Наздраве? Видове алкохол, безмилостни към кожата

Топ 7 на алкохолните напитки, които оказват влияние на кожата – класирани от най-безобидните, до най-вредните.

 
 

Всички знаем, че алкохолът не е полезен, но често го забравяме, когато сме в бара с добра компания.

Няма съмнение, че спиртните напитки оказват отрицателно влияние на кожата. В дългосрочен план, редовното пиене води до упорито зачервяване на кожата, което не изчезва (синдромът на Дядо Коледовия нос), както и спукани капиляри.

Галерия: Как се напиват различните зодии

Виж всички снимки

„Забавата“ не спира дотук. Алкохолът също така дехидратира и изсушава кожата, водейки до лющене и чувство за опъване. Както ти е печално известно, напитките вървят ръка за ръка с различни солени мезета, което пък предизвиква задържане на вода, най-вече в зоната под очите (може би е по-добре да държиш ръцете си далеч от фъстъците и пицата на следващото парти).

И последно, повечето видове алкохол съдържат доста захар, поради което нивото на инсулина в кръвта се вдига до невиждани размери. А това води до възпаления и усложняване на различните кожни проблеми, най-вече акнето.

Имайки предвид тези „приятни“ факти, които ще те накарат да се замислиш дали следващия път гаврътването на втората водка да си заслужава, класирахме видовете алкохол – от пийването, което най-малко вреди на кожата ти, до това, което направо я съсипва.

7. Текила – не е толкова лоша, колкото си мислиш.

Тя съдържа по-малко захар от останалите видове алкохол, ето защо е по-малко вероятно да предизвика обриване и възпаление. Пропусни солта, за да си спестиш неприятния махмурлук на сутринта, но наблегни на лимона – витамин C прави чудеса за тена. Казвайки това, чувстваме се длъжни да те предупредим – пиенето на шотове текила цяла нощ ще накара не само главата, но и кожата ти да страда. Споменаваме го, защото ни се е случвало.

►►► Класация на най-вредните за кожата ти храни

6. Бира – лоша, но не непростимо.

Макар бирата да съдържа някакво количество сол, тя има и положителни качества – съдържа антиоксиданти и съставки с антиейдж ефект. Кой би предположил? Освен това, бирата има по-ниско алкохолно съдържание от останалите алкохоли, а и хората обикновено я пият бавно. По този начин се минимизира дехидратиращият ефект върху организма и кожата.

5. Джин с тоник или водка с тоник – не твърде добри, но не и най-лошите.

И двата вида алкохол имат ниско съдържание на сол и захар (разбира се, трябва да се спреш на диетичен тоник), така че вредата им върху кожата не е толкова страховита, колкото ако се спреш на следващите представители в класацията.

Галерия: 12 вида вино според твоята зодия

Виж всички снимки

4. Бяло вино – ситуацията се влошава.

Повечето от нас (добре де, всички) сме запознати с пулсиращото и водещо до мисли за скачане от терасата главоболие, причинено след нощ на бяло вино. Изненада, изненада – точно тази напитка не е никак благосклонна и към кожата ти! Бялото вино е богато на захар, което води до системно възпаление. В крайна сметка се стига до увреждане на клетките и значително ускоряване процесите на стареене. Имай предвид, че бялото вино не притежава никакви положителни качества за кожата ти, за разлика от бирата, например.

►►► 9 храни за кожа, която сияе

3. Мохито – до-о-о-ста зле (особено за бръчките).

Както вече уточнихме, захарта като цяло, както в храната, така и в алкохола, води до системни възпаления и ускоряване процесите на стареене. Колкото по-малко захар поемаш с алкохола, толкова по-добре за младостта на лицето ти. За съжаление, вкусните мохитота са пълни със захар/захарен сироп, а и понякога барманите ги смесват с енергийни напитки, плодови сокове и кола. Бръчките не са единственото ти притеснение – захарта влошава акнето, защото повишава нивата на инсулин в организма.

2. Маргарита – една от най-големите беди.

Коктейлът се сервира с много сол, което води до подуване на лицето и зверски махмурлук. Изводът – ако животът ти поднесе лимони, не си прави Маргарита с тях!

1. Червено вино – врагът в твоята чаша.

Съжаляваме, че трябва да ти го съобщим, но вкусната напитка е враг №1 за лицето ти. Алкохолът има вазомоторен ефект, тоест разширява кръвоносните съдове и увеличава зачервяването. Червеното вино е толкова лошо за кожата, защото е с високо съдържание на предизвикващ алергия хистамин – очаквай влошаване на червенината.