Нещата, за които да забравиш след тренировка!

Да, след тренировка трябва да хапнеш нещо, за да подсилиш енергията, изразходвана за тренировката, но не всичко, което ти попаден пред погледа е полезно за теб!

Да, след тренировка трябва да хапнеш нещо, за да подсилиш енергията, изразходвана за тренировката, но не всичко, което ти попаден пред погледа е полезно за теб и твоята фигура!

Ето списък на нещата, които е добре да избягваш.

10 храни за здравословен и дълъг живот, виж в галерията по-долу:

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

►►► Твоят надъхващ плейлист за успешна тренировка

1. Коктейли със захар

Да, добрият протеинов шейк ще възстанови силата и ще те презареди с енергия. Но не всички протеинови коктейли и смутита са подходящи. Обърни внимание на количеството съдържание на захар и вредни химични вещества. Най-доброто за теб е да си направиш коктейл у дома от всичко, което би искала да приемеш (а и така ще си сигурна какво има вътре!)

2. Протеинови барчета

Както при коктейлите, така и при протеиновите барчета има добри и лоши варианти. Ако някоя от съставките не ти е позната, тялото може да не го приеме добре. Затова е препоръчително да не консумираш барчета с изкуствени подсладители. Все пак в домашни условия можеш да замениш всичко това с естествен такъв - банан, горски плодове, ядки, мед и т.н.

3. Спортни напитки

Противно на общоприетото схващане, те са предназначени за професионалните спортисти, а не за аматьори. Обикновено са с високо съдържание на захар или подсладители и вместо такава напитка е по-добре да изпиеш чаша вода или протеинов шейк.

4. Пържени неща

Пърженото се усвоява доста трудно след тренировка, така че най-добре е да се нахраниш с печено или варено пиле, или риба с гарнитура ориз, или зеленчуци. Това е чудесен начин да задоволиш глада и да се презаредиш с енергия.

5. Кофеин

Кафето, колата и други подобни напитки преди тренировка могат да осигурят допълнителен тласък на енергия, но най-добре е да не ги пиеш след това, защото водят до дехидратация и повишават нивата на кортизол, което не е много полезно за организма.

via GIPHY

6. Глад

Mоже би изобщо не си гладна след тренировка, но това е лоша идея. Тялото се нуждае от енергия! Освен това през това време храната се усвоява по-бързо, което е полезно само по себе си.