Не прекалявай с яйцата! Наистина е важно

Защо е важно да не прекаляваш с консумацията на яйца? (И то не само около Великден!)

 
 

Защо е важно да не прекаляваш с консумацията на яйца? (И то не само около Великден!)

Яйцето е истинска хранителна бомба и много от нас не могат да започнат деня си без него. Но дали яйцата наистина са толкова здравословни? Краткият отговор е не.

7 продукта, които трябва да имаш вкъщи, виж в галерията долу:

Галерия: 7 продукта, които трябва да имаш вкъщи

Виж всички снимки

►►► Яйчена диета: приказката за златното яйце е реалност!

Яйцата отдавна са се сдобили с доста голяма популярност, особено сред хората, които се грижат за здравето си, целейки да извлекат всички ползи от висококачествения им протеин. Яйцето е една от най-важните храни за всички, които искат да изградят мускулна маса и да станат по-силни. Яйцата също така съдържат много хранителни вещества, включително 13 основни витамина и минерала. Но пропускаш нещо важно!

Ето ти 6 сериозни причини, поради които е по-добре да се въздържаш от преяждането с най-популярния продукт.
 

1. Яйцата са богати на наситени мазнини

Първо, яйцата са животински продукт, така че те определено са с наситени мазнини. Известно е, че наситените мазнини са вредни и повишават нивата на холестерола. Високите нива на холестерол повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, но някои учени твърдят, че причината за сърдечните заболявания изобщо не са наситените мазнини, а хроничните възпаления. Във всеки случай е добре да ограничиш приема на мазнини, защото те са причина за появата на диабет в по-късна възраст.

2. Определено са холестеролна бомба

Яйцата са източник номер едно на холестерол. Всъщност всяко яйце има около 187 mg холестерол (това е МНОГО). Някои специалисти твърдят, че хранителният холестерол не влияе върху нивата на холестерола в кръвта, но ако погледнеш по-подробно няколко проучвания, ще откриеш, че холестеролът в кръвта е ясно повишен, когато се консумират едни и същи... яйца.

3. Чревните бактерии не обичат яйцата!

Знаеш, че значението на чревните бактерии е огромно за твоето здраве, нали? Яйчните жълтъци съдържат съединение, наречено лецитин. Чревните бактерии превръщат това съединение в химикала TMAO, а високите нива на TMAO са свързани с повишен риск от поява на сериозни заболявания.

4. Тъжни кокошки

Дори на кутията да пише, че яйцата са от „свободно отглеждани щастливи кокошки“, че са „органични“ и че птиците са били отглеждани „без клетки“, всъщност около 95% от яйцата идват от птици, отглеждани точно в клетки. И не е необходимо да ти разказваме нататък какво се случва в птицекомбинатите...

5. Тялото ти не се нуждае от яйца

Ако се притесняваш, че организмът ти няма да получи достатъчно протеини ако не консумираш яйца, не забравяй, че има растителни протеини – боб, леща, бобови растения, ядки и семена. Тези продукти съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаеш, както и множество витамини и хранителни вещества.