Ноцебо – ефектът, който вреди

Всеки от нас познава малко или повече ефекта плацебо – това е подобряването на здравословното състояние само по силата на самовнушението след прием на вещество без реално активно действие.

Ефектът ноцебо е с обратен знак и създава проблеми. Една неприятна информация за лекарството може да повлияе зле на състоянието на пациента, до когото тя е достигнала. Ако му кажат, че може да получи виене на свят и главоболие, вероятността да почувства тези неразположения става по-голяма. Така ефектът ноцебо може да доведе до задълбочаване на патологията.

Интернет – източник на тревоги

Ако имаш желание да научиш повече за здравословното си състояние, по-добре не влизай в мрежата. Иначе рискуваш да попаднеш на форуми, изпълнени с лични мнения, които само могат да ти докарат излишно безпокойство. По-добре поговори с личния си лекар.

Силата на думите

Лекарите носят известна отговорност за появата на ноцебо ефекта. Тяхната роля е да информират пациентите за заболяването и да разяснят начина на лечение. Но всичко това трябва да е облечено в определена форма. Изборът на думите е от голямо значение за ефекта от лекарствата. Ако тонът на твоя лекар е гробовен, когато ти изяснява колко трудно ще се възстановиш, ти ще поемеш по пътя на лечението с натежали като олово крака.

Избери си лекар, който умее да слуша, но и да говори, не бърза, когато ти обяснява лечението и е на твое разположение в случай, че се съмняваш в нещо. Така възстановяването ти ще премине в атмосфера на доверие.

Храна, която лекува: решението е в хладилника

Вижте повече

Храна, която лекува: решението е в хладилника

Ето как да превърнеш хладилника си в шкаф със спасяващи медикаменти.

Преодоляване на негативните мисли

Ефектът ноцебо не е всесилен и всяка от нас може да го надмогне, като се научи да овладява тревожността и да приема относителността на нещата. В сърцето на успеха е откровеният разговор с лекаря. Важно е също обкръжаването с позитивни хора, а не с такива, които отразяват образа ти в негативна светлина и така те връщат в съмненията и черните мисли.

Усмихвай се! Усмивката променя възгледите върху живота, като изпраща позитивни съобщения на мозъка, а химически това се изразява в повишено производство на ендорфини – хормони на удоволствието. Техният ефект обхваща цялото тяло и създава чувство за благоденствие.