Нямаш желание за секс – ето защо

Както вече ти разказахме, безпокойството, затрудненията във връзката, загрижеността за здравето и възрастта могат да повлияят на либидото. Макар че ниското либидо обикновено не е проблем, това може да повлияе на отношенията и самочувствието на човек.

 

Както вече ти разказахме, безпокойството, затрудненията във връзката, загрижеността за здравето и възрастта могат да повлияят на либидото. Макар че ниското либидо обикновено не е проблем, това може да повлияе на отношенията и самочувствието на човек.

Представяме ти още няколко напълно естествени начина, с които лесно можеш да си върнеш желанието за секс:

Виж как можеш да подсилиш либидото си в нашата галерия долу:

Галерия: Върни си желанието за секс мигновено

Виж всички снимки

►►►5 начина за повишаване на либидото

Опитай с билкови лекове
Малко са изследванията за това колко са ефективни билковите лекарства за подобряването на сексуалната функция при мъжете и жените, въпреки че при някои хора могат и да подействат. Изследване от 2015 г. гласи, че има малки, но осезаеми признаци, че следните билкови лекарства могат да подобрят сексуалната функция:
- мака
- трибулус
- гинко
- женшен
Трябва да се внимава при използването на билкови лекарства без консултация и напътствия от лекар. Някои билкови лекарства могат да взаимодействат със стандартните лекарства.

Редовни упражнения
Редовното правене на упражнения може да стимулира либидото по много начини. Проучване от 2015 г. сред мъже установява, че редовните упражнения им помагат да се справят с проблеми, свързани с понижуно либидо и промени в отношенията. Преглед от 2010 г. на жени с диабет цитира изследване, показващо, че упражненията могат да помогнат за намаляването на симптомите, свързани със заболяването. Изследването подчертава, че правенето на упражнения на тазовото дъно може да бъде полезно и при представителки на нежния пол без диабет.

Поддържане на здравословно тегло
Някои учени свързват наднорменото тегло и затлъстяването с пониженото сексуално желание, заедно с други фактори, свързани с намалената фертилност. Това кореспондира с хормонални фактори, като например ниска концентрация на тестостерон. Някои хора с наднормено тегло могат също да изпитват психологически ефекти. Поддържането на здравословно телесно тегло може да повиши сексуалното желание на човек, както физически, така и психологически. Храненето спрямо здравословна диета и редовното спортуване могат да помогнат за постигането на това, както и да повишат общите енергийни нива на човек.


Секс терапия
Сексуалното желание е обвързано, както с психологически, така и с физически компоненти. Дори когато налице е особено физическо състояние, което засяга либидото, като диабет, подобряването на емоционалното и психологическо отношение към секса може да повиши либидото и сексуалните функции. Терапията е ефективна стратегия за повишаване на ниското либидо. Индивидуалното консултиране може да помогне за справяне с негативните възгледи спрямо секса, самочувствието и вторичните причини за ниското либидо, като депресия и тревожност. Наред с разговорните терапии може да помогне и терапия на вниманието. Едно проучване от 2014 г. установява, че само четири сеанса при когнитивно-поведенческа терапия подобряват сексуалното желание, сексуалната възбуда и сексуалното удовлетворение при жените.

Откажи се от пушенето
Пушенето на цигари може да има отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система на човека. Доброто здраве на сърцето е важно за доброто сексуално функциониране. Пушачите могат да открият, че нивата на енергията и сексуалният им нагон се увеличават след като се откажат от този порок.