Окончателно: Шакира влиза в съда

Във вторник испанските власти дадоха път на прокурорите да предприемат по-нататъшни правни действия срещу изпълнителката на "Hips Don't Lie" за данъчни измами в Испания.

© Getty Images

Шакира трябва да бъде изправена пред съда по дело за укриване на данъци за 13,9 милиона долара, според Асошиейтед Прес.

Датата на процеса все още не е определена според изданието, но звездата е изправена пред евентуална осемгодишна присъда плюс голяма глоба, ако бъде призната за виновна за неплащане на данъци от 2012 до 2014 г.През юли тя отхвърли предложението за споразумение по случая, според Ройтерс, което би уредило случая извън съда.

Шакира отрече каквото и да е нарушение, а нейни представители твърдят, че тя е платила дължимото плюс 3 милиона долара лихва.

Любовта към децата е по-силна от всичко за Шакира и Жерар

Вижте повече

Любовта към децата е по-силна от всичко за Шакира и Жерар

Звездната двойка бе забелязана заедно на мача на 9-годишния си син.

Случаят зависи от това къде е живяла Шакира през двугодишния период. Изпълнителката твърди, че е прекарала по-голямата част от времето си в къщата си на Бахамите, докато прокурорите ще се стремят да докажат, че е прекарала по-голямата част от периода в Испания.

В документи, получени от El Periodico и от El Pais, защитата на певицата твърди, че тя е прекарала по-голямата част от времето си в чужбина и не е направила никакви опити да скрие умишлено доходите си.

През май съдът в Испания отхвърли нейната жалба по делото, като реши, че има достатъчно доказателства, за да продължи делото. Съдът потвърди решение от юли 2021 г., когато испанският съдия Марко Хубериас определи, че има „достатъчно доказателства за престъпност“ след разследване, продължило три години.

Представител на колумбийската изпълниелка каза пред PEOPLE през юли, че тя е „уверена в своята невинност“.

„Шакира винаги е съдействала и е спазвала закона, демонстрирайки безупречно поведение, като физическо лице и данъкоплатец и вярно следвайки съветите на Price Waterhouse Coopers, престижна и световно призната данъчна фирма“, казва представителят.

Тяхното изявление продължава: „За съжаление испанската данъчна служба, която губи едно от всеки две съдебни дела с данъкоплатците си, продължава да нарушава нейните права и да води още един неоснователен случай. Шакира е убедена, че нейната невинност ще бъде доказана до края на съдебен процес."

Шакира беше обвинена за първи път в укриване на данъци през януари 2018 г. През февруари тя плати почти 25 милиона долара дължими данъци.

Новината идва на фона на съобщението на Шакира през юни, че тя и нейният дългогодишен партньор, професионалният футболист Жерар Пике — с когото имат двама сина – Милан на 9 и Саша на 7 — се разделят.

Шакира и Жерар Пике: любов, изневяра, раздяла

Вижте повече

Шакира и Жерар Пике: любов, изневяра, раздяла

Любимата двойка се раздели заради предателство на футболиста.