Не искам да правя секс, само защото...

    Съществуват много причини, за да правиш любов, без да имаш особено желание за това (не твърдим, че са основателни). Психотерапевтът...

 
 

Съществуват много причини, за да правиш любов, без да имаш особено желание за това (не твърдим, че са основателни).

Психотерапевтът Бриджит Мартел изследва точно тези причини и стига до обнадеждаващ извод: дори съмнителните мотиви не изключват приятни изненади.

Секс трикове за горещ секс: грабни си от галерията долу

Галерия: Секс трикове за горещ секс

Виж всички снимки

►►►Особености на мъжката сексуалност в различните възрасти

Не искам, но правя секс, защото...

...се сдобряваме между завивките след скандал

Понякога подбудителна причина за секс е страхът да не останеш скарана с партньора. Може би се стремим да спечелим близост, без излишни думи, да докажем на себе си, че нищо непоправимо не се е случило, да съживим интимните отношения...

Агресията, която се освобождава по време на скандала, продължава да циркулира и в двама ви и лесно може да се превърне в сексуална енергия. Усещането, че всеки момент можем да загубим партньора, може да ни подейства стимулиращо. Подобни сдобрявания не са проблем, разбира се, ако не се случват прекалено често.

Само че, когато този подход без думи се използва постоянно за разрешаване на конфликт, крие риска двойката да живее в атмосфера на скрита агресия, която ще отрови отношенията.

Идеалният вариант е, преди да се сдобрите в леглото, да кажете упреците си спокойно. Така че всеки да може да излекува раните по самолюбието.

Такава проява на агресивност (лишена от отровната съставка на неизказаните обиди) може да се превърне в истински допинг за сексуалните отношения.

Зодиакалните знаци, които правят най-добрия орален секс: провери дали си сред тях в галерията долу

Галерия: Зодиакалните знаци, които правят най-добрия орален секс

Виж всички снимки

►►►Научи го да те задоволява

...искаш да доставиш удоволствие на партньора

Ако правиш секс, само когато и двамата имате желание за това, то броят на сексуалните ви контакти на година ще се брои на пръстите на едната ти ръка. И нямо нищо лошо в това да доставиш удоволствие на човека, когато обичаш, когато на самата теб не ти се иска чак толкова. Но това само при условие, че връзката ви не е построена на сила и подчинение.

Когато мотивът „да направиш на другия приятно“, стане основна движеща сила за сексуалните отношения, те се превръщат в жертвоприношение, болезнено, но при това удобно, доколкото то ти позволява да заобиколиш въпроса за отсъстващото привличане.

Да подаряваш наслада на другия, е полезно само тогава, когато ти самата получаваш от това чувствено удовлетворение.

Трябва да внимаваш и когато желанието е продиктувано от скрита враждебност. Подобен „подарък“ прилича на подаяние, а партньорът се оказва в унизително положение на просещия.

...за да се отървеш от чувството за вина след изневяра

В този класически вариант, характерен както за мъжете, така и за жените, присъства стремежът да се намали значимостта на случващото се и да се върне животът в обичайното русло. А в същото време да си докажеш, че изневярата не е била „истинска“, след като си способна да изпитваш влечение към постоянния си партньор.

Когато се връща удоволствието от близостта с него, чувството за вина изчезва. Освен това желанието често се храни с осъзнаването на нарушаването на забраните, което добява острота в отношенията, а изневярата се превръща в една от съставните на сексуалния живот.

Но ако връзката се крепи на верността на партньорите, тежестта на чувството за вина може да победи възбудата, предизвикана от изневярата. Ако сексът с постоянния партньор се е превърнал в проява на нарцистична потребност да се почувстваш „на висота“, а мотивацията за него е чувството ти за дълг, то рано или късно в двойката ще се появат проблеми с желанието за секс.

...да окуражиш партньора

Зад този стремеж се крие страх, който по-често се среща при жените. За това колко е разпространен, говорят книгите за 1010-те еротични начина да задържиш мъжа до себе си. Уви, ако беше достатъчно да изпробвате всички пози на Кама Сутра, за да заключиш в партньора завинаги всички мисли за изневяра, то всяка двойка щеше да държи екземпляр от изданието на нощното си шкафче.

Сексът по два пъти на ден не гарантира нито сексуално удовлетворение, нито дори верността на партньора.

С кой зодиакален знак ще правиш най-добрия секс: разбери от галерията долу

Галерия: С кой зодиакален знак ще правиш най-добрия секс

Виж всички снимки

Но, както и самата ти знаеш, най-силният афродизиак е желанието. Свободното, капризното, неуловимото – толкова крехко и затова – толкова скъпо.

Качеството на сексуалните отношения не се определя от количествени показатели. И сексът по два пъти на ден не гарантира нито сексуално удовлетворение, нито дори верността на партньора.

В тази преднамерена страст неговото безсъзнателно ще улавя сигналите на страха и неувереността – а те истински убиват желанието. Не си струва да забравяш: отдавайки се, за да задържиш, можеш да загубиш от поглед самата себе си.

...просто за да се отпуснеш

Сексът е един от начините да свалиш напрежението. Ние изпитваме наслада до голяма степен благодарение на еднорфините – хормоните, предизвикващи чувството на еуфория. Оргазмът в повечето случаи предизвиква чувство на лекота и опустошеност. Проблеми могат да се появят в случай, че партньорът чувства, че другият използва тялото му единственос, за да се разтовари.