Непознатата страна на денима

Въпреки че повечето хора са запознати с използването му в производството на текстил, има и други факти, които могат да те изненадат.

 

Въпреки че повечето хора са запознати с използването му в производството на текстил, има и други факти, които могат да те изненадат.

Мислиш ли, че знаеш всичко за денима? В този материал ще научиш повече за популярния плат и неговото приложение.

Вечните класики и нови идеи - как да комбинираш денима с облеклото си:

Галерия: Любими комбинации с деним

Виж всички снимки

►►►Денимът - как го носят звездите

Индиго е най-разпространеният тип деним.
Най-често срещаният тип деним е индиго деним. Този тип деним се характеризира с подчертания си тъмен цвят. За да направят индиговия деним, компаниите боядисват нишката на основата в тъмносин цвят, като същевременно оставят другата бяла. Така едната страна на денима е тъмносиня, докато противоположната страна остава бяла. Ако погледнеш дънките си отвътре, ще забележиш, че вътрешността им е бяла точно поради тази причина.


Думата "дънки" произхожда от Италия
Историците успяват да определят региона, от който произлиза думата „дънки“. Според многобройни източници тя идва от Италия, или по-точно от италианския град Генуа, където се смята, че са произведени някои от първите панталони от деним в света. Оттогава терминът се използва в целия свят, като повечето страни назовават този тип панталони с думата "деним".

Треска за злато
По време на калифорнийската Треска за злато златотърсачите носят дънкови панталони, като по този начин популярната дреха се сдобива с настоящата й огромна популярност. По това време хиляди хора мигрират в югозападенната част на Съединените щати с надеждата да намерят злато. Някои предприемачи използват тази възможност за продажба на дрехи, техника и имоти за тези мигранти. Сред продаваните дрехи са дънковите панталони, които са изключително подходящи за работата. Панталоните от деним са здрави, устойчиви и способни да издържат на тежките условия при търсене на злато. Това проправя пътя на съвременната дънкова индустрия, която поставя дънките в светлината на прожекторите, за да могат всички да я видят.

Суровият деним не се пере
Има множество видове деним, всеки от които има свои уникални характеристики и свойства. Един такъв тип деним е суровият деним, който не се пере. Известен също като сух деним, суровият деним се отнася до всеки вид истински деним материал, който не се измива, след като е оцветен. Това е в пълен контраст с измития деним, който се изпира по време на производство. Някои предпочитат суровия деним заради уникалния, износен вид, въпреки че други предпочитат по-конвенционалния вид на измития деним.

Не трябва да переш дънките си след всяко носене
Повечето хора автоматично приемат, че е най-добре да перат дънките си след всяко обличане. В края на краищата переш повечето си дрехи по този начин и по пътя на логиката дънките не би следвало да са изключение. Въпреки това повечето експерти съветват да не се прибягва до такова често пране. Подобно на повечето облекла, колкото повече переш дънките, толкова повече се износва тъканта. Така измиването им след всяка употреба може да съкрати живота на твоите дънки. Опитай да го правиш след две до три носения. Това поддържа чистия вид на дънките ти, като същевременно ги предпазва от прекомерно износване.

При еластичния деним се използва само 3% еластан
Дънките от еластичен деним стават все по-популярни през последните години. Както може би вече знаеш, те се характеризират с по-големи еластични свойства в сравнение с традиционните дънки. За да ги направят, производителите използват малко количество еластан или полиестер към оригиналния деним материал. Всъщност повечето еластични дънки съдържат само 3% еластан, което е достатъчно, за да се осигурят 10-15% допълнителна еластичност.