
Колкото и да си начинаеща в кухнята - тези оригинални и лесни за изпълнение рецепти ще направят твоя Великден необичаен и ще ти помогнат да украсиш празничната трапеза с фотогенични сладкиши. А и доста вкусни!
Празнуването на Великден включва много различни приготовления, включително кулинарни експерименти, които се случват веднъж годишно. Великденският козунак е задължителен за празничната трапеза, но това не е задължително да е единственият вариант за великденски десерт, нали?!
Ето няколко рецепти, които пленяват със своята оригиналност и простота.
Великденско брауни
Съставки:
- 170 гр черен шоколад
- 30 гр какао на прах
- 85 гр брашно
- 120 гр масло
- 2 яйца (големи)
- 2 жълтъка (големи)
- 110 гр тръстикова захар
- 100 гр бяла захар
- 75 гр шоколадови мини яйца
- ¼ чаена лъжичка сол
За декорация:
- 75 гр шоколадови мини яйца
- 30 гр бял шоколад
Начин на приготвяне:
Загрей фурната на 180°C и застели тава с хартия за печене, като я намаслиш. Междувременно претегли и двата вида захар и използвай пръстите си, за да разбиеш всички бучки в обикновената бяла захар.
Разтопи заедно маслото и шоколада в микровълнова фурна или на водна баня. А след това сме си и разбъркай със захарта. После добави яйцата, жълтъците и ваниловия екстракт и разбий до гладкост с бъркалка.
Пресей брашното, какаото и солта и ги смеси. Разбъркай, докато сухите съставки се смесят. Нарежи на едро 75 гр мини яйца (запази още 75 г цели за декорацията) и ги добави към сместа. Изсипи тестото във форма и печи 20 минути. Когато времето изтече, провери браунито с клечка за зъби - забоди я в центъра и ако при изваждането на клечка се вижда суровото тесто, продължи да печеш още за около 2-3 минути и отново провери за готовност. Продължи, докато клечката за зъби излезе чиста или с малко трохи. Извади тавата от фурната и остави браунитато да се охлади напълно в тавата.
Разтопи белия шоколад и го намажи върху браунито с помощта на малък нож или чаена лъжичка. Бързо постави мини яйцата или резенчета яйца, ако са малко по-големи. Преди да стегне белият шоколад, нарежи кейка на 16 парчета и остави да стегне напълно. Може да съхраняваш браунито за около 2-3 дни в херметически затворен съд на стайна температура.
Бонус трик: ако имаш формички за мъфини - може вместо един блат да разлееш тестото в малките, индивидуални формички и да изпечеш браунито така. А след това индивидуално да украсиш всяко едно, за да се получи като гнездо.
Бонбони от пуканки и маршмелоу
Съставки:
- 2 опаковки бели натурални пуканки за микровълнова, без добавки
- 120 гр цветни маршмелоус
- 3 супени лъжици масло
- вафлени фунийки за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
Опукай пуканките за микровълнова фурна според указанията на опаковката. След това ги изсипи в голяма купа, почисти неопуканите зрънца и остави да изстинат.
В голяма тенджера разтопи маслото. Добави цветните маршмелоус (нежните пастелни цветове са най-подходящи за празничния привкус и украса) и бъркай непрекъснато, докато се разтопят и заприличат на разтопена хомогенна смес. Изсипи разтопения маршмелоу с маслото върху пуканките и разбъркай, за да се покрият всички пуканки.
Напръскай ръцете си със спрей за готвене или олио, загреби малко пуканки и започни внимателно да оформяш топки. Никога не стискай или уплътнявай пуканките твърде силно, защото те ще започнат да се ронят и ще загубят първоначалната си консистенция.
Постави получените топчета върху тишу хартия. По желание може да поставиш топчетата и върху вафлени фунийки, за да не си изцапат ръцете гостите, когато вземат от цветния десерт. Ако не ги изядете веднага, увий ги в стреч фолио за съхранение.
Галерия: Топ 7 на най-вкусните великденски коктейли
Великденски сладки
Съставки за бисквитката:
- 230 гр меко масло
- 220 гр брашно
- 60 гр пудра захар
- 30 гр царевично нишесте
- 5 мл екстракт от ванилия
- Щипка сол
Съставки за глазурата:
- 240 г пудра захар
- 60 мл мляко
- 5 мл екстракт от ванилия
Постели 2 листа хартия за печене в плоска тава и остави настрана. Междувременно постави мекото масло в средна купа. Разбъркай с дървена лъжица или здрава шпатула, докато сместа стане гладка. Добави захарта и ванилията. Разбъркай на ръка около 30 секунди, докато сместа стане въздушна и гладка.
Добави брашното, царевичното нишесте и солта. Разбъркай докато се смесят добре. Тестото може да изглежда малко пухкаво. Обърни върху леко набрашнена повърхност и разточи тестото на топка. Омеси няколко пъти, докато тестото стане сравнително гладко, след това оформи на топка и сплескай с ръце. Разточи тестото върху леко набрашнена повърхност.
Дръж работната си повърхност, тестото и точилката леко набрашнени винаги, за да не ти се залепи. Изрежи желаните форми (може да са яйца, зайци или цветя) и ги постави върху предварително подготвените тави за печене. Разточи изрезките толкова пъти, колкото е необходимо, за да използваш цялото тесто.
Постави суровите бисквитки в хладилника за поне един час (или до 24 часа). Малко преди изтичането на това време загрей фурната до 190°C. Извади бисквитките от хладилника и изпечи за 12-14 минути или докато краищата станат златисти. Завърти тавите и върни обратно за равномерно запичане.
Охлади напълно бисквитките, преди да нанесеш глазурата. За да я създадеш, смеси пудра захар, мляко и ваниловия екстракт в средна купа, докато стане гладка смес. Глазурата трябва да е гъста, но течна (добави още малко мляко, ако е твърде гъста). Ако желаеш, добави и капка-две хранителни оцветители и разбъркай добре. Изсипи глазурата в плитка купа.
Хвани краищата на охладената вече бисквитка и потопи горната ѝ повърхност в глазурата, като се увериш, че докосва глазурата, след това издърпай бисквитката нагоре и остави излишната глазура да капе обратно в купата. Когато глазурата спре да капе, бързо обърни бисквитките с лицето нагоре и ги разклати леко, за да разнесеш глазурата равномерно по повърхността. След това можеш да добавиш пръски или други декорации. Остави глазурата да изсъхне поне 30 минути.

Вижте повече
3 вкусни десерта с италиански привкус
Споделяме рецепти, които ще те отведат в света на сладка Италия.