Не ядеш, а пълнееш? Виж къде се крие разковничето

Как да разбереш, че храната не е подходяща за организма ти? Представяме ти cosmo наръчника на 5-те причини, които могат да ти подскажат, че не се храниш с подходящата храна за твоето тяло.

Стомашни киселини, болки, чревно разстройство... Всичко това са очевидни признаци, че не ядеш това, от което се нуждае организма ти. Но има и други симптоми, които показват, че не се храниш правилно.

Почти всяко момиче е обедено, че разбира от диети и принципите на правилното хранене са му съвсем ясни, но някои навици, които всички смятат за ефикасни, може да не работят в твоя полза (както очакваш). Ето пет ясни знака, че не всичко върви по план и съдържанието на чинията ти вреди.

​Чувстваш се изморена през целия ден

Закуската помага, но не за дълго, а за вечеря искаш само едно – да легнеш и да заспиш. Постоянно се опитваш да се ободриш с кафе или дребни закуски, но те ти дават само временен ефект.

Това обикновено се случва, когато в диетата има много храни с висок гликемичен индекс. След като ги изядеш, кръвната ти захар се повишава рязко, но почти веднага спада също толкова бързо.

Ето защо през целия ден усещаш само кратки изблици на енергия, които веднага се заменят от умора. Помисли – ядеш ли много различни сладки? Може би си струва да намалиш броя им.

Галерия: 10 храни за здравословен и дълъг живот

Виж всички снимки

Кожата ти изглежда неподдържана

Всеки диетолог ще потвърди: здравословното хранене има положителен ефект върху състоянието на кожата. Но този закон има и обратния ефект: ако се храниш неправилно, това ще се отрази на лицето ти. Обриви, сухота, преждевременни бръчки – всичко това подсказва, че слагаш нещо нередно в чинията си.

Помисли за това: има ли достатъчно протеин в дневното ти меню? Стареенето и загубата на еластичност могат да провокират излишък на глюкоза – поради това колагеновите влакна се втвърдяват. Затова намали количеството на сладкиши, конфитюри и мед – от тях трябва да хапваш не повече от 10% калории.

​Косата ти изглежда зле

Състоянието на косата е един от важните показатели за здравословното състояние. Вземи кичур в ръката си, разтрий го между пръстите си. Сух и крехък ли е? Разцепени ли са краищата му? Косата не лъска? Възможно е да ти липсват протеини и храни, които съдържат мастни киселини, желязо и фолиева киселина.

Наслади се на храната (без угризения!)

Вижте повече

Наслади се на храната (без угризения!)

Сигурни сме, че ти е познато чувството, когато ти се хапва нещо, но съвестта ти накланя везните и накрая се лишаваш от "вредните" неща, за които...

Депресирана си

Прекомерното количество полуфабрикати и фаст фууд в ежедневното ти меню може да доведе до тревожност: на такова „гориво“ мозъкът гладува, без да получава омега-3 киселини, които са много важни за него. Диетите с ниско съдържание на въглехидрати имат подобен ефект: те повишават риска от развитие на депресивни разстройства.

​Често се разболяваш

Храненето е много важно за имунната ти система. Ако забележиш, че страдаш от леки неразположения, настинки и грип веднъж на всеки два месеца, тогава най-вероятно диетата ти е много далеч от правилната. Както установяват учени от университета Корнел, може да се отървеш от честите настинки просто като замениш "празните" храни с такива, които съдържат много хранителни вещества – плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни.