен спътник, опитвайки лечебните съставки на серията против пърхот – ще си осигуриш и невероятно разпускащо пътуване, пренасяйки се в ароматния свят на шампоаните.

Резултатите? Половинката ти ще бъде пленена завинаги от твоята коса, която е красива, мека, нежна и ухае невероятно.

Бюти бонус: ако любимият ти започне да ревнува за сияйната и неустоима коса, с която ще се сдобиеш – спокойно, има и за него! Серията предлага и мъжки шампоан.