Няма секс – има проблеми

Знаеш ли какво се случва с тялото ти по време на въздържание?!

 
 

Знаеш ли какво се случва с тялото ти по време на въздържание?!​

Реално погледнато – „там долу“ няма срок на годност, нито може да „хване паяжина“, но все пак има реални последици от липсата на секс. И ето какви са те според експертите.

12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива вагина, виж в галерията долу:

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

►►► 8 неща, които не знаеш за шийката на матката

Нека започнем с уточняването на една голяма разлика: съвсем различни неща са временното въздържание и пълната липса на сексуален живот. Ясно е, че ако си била редовна в практикуването на секса и изведнъж спреш, това ще доведе до предизвикване на чувство на слабост, липса на настроение, тъга, недоволство, дори и напрежение. И това са малка част от последиците от въздържанието, но добрата новина е, че няма да те убие. Ето какво ще се случи с организма ти, когато се откажеш напълно от секса:

Не очаквай, че вагината ти ще стане по-стегната

Не, това не работи така. Въздържанието ти няма да повлияе по абсолютно никакъв начин на вагината ти и тя няма да стане по-стегната. Това вярване е абсолютен мит… Усещането за „стегнатост“ не зависи от броя на партньорите ти, нито от интензивността на сексуалния ти живот – но тъканите на влагалището могат да закърнеят. Това се получава в отговор на липса на стимул за възбуда. Но не се притеснявай, организмът си знае работата и няма да спре да функционира по правилния начин – съответно няма да забрави как се съкращава по време на полов акт.

При мъжете могат да се появят проблеми

Изненадващо, но факт! Въздържанието при мъжете може да доведе до негативна развръзка, тъй като се увеличава рискът от еректилна дисфункция. Проучванията доказват, че редовният полов акт при мъжете има положителен ефект върху либидото и цялостното им състояние. Така че се оказва, че максимата на Мечо Пух е вярна: „Колкото повече, толкова повече!“ и в случая, толкова по-добре.

Цикълът ти може да стане болезнен

Сигурно звучи странно, но за много жени сексът е най-доброто средство за облекчаване на болката по време на менструация.

Тревожността ти може да се повиши

Няма да се изненадаш, като ти кажем, че сексът може да ти помогне да се справиш с напрежението, стреса и безпокойството. Шотландски учени установяват, че хората, които временно се въздържат от секс по различни причини, се справят по-трудно със стреса от тези, които го правят поне веднъж на две седмици.

Все пак е ясно, че по време на полов акт се отделят т.нар. „добри хормони“ – окситоцин и ендорфин, които повдигат настроението и намаляват нивата на стрес.

Рискът от разболяване е доста по-малък

Първият въпрос, който ти изниква в съзнанието е: Какво общо има настинката и грипът със секса?! Ами, колкото и да не ти се вярва – има! Сексът е едно от приятните неща, които спомага укрепването на имунната система от само себе си. Изследователи от университета Уилкс Бар в Пенсилвания, установяват, че хората, които правят секс поне веднъж на две седмици имат 30% по-високи нива на имуноглобулин А (IgA) от тези, които рядко или изобщо не водят полов живот. Имуноглобулин А е своеобразната първа линия на защита на организма срещу всички вируси.

Но пък рискът от инфекция на пикочните пътища е много по-голям

Като всяко нещо и тук има плюсове и минуси, но се оказва, че печелиш повече ако правиш секс, отколкото ако се въздържаш.

Въпреки всичко, положителният ефект, който получаваш за организма си от въздържанието от плътски удоволствия е предотвратяването на около 80% на възможността от възникване на инфекции на пикочните пътища и половите органи, които обикновено се появяват в рамките на 24 часа след секс.

Защо е така? Отговорът на специалистите е кратък и научнообясним: по време на секс бактериите от влагалището могат да мигрират в уретрата и да причинят инфекция.