Не са важни годините, а UV-дозата

Твоят начин на живот влияе най-силно на риска от рак на кожата.

Твоят начин на живот влияе най-силно на риска от рак на кожата.

След 16 изключително успешни национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата, Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, организира кампанията Евромеланома 2022.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Броят на заболелите от рак на кожата расте по-бързо от този на заболелите от всеки друг вид рак. В Европа всяка година има над 3,5 милиона случая.

Резултатите от скорошно проучване относно рака на кожата, проведено в 32 европейски страни, показват, че при скрининга на около 400 000 души за рак на кожата, над 8% имат преканцерозни лезии от типа на актиничните кератози (АК). Ако не бъдат лекувани, тези лезии могат да се развият в спиноцелуларен карцином на кожата. АК могат да се появят навсякъде по тялото, като най-рискови са често излаганите на слънце зони като лице, шия, ушна мида, гръб на ръката и скалп при по-възрастните мъже. Ранното лечение е неоперативно и продотвратява прогресията на АК в карцином. Единичните АК най-често се замразяват с течен азот или могат да бъдат успешно третирани с лекарства под формата на крем.

Акцентът на кампания Евромеланома 2022 е върху връзката между кумулативната доза ултравиолетова светлина, която всеки човек е натрупал, и неговия индивидуален риск от развитие на рак на кожата. Например едно младо момиче, което редовно е посещавало солариуми, може да има по-висок индивидуален риск от 60-годишен човек, който е избягвал умишленото излагане на слънце.

Кои са рисковите фактори, за които да внимаваш:

► работа или хоби на открито;

► използване на солариуми;

► излагане на слънце за придобиване на тен.

Допълнителни рискови фактори са: мъжки пол, напреднала възраст, светъл тип кожа, слънчево изгаряне по време на детството/юношеството, неизползване на слънцезащита, ваканции на слънчеви дестинации, близък със залокачествен меланом на кожата, вече установен рак на кожата, наличие на белези на слънчева увреда по кожата.

Евромеланома е най-голямата национална кампания за превенция на кожния рак, организирана от Българското дерматологично дружество. През 2022 г. в кампанията ще бъде наблегнато отново на важността от самостоятелно преглеждане на кожата за новообразувания всеки месец. Кампанията включва и безплатни прегледи от специалист дерматолог, които ще се състоят на 18 май - информацията ще бъде актуализирана своевременно на сайта на Българското дерматологично дружество.

Винаги се пази от слънцето!

• Избягвай ненужното излагане на слънце.

• Търси сянка, когато е възможно, и избягвай лятното слънце в средата на деня.

• Носи предпазни дрехи. Включително тъмни цветове, дълги ръкави, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата избирай дрехи с вградена защита от слънцето.

• Слагай си слънцезащитен крем. Увери се, че слънцезащитния крем, който си избрала има висок защитен фактор както срещу UVВ, така и срещу UVА лъчи. Помни, че слънцезащитните кремовете започват да действат около половин час след нанасяне и защитата трае само два-три часа.

• Децата са изложени на най-висок риск от дълготрайни здравословни проблеми, свързани с излагане на слънце без защита. Играта навън е важна, но никога не оставяй детето си да изгори на слънце!

За какво да внимаваш?

Преглеждай кожата си за петна, които:

• променят размера, цвета и/или формата си;

• изглеждат различни в сравнение с останалите (по признака „грозното патенце“);

• са асиметрични или имат неравни граници;

• са груби или грапави на пипане (понякога може да усетиш нарушенията, преди да ги забележиш);

• са разноцветни;

• сърбят;

• от тях тече кръв или секрет, изглеждат лъскави, приличат на рана, но не зарастват.

Ако забележиш някой от тези признаци, не се бави. Посети веднага лекар.