Опорна точка

Експертът, специалистът по пилатес, функционални тренировки и 3D-движения Анастасия Лунегова разказва защо е важно да се грижиш за гръбначния стълб и препоръчва ефективен комплекс упражнения за красива стойка.

Експертът, специалистът по пилатес, функционални тренировки и 3D-движения Анастасия Лунегова разказва защо е важно да се грижиш за гръбначния стълб и препоръчва ефективен комплекс упражнения за красива стойка.

Много хора отиват във фитнеса, за да оформят дупето, коремната преса и ръцете. Но забравят за гръбначния стълб и опорно-двигателния апарат. А равният гръб е залог за здрав организъм!

15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски фигури, виж в галерията по-долу:

Галерия: 15 снимки, които разкриват истината зад „спортните“ женски...

Виж всички снимки

►►► Петте закона на добрата тренировка

Заслужава си да знаеш

Замисляла ли си се как ще се чувстваш, когато станеш на 60? Повечето от нас не искат и да се замислят над този въпрос, просто защото са на мнение, че единственото важно е как се чувстват в момента. Разбира се, на никого не му е приятно, че след 25 външният вид се променя, а понякога и по-рано, когато тялото започва да изпраща сигнали, че е време да се поработи над осанката и ставите: болки в коленете, кръста, шията. Външните признаци са двойна брадичка, голям корем, който не се прибира с упражнения, плоскостъпие. С годините тези изменения започват да се проявяват по-силно и затова трябва да се работи за тях отсега.

Но, за съжаление, в природата ни е да започнем да се грижим за себе си, когато вече няма накъде. И става катастрофа!

Човек с болки в долната част на гърба отива в залата и започва да „тренира“ болното място, тоест, увеличава напрежението в и без това силните мускули, натегнати от нервните окончания, които предизвикват болката. Резултат? Няма такъв! Болката или се увеличава, или изчезва за малко, но после пак се връща. Какво да правиш в такава ситуация? Изравни баланса на мускулите. При проблеми с кръста разтягай и тренирай дупето, работи върху корема и гърдите. За да съхраниш гърба здрав и да не предизвикваш в бъдеще болки в ставите, е необходима желязна дисциплина. Прави най-обикновена гимнастика профилактично всеки ден, по 5-10 минути. Но ако си изпуснала момента и са се появили ставни болки, по-добре се консултирай с професионален треньор какво може и какво не бива да правиш.

Къде да потърсиш помощ

Упражнения за гръб, специални програми, има в интернет и фитнес центровете. Можеш ли да им се довериш обаче?

Задължително проучи мястото, инструктора, консултирай се с физиотерапевт и вземи от него препоръки за място. При водната гимнастика не можеш да сбъркаш. Има я на малко места, но си струва да потърсиш.

Според специалистите идеалната комбинация е пилатес и кардио тренировка. Редувай ги, като гледай поне три дни в седмицата да си в залата. Нямаш време? Това трябва да ти е приоритет, след това – всичко останало. От твоето здраве по-важно няма, нали?