Не прави тези гинекологични грешки

Дори умните мацки творят малки здравни глупости. Ето четири от най-често срещаните гафове, които поставят доброто ти състояние в зона „Риск“.

 
 

Дори умните мацки творят малки здравни глупости. Ето четири от най-често срещаните гафове, които поставят доброто ти състояние в зона „Риск“.

Като читателка на Cosmo вероятно си забелязала, че ние не пестим сили и непрекъснато търсим отговорите на всеки въпрос, свързан със здравето на интимните ти части, за които повечето други списания деликатно мълчат. И затова сме сигурни, че си наясно защо е толкова важно да ходиш ежегодно на гинеколог и да не се притесняваш да споделяш какво те тревожи. И все пак навярно правиш разни нещица (хей, никоя от нас не е светица!), без да подозираш за проблемите, които могат да ти докарат.

Виж ежедневните неща, които да правиш за щастлива вагина (в галерията долу):

Галерия: 12 ежедневни неща, които да правиш за щастлива...

Виж всички снимки

ГРЕШКА 1
ОСТАВЯШ ТВОЯ ЧОВЕК ДА ТЕ ПИПА ОТЗАД, А ПОСЛЕ И ПО V-ЗОНАТА

Ясно е, че не искаш да си хореограф на всяко негово движение, когато двамата се впускате в похотлив танц, но... Той трябва да знае, че ако с ръка или пенис се допира първо до ануса, а после до вагината ти, може по невнимание да пренесе опасни бактерии към уретрата ти (каналчето, през което пишкаш) и оттам към пикочния мехур. Възможният резултат: инфекция на уринарния тракт, чиито симптоми са непрекъснати позиви за ходене по малка нужда, силна болка при уриниране и понякога дори кръв в урината. Не звучи добре, нали? Плюс това ходенето на лекар става задължително.

Не слагай на задния вход знак „влизането забранено“, но поне се разберете, че ако те докосва там, трябва да си слага нов презерватив или да си измива пениса/ръцете, преди да подходи научноизследователски към вагината ти.

ГРЕШКА 2
ИЗПОЛЗВАШ АРОМАТИЗИРАН ЛОСИОН ЗА ИНТИМНИТЕ СИ ЧАСТИ

Тъй като деликатната зона там долу често се изсушава заради обезкосмяването, много мацки нанасят овлажняващ крем. Само че ароматизираните лосиони са голямо НЕ. Кожата на вулвата е много чувствителна и всички ароматизатори, които са направени от химикали, лесно предизвикват реакция. Освен това силно парфюмираните продукти съдържат субстанции, подобни на захарта, които увеличават рисковете от гъбична инфекция. Уханните формули стават за кожата на останалите части на тялото ти, но „там долу“ използвай само ултралеките интимни кремчета. Освен това в никакъв случай не нанасяй каквото и да било вътре между срамните устни, защото дори и най-нежната козметика може да ти докара проблеми. (Всекидневното течение от вагината е достатъчен овлажнител и нищо повече не ти необходимо.)

ГРЕШКА 3
РАЗЧИТАШ НА МЕТОДА „ПАЗИ МЕ... И СЕ МОЛЯ“

Да, може да ти е трудно да го спреш в най-горещия момент и да го накараш да бръкне в чекмеджето, за да извади пакета с презервативи, особено когато той е крайно убедителен, че ще те пази и няма да свърши в теб. Обаче има един гигантски проблем, който твоят човек дори не осъзнава: стискането на палци не е най-добрият контрацептивен метод, измислян някога.

►►►7 сериозни знака, че трябва да посетиш гинеколог

Първо, предеякулатът – течността, която той отделя, преди да се изхвърли напълно – също съдържа сперматозоиди. Второ,  като типичен мъж може би малко надценява самоконтрола си и реално няма да успее да се отдръпне, преди да е станало късно. И трето, спермата има свой живот и се отмива трудно, така че е съвсем възможно да забременееш от едно-единствено сперматозоидче герой, останало от предишен акт.
Всичко това е лесно предотвратимо: научи се да използваш ефективна форма на предпазване от бременност всеки път, когато правиш секс – без изключения. За най-резултатни приемаме оралните контрацептиви – хапчетата (ако се вземат правилно, рискът е по-малък от 1%) и презервативите, когато се използват, както трябва.

ГРЕШКА 4
БЪРШЕШ СЕ НЕПРАВИЛНО

Ако често имаш чувството, че отдолу ти е като прежулено, преразгледай начина си на избърсване в тоалетната. Силното натискане и грубата хартия може да раздразнят кожата, което да доведе до прекалена чувствителност. Освен това когато не си внимателна, рискуваш по вагината ти да залепнат микроскопични хартиени парченца, а когато започнат да се разлагат, те стават привлекателни за колонии бактерии. Трябва да се бършеш нежно. С риск да ти прозвуча като ехо на майка ти, когато си била на две годинки – почиства се първо дупето, а после срамните устни, като се действа отпред назад, защото в обратната посока може да си вкараш непредумишлено фекалии в уретрата (здравей, здравей, уринарно възпаление!)




3 БЪРЗИ РЕШЕНИЯ ЗА НЕПРИЯТНИ СИТУАЦИИ

● Порязала си се със самобръсначката отдолу
Нежно притисни резката с чиста хартиена кърпичка, докато кървенето спре напълно. След това сложи, ако е възможно, лепенка.

►►►Всички симптоми на 10 сексуално предавани болести

● Бельото ти се е изцапало с кръв
Възможно най-бързо го накисни в студена вода, а след това енергично натъркай петното с няколко капки перилен препарат или прах за пране и топла вода, която разтваря протеините от кръвта. После накисни отново бельото си в студена вода за през нощта и повтори процедурата на сутринта.

● Изгаряне в областта на бикини линията
Ако си оставила твърде дълго крема депилатор да действа и кожата ти е раздразнена, измий остатъците от продукта със студена вода. Сложи лед в кърпа и хидрокортизоново кремче, които ще облекчат изгарянето.

НАЙ-ГОЛЯМАТА ОТ ВСИЧКИ  ГРЕШКИ
Само 5% от жените на възраст 18-24 години ходят ежегодно на профилактичен гинекологичен преглед.