Оправи си характера, за да живееш по-дълго

5 личностни черти, които удължават живота. Доказано!

 
 

5 личностни черти, които удължават живота. Доказано!​

Тайната на дългия и щастлив живот се крие не само в храненето и добрите рутинни навици, но и в личностните черти.

Какви са стереотипите за твоята зодия, виж в галерията долу:

Галерия: Какви са стереотипите за твоята зодия

Виж всички снимки

►►► Как да общуваш с хора, които имат труден характер

Учените отдавна изучават дълголетните хора, наричайки ги „биологичният елит“. Трудно е да се спори с такава сериозна характеристика - само един човек на пет хиляди е дълголетник. В същото време, според учените, сред факторите, които осигуряват на хората по-дълга продължителност на живота, психологическият е най-важен, тъй като само той принадлежи към категорията на управляемите.

Освен това учените са установили, че въпреки лошото физическо здраве хората, които живеят до 100 години, често имат по-стабилна и здрава психика от по-младите си роднини. Според проучване, проведено от учени от Римския университет La Sapienza и Калифорнийския университет в Сан Диего, има пет личностни черти, които могат значително да удължат живота на всеки.

Освен това се оказва, че психологическото благополучие е много по-важно от придържането към здравословен начин на живот и навика да се яде авокадо, ябълки и суперхрани.

Учените са категорични в изследванията и резултатите си, че хората, които живеят до 100-годишна възраст, реагират много по-добре на стреса и не позволяват да се тревожат за ситуации, които нямат голямо значение за живота им в дългосрочен план. Лекари и психолози отдавна потвърждават, че стресът влияе върху имунитета на организма, възпаленията, затлъстяването, сърдечните заболявания и други здравословни проблеми.

Способност за вземане на решения (и поддържане на баланса!)

Друг необичаен фактор, влияещ върху продължителността на живота, е способността за вземане на решения, поддържането на баланса и самочувствието. Именно тези качества отличават представителите на най-възрастните поколения в Италия. В резултат на това те са били по-малко депресирани и тревожни и са се чувствали по-щастливи.

Семейни ценности

Италианското общество традиционно се свързва с големи семейства, кланове и многобройни роднини. Оказва се, че не случайно в тази държава има толкова много щастливи столетници. Учените са установили, че хората, които общуват с разширен кръг от семейството си, тоест роднините, които са най-ангажирани в рутината им, както и тези, в чиито къщи живеят няколко поколения наведнъж, се различават по най-дългата продължителност на живота. Интровертите вероятно ще спорят с това заключение на изследователите, но фактът си остава факт: семейните ценности и принадлежността към група близки хора помагат да живеем по-дълго.

Адаптивност

Делът на тези хора, които сега са на около 100 години, пада дрстично след сериозните изпитания на XXI век. Въпреки това точно тези, които са успели да се адаптират към променящия се ход на времето, да се адаптират дори към най-трудните обстоятелства с готовност да изградят живота си в новите условия, успешно оцеляват до най-почтената възраст. Освен това се оказа, че повечето столетници са убедени, че личната им история е достойна за уважение и че изпитанията, които е трябвало да преодолеят, са преминали достойно.

Любов към околната среда

Друго важно качество на столетниците е любовта към местоживеенето, дома и обществото. Усещането, че си удовлетворен от това, което те заобикаля, прави живота не само по-щастлив и по-хармоничен всеки ден, но и спомага за удължаването му. Психолозите често са съгласни, че ако човек не се чувства на мястото си, му е много по-трудно да усети радост и да намери красотата в ежедневието. Ето защо, ако попаднеш в град, държава или социална група, в която не се чувстваш истински добре и проспериращ, рискувай и вземи решение за промяна - дългият живот и щастливата старост ще ти бъдат абсолютно осигурени.