Нова Година, Нови правила, Нова ТИ

Случва се всяка година – обещаваш, че ще отслабнеш; че ще започнеш да спестяваш; че ще поемеш контрол над живота си – и тогава нещо ти се изпречва на пътя.

 
 

Случва се всяка година – обещаваш, че ще отслабнеш; че ще започнеш да спестяваш; че ще поемеш контрол над живота си – и тогава нещо ти се изпречва на пътя.​

Да, но не и този път. Трима експерти ще разкрият железните трикове на съзнанието, които ще те направят здрава, финансово независима и изобщо – много по-добра през Новата 2022!

Твоите навици

Наруши правилата

В своя бестселър Силата на навика, нюйоркският репортер Чарлз Дюиг изследва какво стои зад характера ни и обяснява как можеш да го надхитриш, за да постигнеш всяка цел, която си поставиш.

Какво е твоето новогодишно решение?

В началото на всяка година взимаш решенията, които обикновено си отлагала през изминалата – да започнеш нова работа/ да тръгнеш на курс по език/ да започнеш да спортуваш... Изпълняваш ли ги обаче в действителност? Доста трудно. Ако разбереш как работи навикът, можеш да си направиш план, който ще ти помогне да успееш във всичко. Ето каква е неговата формула. Всичко започва с конкретен знак (като място, време от деня или дейност), който кара мозъка ти да копнее за определен вид рутина (често с негативен оттенък, като яденето на чипс или шпионирането във Facebook), защото той ти носи нещо като награда (спокойствие или забавление). Ако ти носи забавление, това може да ти бъде много повече от полза, защото така тренираш мозъка си да свързва всичко, което правиш заради възнаграждението. А това, от своя страна, те кара да продължаваш да го правиш. Но можеш да използваш тази формула, за да си създадеш и добри навици – затова се фокусирай върху целта си да започнеш спорт; да си създадеш собствен блог, или каквото там си си наумила, и си създай такъв навик, който ще те накара да я постигнеш.

Най-търсените празнични прически в Pinterest, виж в галерията долу:

Галерия: Най-търсените празнични прически в Pinterest

Виж всички снимки

►►► 6 правила за новогодишната ти (Zoom) нощ

Стъпка 1

Намери си знак

Нужно е да тренираш мозъка си като намираш неща, събития или случки, които настройват съзнанието ти на режим „действие“. Първо, експериментирай. Измисли си различни знаци, които да карат мозъкът ти да реагира – специфично място, време от деня, човек или сензитивен дразнител (като аромат, храна или песен). За да започнеш своя план, пробвай с тези: намери си специално място за писане, където няма какво да те разсейва и пиши по едно и също време в блога си всеки ден за около 15-20 минути или си избери някой, с когото да обсъждаш идеите ти за всяка нова тема. След като опиташ с всеки знак, ще забележиш кой от тях те вдъхновява най-много.

Стъпка 2

Дай си награда

Измисли си награда, която да те мотивира да се придържаш към рутината си. След всяка тренировка вкъщи си взимай ароматна вана или влез в любимия си клюкарски сайт, за да разбереш какви са новините около Риана. Ключът е в това да се възнаграждаваш веднага – не по-късно от 15 минути след дейността – така мозъкът ти прави асоциация между навика и наградата, която върви към него. След време толкова ще свикнеш, че ще правиш всичко механично, дори самото действие ще ти бъде толкова забавно, че няма да имаш нужда от награда – или поне не всеки ден.

Стъпка 3

Сподели с повече хора

Имай предвид това – ще има дни и моменти, в които ще ти се прииска да зарежеш всичко и да се откажеш. За да не се случи това, сподели новата си цел с най-добрата си приятелка, а защо не и с приятелите си във Facebook? Научни изследвания показват, че начинът да се справиш с тези моменти на слабост е като повярваш, че това е възможно. Как да го направиш? С помощта на приятели, които ти дават кураж и ти повдигат настроението.

Твоите пари

Спестявай повече, за да можеш да харчиш повече!

Всяко начало на годината е вълнуващо и изпълнено с много възможности – очакват те нови пътувания, нови модни колекции, нови придобивки и т.н. Съветите от Алекса фон Тобел, откривател и CEO на сайта learnvest.com, ще ти помогнат да живееш спокойно през цялата нова година.

Смяташ, че да намериш пари, за да финансираш целите си, е обречена кауза, особено ако се възстановяваш от опустошителен финансов махмурлук след празниците. Но има много начини да го направиш, без да се налага да спестяваш от закуска, обяд и вечеря. Да, трябва само да си направиш план и да се придържаш към него. За целта трябва да следваш тези стъпки.

Направи си бюджет

Всеки човек има нужда да си направи бюджет. Особено в днешния, изпълнен с модни, козметични и какви ли не още изкушения свят. Всъщност, бюджетът е единственият начин за нас, жените, да се защитим от неустоимите промоции, намаления и разпродажби, които ни изкушават отвсякъде. Преди да направиш оценка на финансовия си статус, няма откъде да знаеш колко можеш да харчиш или колко имаш нужда да спестяваш, за да получиш това, към което се стремиш. По-лесно е, отколкото си мислиш, и ще ти помогне да управляваш останалите си пари много по-лесно.

Продай нещата, които не използваш

Prodavalnik е мястото, където можеш да продадеш всички свои дрехи, аксесоари, книги и изобщо всичко, което вече не използваш и от което искаш да се отървеш. Освен това става много лесно – необходими са ти само няколко минути, за да си направиш регистрация и за да пуснеш вещите си в продажба. Затова не бързай да изхвърляш безумните коледните подаръци, които получи – от тях можеш да изкараш пари.

Проверявай си касовата бележка

Случвало ли ти се е, докато пазаруваш в супермаркет, да не можеш да намериш цената на определен продукт и когато отидеш на касата, да се изненадаш неприятно? Но да го купиш въпреки това, защото те е срам да го върнеш или не ти се разправя с продавачките? Или да забележиш, че цената на определена стока в магазина е различна от тази на касовата бележка? За да не се чувстваш повече като жертва на пладнешки обир, помоли някой от служителите в магазина да ти покаже коя е цената на продукта, който търсиш или дай на касиерката да чекира първо него с уговорката, че ще прецениш на място дали ще го вземеш.

Печели пари от спестяванията си

Ако имаш спестявания, които няма да използваш скоро, можеш да си направиш срочен депозит. При него внасяш определена сума и колкото по-дълго не я теглиш, толкова по-голяма е лихвата на парите, които ще спестиш. Някои банки нямат минимална сума за откриване и олихвяване или такси за откриване, обслужване и закриване на сметката, затова провери коя предлага най-изгодните за теб условия и избери нея. Имай предвид, че всички лихвени проценти, които предлагат банките, са на годишна база.

Използвай кредитна карта cash back

Този вид кредитни карти не са много познати у нас, но са добър избор ако си решила да си откриваш кредитна карта. Когато пазаруваш с cash back карта, получаваш обратно определена сума с всяка покупка, която правиш. Същността на cash back услугата се изразява в това, че на определен период от време, банката ти връща (възстановява) процент от сумите, които си изхарчила при покупка, по сметката ти. Звучи чудесно, нали? Преди това обаче проучи банките, които предлагат такива карти, за да се запознаеш със специфичните им условия.

Премини на по-изгоден мобилен план

Ако си с един и същ абонаментен план повече от една година, има голяма вероятност да плащаш твърде много. Мобилните оператори непрекъснато обновяват тарифните си планове с по-изгодни, така че по-добре се възползвай от новите оферти. Разгледай страницата на своя оператор, за да се запознаеш с абонаментните планове, които предлага (също така и за да си спестиш досадното рецитиране на продавачите) и отиди в най-близкия магазин, за да промениш плана си.