Няма неудобни разговори!

Неудобен разговор? Не! Няма такива, особено ако се отнася за здраве!

 
 

Неудобен разговор? Не! Няма такива, особено ако се отнася за здраве!​

Имаш инфекция, за което гинекологът ти е категоричен, че е дошла по полов път. От къде идва? Това означава ли, че партньорът ти ти е изневерил? Ами ако е бил с някоя друга? Спокойно. Ето ги правилните стратегии, фрази, въпроси и всички подробности по темата.

10 проблема с гърдите, които само жените могат да разберат, виж в галерията долу:

Галерия: 10 проблема с гърдите, които само жените могат...

Виж всички снимки

►►► 15 основни витамини за женското здраве

1. Самонаблюдавай се

Трябва да се запознаеш отблизо не с човека, а с "обитателите" на неговата интимна микрофлора. „Най-честите състояния, които водят до неприятен мирис и дискомфорт, са така наречената млечница и бактериална вагиноза, невъзпалително процес, причинен от растежа на опортюнистични бактерии. Те могат да възникнат спонтанно без участието на сексуален партньор “, казват експертите. Оттук и първата стъпка – при всяко неприятно течение или мирис, посети веднага гинеколог и си направи необходимите изследвания.

2. Не се скапвай веднага!

Да приемем, че имаш инфекция, предадена по полов път. Това не означава, че партньорът ти е изневерил на 100%. Специалистите обясняват: „Има инфекции, които се намират латентно в тялото с години, без да се проявяват по никакъв начин, например херпес. На фона на стрес или друг фактор те могат да станат по-активни. Същото е и с HPV: той може да присъства в тялото в продължение на десетилетия като наследство от предишни връзки".

3. Говорете си

Добре е да можеш свободно да говориш с партньора си за интимните си части и проблеми. Това до голяма степен ще предразположи и него. Важно е да си споделяте и да следите какво се случва "там долу". Так при най-малката проява на смущение ще си споделите и ще потърсите веднага лекарска помощ. Имай предвид, че голяма част от инфекциите, мъжете носят с години в организмите си и не страдат от тях (симптомно), но това не означава, че не трябва да се лекуват също!

Запомни: умението да говорите по трудни и неприятни теми и за двама ви е знак за отговорна и зряла връзка.

4. Подбери правилните думи

Само фактите

„Бях в лекарския кабинет, направиха ми тестове - и ми откриха инфекция. Може да се предава по полов път. Лекарят каза, че и ти трябва да се изследваш. Ако не друго, лечението е кратко и безстрашно".

Не се поддавай на манипулация (и ти не се опитвай да го манипулираш)

Формулировката „Вярвам ти / не вярвам“ е детинска. Подход за възрастни – „Грижа за теб/грижа се за теб“. Помага и на двамата партньори да осъзнаят стойността на връзката.

5. Бъди проактивна следващия път

По добър начин! В началото на всяка връзка трябва да се увериш в здравето както за самата себе си, така и за това на партньора си. На Запад това е толкова обичайна стъпка, колкото и оставянето на четка за зъби в чужд апартамент. Няма нужда да питаш директно: „Здрав ли си "там долу"?“ Въпросът ти може да бъде доста по-елегантен: „Утре може да се срещнем едва след 19 часа. Знаеш ли, реших да отида на гинеколог: искам да се уверя, че всичко ми е наред. Моето и твоето здраве са важни за мен."

Може да е неудобно и трудно да започнеш разговора, но ако партньорът ти е адекватен, ще приеме всичко нормално и спокойно. В противен случай има риск да сте повече от двама - ти, той и инфекциите ви!