Опознай чувствата си, за да бъдеш щастлива

Ти и стресът не сте непознати. Кой ли може да каже обратното за себе си?

 
 

Ти и стресът не сте непознати. (Кой ли може да каже обратното за себе си?) Знаеш, че вероятно ще отмине след като се справиш със заплашителния краен срок.

Само че усещането невинаги отшумява, а ти продължаваш да си напрегната и пренавита. Защо? Може би причината не е в самия стрес.

Оказва се, че зад ярките и често изпитвани емоции е възможно да се крият по-нюансирани чувства. Стресът вероятно е само върхът на емоционален айсберг, под чиято повърхност се случва много повече. Например може би крайният срок не е това, което те съсипва, а фактът, че шефът ти винаги те закопава.

Виж как различните зодии се справят със стреса в галерията долу:

Галерия: Как различните зодии се справят със стреса

Виж всички снимки

„Осъзнаването на тези заровени чувства и действието спрямо тях може да донесе по-добро психологическо здраве, професионални успехи и житейски смисъл“, казва психологът Сюзън Дейвид, докторант и автор на „Емоционална сръчност“. (А при хората, които не действат по този начин, рискът от тревожност и депресия е по-висок.)

Готова ли си да се поровиш надълбоко и да пожънеш големи ползи? Добре дошла в курса на Cosmo за разкодиране на собствените чувства!

1. Разшири речника си

„Ако не знаеш с каква точно емоция си имаш работа, няма да бъдеш способна да я изразиш по конструктивен начин“, казва Тони Ферети, докторант и лицензиран психолог в Мелбърн, Флорида. За да се научиш, първо напиши пет положителни емоции (например вълнение, радост, страст, удовлетворение, надежда) и пет негативни (тревожност, страх, вина, гняв, безсилие) на отделни листчета. На гърба им нахвърли определения за понятията и не се срамувай, ако ти потрябва речник. Всеки ден избирай по една карта и се опитай да забелязваш, когато ти или някой друг изживява това чувство. Възможно е да се появи ненадейно – всички изпитваме между 10 и 15 емоции на ден, твърди Ферети. Опознай как различни усещания се отразяват на тялото ти. Потиш ли се, или чувстваш жизненост? Продължавай, докато започнеш да идентифицираш емоциите си веднага, щом се появят.

2. Вгледай се

Разполагайки вече с повече думи, следващият път, когато усетиш силна емоция, се опитай да различиш нейните пластове, гласи съветът на Дейвид. Какво се крие под това чувство? Можеш ли да именуваш други две емоции, които също долавяш? Да предположим, че си бясна, когато на твоя приятел му отнеме два часа, за да ти отговори. Малко повече вглеждане може да разкрие, че се тревожиш за силата на връзката си, след като краят на предишната е бил сложен от бившия ти. Не започвай да изолираш чувството – вместо това помисли над него. „Осъзнатото преживяване на емоциите ти помага да ги преодолееш по-бързо“, казва социологът Кристин Картър, докторант и автор на „Сладкото място“. „Тяхното отричане или потискане всъщност ги усилва.“

►►►Открий ключа към вътрешния си баланс

3. Проумей чувствата си

Според Сюзън Дейвид повечето емоции се опитват да ти кажат нещо. За да разбереш какво е то, опитай да свържеш чувството със своите лични ценности.

Например, ако те мъчи непрестанно чувство на вина, може да е, защото дълбоко в себе си осъзнаваш, че не си до майка си, докато тя изпитва здравословни проблеми, а всъщност семейството е от голямо значение за теб. Разпознаването на емоции и информацията, която те съдържат, ще ти помогне да предприемеш подходящите действия.

4. Изрази себе си

Когато изпитваш чувства към други хора, покажи им го „директно и честно“, казва Ферети (ако се страхуваш от това как ще реагира някой, може да изплюеш камъчето в писмо). Използвай го, за да се извиниш на гаджето, че нямаш време за него, а после направи резервация за романтично пътешествие. Или за да признаеш, че ревнуваш от колежката, с която той прекарва най-много време на работа, а когато си пишат през почивните дни, се чувстваш застрашена. Както и за да уведомиш шефа си, че имаш нужда от ново професионално предизвикателство, а след това ще си доброволец за важен дългосрочен проект. „Емоциите свързват хората“, казва Ферети. „Ако не споделяш своите, тогава няма да изградиш кой знае каква връзка с околните.“

В случай, че проблемът е по-личен – ядосана си на себе си, защото отлагаш написването на роман, който винаги си искала да издадеш – най-добрият отдушник е споделянето пред приятел или воденето на дневник, където да записваш причините за своята неудовлетвореност.

Естествено, не всяка емоция има своето лесно разрешение. Преодоляването на травма или дълбока тъга например, може да изисква допълнителна помощ от терапевт, който да осигури ефективни стратегии за справяне, съветва Ферети.

►►►Открий щастието в малките неща

ИГРА НА ДУМИ

Три емоции, които може би възприемаш погрешно

Мислиш, че се чувстваш стресирана, но може би си...

Претоварена

Стресът се появява заради липса на ресурси (време, пари и т.н.). Ако си претоварена, значи трябва да се научиш да казваш „не“.

Тревожна

Докато стресът се отнася за времето тук и сега, тревогата обикновено е насочена към бъдещето. Отделянето на 15 минути „време за тревога“ всяка нощ може да я намали.

Мислиш, че се чувстваш ядосана, но може би си...

Раздразнена

Това е по-смекчена емоция с по-лесно разрешение. Вместо да отприщваш раздразнението, просто се оттегли от ситуацията. Може би твоята нагласа има нужда от пренастройване.

Безсилна

Гневът обикновено е реакция към несправедливост. Безсилието е повече от това да се сблъскаш със стена по пътя си.

Мислиш, че се чувстваш засрамена, но може би си...

Гузна

Срамът е свързан с базисното ти чувство за достойнство, докато вината се отнася до нещо, което си извършила. Изтрий я, като се извиниш и поправиш.

Унижена

Унижението се появява, когато не харесваш себе си, защото мислиш, че околните те осъждат. Пробвай да се разделиш с това усещане, като си казваш позитивни неща.

ИЗТОЧНИК: ROBIN STERN, ДОКТОРАНТ И СЪДИРЕКТОР НА ЙЕЙЛСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ