Новата мания: витамините за коса

Хит или шит са хранителните добавки, създадени да превърнат косата ти в буйна грива?

 
 

Хит или шит са хранителните добавки, създадени да превърнат косата ти в буйна грива?​

Отвори Instagram, нагласи си таймър за две минути и преброй колко снимки на знаменитости и инфлуенсъри ще видиш, в които витамините за коса се възхваляват като най-прекрасното нещо, случило се в света на красотата, след измислянето на сухия шампоан. Хайде на бас, че ще попаднеш на поне 10 такива публикации. Резултатът е такъв, защото за първи път витамините са на мода. Или поне така твърдят социалните мрежи. Но работят ли наистина добавките, които приемаш? Нека разберем.

10 вдъхновения за пролетната ти прическа, виж в галерията долу:

Галерия: 10 вдъхновения за пролетната ти прическа

Виж всички снимки

►►► Бюти съвети за мързеливки

Какво се предполага, че правят

Според твърдението на производителите витамините за коса съживяват кичурите отвътре, благодарение на комбинация от съставки, като биотин, фолиева киселина, витамини А, C, D и E, както и растителни съставки. След едномесечен прием, прическата ти би трябвало да изглежда по-лъскава, по-мека и по-гъста от обикновено. Отделяният от скалпа себум също се регулира, като той може да се секретира повече или по-малко, в зависимост от приеманите от теб хранителни добавки.

Какво наистина правят

Макар всички тези витамини и полезни съставки да допринасят за растежа на косата, те няма да допринесат с нещо особено, ако организмът ти вече е снабден с достатъчно количество от тях (а това вероятно е така). „Повечето хора се сдобиват с полезни за косата вещества от храната, която консумират“, обяснява трихологът д-р Доминик Бърг, който работи за австралийската марка Evolis Professional. Какво от това – колкото повече, толкова повече, както е казал Мечо Пух! Не и в нашия случай. Дори да приемеш тройно повече витамини, отколкото се нуждае тялото ти, няма да пожънеш тройно повече ползи за косата си. Както се случва с повечето витамини, организмът ти ще извлече необходимото от тях, а останалото... ще изпишкаш.

Трябват ли ти допълнителни витамини?

„Много жени страдат от липса на витамини, защото са на диета, хранят се неправилно или са подложени на интензивен стрес“, казва Бърг. В тези случаи, тялото ти насочва всички налични витамини и енергия към органите, които се нуждаят най-много от тях. Косата не спада към групата на важните за оцеляването на организма ти фактори, така че просто спира да расте (а в някои случаи, дори да пада). Ако някога си преминавала през периоди на пълно изтощение и тревожност, със сигурност си забелязала как след това върху четката ти остават много повече косми от обикновено. „Това е реакция, която се случва около три месеца след преживяния стрес“, пояснява Бърг. Единственият начин да разбереш дали ти липсват витамини, е да посетиш лекарския кабинет, където ще ти направят тест. Ако наистина ти трябват допълнителни витамини, ще забележиш положителни резултати няколко месеца след старта на приема им. „Те могат да предотвратят падането на косата, което се случва след периоди на преживян стрес“, казва Бърг. За максимален ефект, започни да пиеш витамините, когато усетиш, че си подложена на силно напрежение. Продължи приема им и няколко седмици след това.

Кога ще забележиш промяната

Трансформацията няма да се случи за една нощ. Защо? „Косата ти е мъртва и няма как да я съживиш вътрешно, нито да подпомогнеш растежа, гъстотата и блясъка, когато вече е приключила с растежа си – категоричен е Бърг. – Да, витамините могат да помогнат на косата, която израства тепърва, но тъй като тя става по-дълга само с около 1 см на месец, ще трябва да пиеш добавки две или три години, за да стигнат новите кичури до раменете ти.“

Заключението

Потърси витамини от престижни и добре проверени марки. И недей да влагаш в тях всичките си надежди за коса ала Рапунцел. Както добре знаеш, не всичко, което виждаш в социалните мрежи, е истинско, дори да се появява на всяка трета снимка, попаднала пред очите ти.

via GIPHY