Омъжи се, но не се променяй!

След красивата булчинска рокля, невероятното сватбено тържество и цялата еуфория около големия ден, за който си мечтаеш от малка, идва моментът на тоталната промяна.

 
 

След красивата булчинска рокля, невероятното сватбено тържество и цялата еуфория около големия ден, за който си мечтаеш от малка, идва моментът на тоталната промяна.​

А именно - промяната на личността ти. Психологически проучвания разкриват какво се случва с характера на младоженците през първата година от брака.

Кино реалност: колко всъщност струват сватбите от филмите, виж в галерията долу:

Галерия: Кино реалност: колко всъщност струват сватбите от филмите

Виж всички снимки

►►► Най-добрата дата за сватба през 2022-ра година

Вероятно си чувала теорията, че след като са имали връзка (особено ако говорим за вече сключен брак) в продължение на няколко години, партньорите/съпрузите започват да си приличат? Науката не отрича това и обяснява евентуалните причини: общия начин на живот (хранене, сън, рутинни навици) и емоции с течение на времето извайват лицата на партньорите по нов начин, добавяйки към тях еднакви черти. Психолозите също твърдят, че двойките, които са щастливо женени са по-склонни към „огледални“ промени във външния си вид.

Без да е научно доказано, може да се предвиди, че след няколко години брак съпрузите ще започнат да гледат едни и същи сериали (заедно и по отделно) и ще купуват една и съща марка сапун за ръце, без да го обсъждат. Те ще имат общи жестове и фрази, които няма да избягат от вниманието на приятелите им, превръщайки се в доказателство за хармоничния им съюз.

Изненадата е, че промените не трябва да чакат с години. Според скорошно проучване, публикувано в списание Developmental Psychology, те ще влязат в живота на младоженците много бързо - още през първата година от брака. И интересното е, че не ежедневните навици ще се променят, а същността на личностите им - тоест най-важното нещо, което всяка от нас има.

„Склонни сме да мислим за личността като за статична единица“, казва Джъстин Лавнър, асистент по психология в Университета на Джорджия и водещ автор на изследването. „Но резултатите от наблюденията доказват, че характерът на всеки от съпрузите се променя през първата година от семейния живот. Без изключения!"

Същност на изследването: наблюдавани са 169 двойки за 18 месеца на всеки от трите етапа (шест месеца, година и половина). Двойки да били помолени да попълнят анкети, за да анализират така наречената „Голяма петорка“ - психологически модел на личността -  екстраверсия (привличане на социални и практически аспекти на живота), доброжелателност (приятелство, способност за постигане на споразумение), съвестност (съзнание), невротизъм (емоционална нестабилност), отвореност към промени и опити (интелигентност ).

Какво се случва с младоженците година след сватбата?

1. И той, и тя вече не са толкова сладки и приятелски настроени

Честно казано, новините не са много добри: оказва се, че бракът може да те направи по-ядосана и по-груба. И то бързо. Въпреки това Лавнър има теория, която добавя светлина в тунела: бракът изобщо не е курорт и животът в новия статус изисква време, за да се приспособиш. Емоционалната, физическата и финансовата взаимозависимост трябва да бъде доведена до ниво, невиждано досега от двойката, и тогава всеки може да покаже признаци на раздразнителност или неудовлетвореност. С течение на времето ситуацията ще се подобри, обещават психолозите, но адаптацията на първите съвместни месеци ще ти напомня повече от веднъж, че истинският семеен живот е различен от идеалния.

2. Тя е по-малко отворена, а той не е толкова общителен, колкото беше

Още две неща, които подкопават привлекателността на брака. Изглежда, че всичко е ясно - сродни души, общ език, много приятели и общи интереси - живейте и бъдете щастливи. Но Лавнър настоява, че първата година всъщност е и голям тест за социалните навици: „Ясно е, че младоженците се фокусират върху връзката си, като обръщат по-малко внимание на приятели и колеги“, казва психологът.

„От друга страна, двойката вече е обединена не само от страст, но и от изпълнението на планове за бъдещето, което включва преход от думи към дела. Тоест младоженците сякаш се наблюдават, изпълняват ежедневни задачи по пътя към общите цели – и в същото време са по-близки от всеки друг на света". Е, това изравняване оправдава промяната в характера, нали?

3. Тя е по-спокойна, той е по-съвестен

И накрая - само добри новини! По отношение на невротичните прояви (податливост на негативност, тревожност, тъга или всякакви други емоции на нещастие) жените обикновено печелят повече точки – това е тенденция, отново потвърдена от психолозите. За щастие бракът ти успокоява, създавайки по-стабилен фон за крехката женска психика. Новосъздадените съпрузи, от своя страна, са склонни да бъдат по-съвестни и щедри. Факт е, казва д-р Лавнер, че сключвайки брак, хората възприемат положителните качества на партньора, подкрепяйки се и насърчавайки взаимно.

Обобщавайки - струва си да приемеш като факт - бракът променя хората. Бракът в началния си етап е труден етап от човешкото развитие, който може да засегне човека както в положителен, така и в отрицателен смисъл: „Често, когато обясняват защо са недоволни от връзката си, хората казват: „той/тя се промени ТОЛКОВА много!... Но промените могат да работят и в друга посока, когато съпрузите се развиват заедно, хармонично се допълват и вдъхновяват, променяйки се само към по-добро – дори и не през първата година".