Не те обичам вече: правилата за раздяла

Експерти ти дават няколко съвета, които ще ти помогнат да смекчиш удара и да се разделиш с достойнство.

 
 

Разбира се, раздялата винаги се приема по-тежко от този, който е зарязан. Но и на другия, който решава да си тръгне, също не му е лесно. Експертите ти дават няколко съвета, които ще ти помогнат да смекчиш удара и да се разделиш с достойнство.

Твоята реакция, когато си зарязана според зодията: подробности в галерията долу.

Галерия: Как реагираш, когато скъсат с теб, според хороскопа...

Виж всички снимки

►►►Какво да правиш след раздялата? 20 ценни съвета.

„Мисля, че е време да се разделим“, „Тръгвам си от теб“, „Отношенията ни вече се изчерпаха“...

На повечето от нас им е трудно да произнесат подобни думи. Ние разбираме, че партньорът ще страда и не ни се иска да сме в ролята на мъчители. Постарай се да не причиняваш болка и да не подкопаваш достойнството на мъжа, когото доскоро си обичала.

Кажи истината, не бъди жестока

Важно е да обясниш защо си решила да се разделите, казва семейният психотерапевт, автор на „Библия на раздялата“ Рейчъл Съсман: „Работейки с клиенти, които са зарязани от партньора, виждам, че те страдат най-много, когато не разбират причината за това“. Идеалният случай е причината да не е нещо неочаквано за половинката ти, ако двамата и по-рано сте коментирали проблема и сте се опитвали да се справите с него, казва Съсман.

►►►Преживей по-лесно раздялата: ето как.

Трябва да се обясни решението, съгласява се психологът Гай Уинч, автор на книгата „Как да излекуваш разбитото си сърце“, но това не означава, че можеш да изложиш претенциите и недоволството си, дори той да те уверява, че е готов да те изслуша.

Добре е да говориш за себе си: „Това е много тежко за мен самата, трудно ми е да търпя повече“, а не да обвиняваш партньора.

Най-добре се съсредоточи върху главната причина, безсмислено е да изброяваш проблемите до най-дребните подробности – това само ще проточи болезненото обяснение.

Също така трябва внимателно да подбираш думите си, добавя експертът: „Говори по-добре за себе си: Това е много тежко за мен самата, трудно ми е да търпя повече“, а не да обвиняваш партньора“. Това, което на теб ти се струва ужасно, обективно погледнато може съвсем да не е такова. То просто е лошо единствено за теб.

Не се опитвай да смекчиш удара с помощта на общи фрази от рода на „Можем да останем приятели“ или „В момента имам труден период в живота си“. Те оставят шанс, че с времето отношенията могат да се оправят, обяснява Гай Уинч. Не намеквай за такава възможност, ако си сигурна, че това няма да се случи.

►►►Измамните причини за раздяла.

Обясни се очи в очи

И двамата психолози са на мнение, че най-добре е да кажеш за раздялата на лична среща, проявявайки деликатност и зрялост. И, разбира се, не на публично място.

„Този, когото оставят, може да е потресен, натъжен... А в това състояние ще му се наложи и да се добере до дома си – ситуацията е ужасна“, отбелязва Уинс. „Най-добре поговори с него у тях, а не в твоя дом. Ако обяснението се проточи прекалено дълго, можеш да станеш и да си тръгнеш. А и този, когото зарязваш, ще понесе по-лесно новината, когато се намира в свои води.“

Макар че има няколко изключения, счита Уинч, както например, ако имаш основание да се притесняваш за безопасността си. Тогава можеш да минеш с телефонен разговор, ако с този човек се срещате отскоро. Или със sms, ако сте се виждали веднъж или два пъти. Но дори в този случай е добре да кажеш нещо, а не просто да изчезнеш, без да се сбогуваш.

Галерия: Хороскоп на най-големите недостатъци у мъжете

Виж всички снимки

Не пълни въздуха с думи

Да зарежеш партньора, а след това да размислиш, означава да объркаш ситуацията и да я направиш още по-болезнена. Това се случва често, отбелязва Рейчъл Съсман. „Преди да обявиш, че искаш да се разделиш с него, бъди наясно със себе си, казва тя. – Тук може да ти помогне воденето на дневник, откровен разговор с някой от приятелите ти или роднините, среща с психолог.“

Може да ти се струва хуманно от време на време да звъниш на бившия, да поддържате приятелски контакти след раздялата, но това не е така.

Първо трябва да подредиш мислите си. Може би ти е трудно да поддържаш отношения, докато не знаеш какво точно искаш, но това е по-малкото зло, добавя Гай Уинч. „Не е необходимо веднага след като мисълта е дошла в ума ти, да обявяваш за раздялата. Взимането на решение е процес и трябва да си уверена, че решението е правилно.“

Ако си категорична и убедена, че това е, което искаш, не отлагай обяснението или не се дръж така, все едно вече си свободна. „Някои правят грешка да започнат нови отношения, преди да са приключили със старите, казва Рейчъл Съсман. – На тях им се струва, че задължително трябва да имат план Б, че по този начин увеличават дистанцията с партньора. Или несъзнателно искат да ги хванат в изневяра. Но ако отношенията с човека до теб предполагат моногамия, изневярата ще нарани повече от всичко.“

Остави на него решението дали да продължите да общувате, или не

Може да ти се струва хуманно от време на време да звъниш на бившия, да поддържате приятелски контакти след раздялата, но това не е така. Дали да продължите да общувате, решава този, който е зарязан, считат психолозите. „Най-добре е да направите пауза и ако възобновите контакта, то нека е тогава, когато сте оставили миналото назад“, казва Рейчъл Съсман.

Според Гай Уинч трябва да минат поне три месеца. Макар че повечето, които следват този принцип, предпочитат да не си общуват изобщо и след това. Този, който къса с връзката, трябва да е готов на подобен изход и да предостави на бившия си правото да живее собствения си живот.